Assesora d'estratègia de creixement

La revolució platejada: innovació i oportunitats a Catalunya

27 d'Octubre de 2024
Act. 27 d'Octubre de 2024
Montse Barceló | VIA Empresa

Com molts dels que ara mateix esteu llegint aquest article, és possible que un dia els nostres pares deixin de tenir plena autonomia. Si això succeeix, és el moment perfecte d'oferir-los tot aquell ajut que ells ens han regalat durant la nostra infantesa i la infantesa dels nostres fills.

 

En el meu cas particular, sent metge, em va apassionar el fet de buscar solucions innovadores en el mercat. Plataformes tecnològiques que et localitzen magnífics fisioterapeutes que venen a casa, headhunters d'assistents a domicili, bases de dades molt acurades de centres de dia i residències prop d'on vius i, fins i tot, robots programats a Barcelona que et parlen amb més dolçor i harmonia del que tu ets capaç.

Durant el 2030, Espanya serà el segon país de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) amb més proporció de població sènior

Tot plegat va fer que, després de 30 anys treballant com a executiva en el sector de la recerca clínica, decidís fer un doble salt mortal de trampolí a la silver economy. I què és l'economia platejada? Es tracta del conjunt d'activitats econòmiques, productes i serveis centrats en les necessitats i preferències de les persones grans.

 

Actualment, a casa nostra, més del 33% de la població és major de 55 anys, i s'espera que de cara al 2030 aquesta xifra superarà el 40%. Aquesta situació posicionaria el nostre país com el segon de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) amb més proporció de població sènior.

Els 'silvers' són lleials a les marques, fet que els converteix en un mercat estratègic

Els majors de 55 anys ja representen el 60% de la despesa en consum i influeixen notablement en sectors com el turisme, farmàcia, banca, assegurances i alimentació, segons l'estudi del Centre d'Investigació Ageingnomics de la Fundació Mapfre. Els silvers són lleials a les marques, fet que els converteix en un mercat estratègic. Llegia fa uns dies dades de la Reserva Federal americana on es demostrava que els baby boomers tenen un patrimoni 11 vegades més gran que els millennials.

El pròxim mes de novembre marxo cap a París a la Silver Economy Expo. Els francesos ja han creat el seu propi Silver Valley amb més de 300 organitzacions agrupades i una comunitat de 9.000 sèniors a disposició. A Espanya, Màlaga ha estat pionera creant el seu Silver Economy Hub. Barcelona no es pot quedar enrere, de fet ja tenim projectes premiats a escala europea, com el que estic col·laborant amb Gran3dad, que va ser escollit pel Senior Eco-Nect Horizon Europe Project.

Hem de trencar amb l'edatisme, acabar amb els tabús i els límits socialment establerts. Fa uns dies rebia a Esade el premi We Leadership a l'Emprenedora Innovadora en Salut i finalitzava el meu discurs dient: "La nostra vellesa serà la bomba, us ho imagineu, veritat?".