Tornem al Main Street a Espanya i la situació de milers de pimes i treballadors. De vital importància gestionar la liquiditat de l'empresa, primer els ERTO i els ICO amb garanties del 20% a escala personal i la resta d'avals de l'Estat, encara que en multitud de casos amb garanties addicionals personals. La recepció d'aproximadament de 144.000 milions d'euros del total de 750.000 milions d'euros es destinaran a les empreses mitjançant la concessió de préstecs participatius, l'adquisició de deute subordinat o la subscripció d'accions o altres instruments de capital en el marc del Fons de Suport a la Solvència d'Empreses Estratègiques gestionat mitjançant el SEPI. Més presència estatal en l'economia del país i difícil tasca de reorientar l'estructura empresarial que arrossega el país durant dècades.
La situació de pimes i autònoms en l'obtenció de liquiditat, quan hi ha sectors que porten 120 dies sense ingressos és molt preocupant i requereix mesures extraordinàries, consensuades amb els grups d'interès de les empreses. Primer, una reorientació del pla estratègic de l'empresa. Control de les despeses per mínima que sigui, només els fonamentals, tot suma. Acollir-se a les ajudes estatals (ICOs) i ajornament i fraccionament de deutes i impostos. Negociació amb creditors, estan en la mateixa situació. Vincles directes amb l'associació sectorial relacionada i reunions periòdiques. Renegociar les línies de crèdit amb el sector bancari i agrupació de deutes. Recerca de noves vies de finançament, crowdfunding, crowdequity, crowdlending. Plans de viabilitat de difícil previsió, encara que coherents amb la incertesa i desconeixement actual. Assumir més risc patrimonial. Per aquest motiu una empresa en determinades circumstàncies és com comprar una opció de compra (call) amb més o menys palanquejament, aportes un capital assumint el risc de perdre la prima. Un motiu més per a un assessorament professional regulat, evitant als oportunistes que sempre apareixen en aquestes situacions. Finalment, formació, primer pas cap a les idees, aquest intangible que, de vegades arriscades, s'han convertit en negocis disruptius i d'èxit.
"La situació de pimes i autònoms en l'obtenció de liquiditat, quan hi ha sectors que porten 120 dies sense ingressos és molt preocupant i requereix mesures extraordinàries"
En aquesta línia de generació d'idees, el Sustainable Development Report 2020 analitza les transformacions econòmiques i socials que marcaran els propers anys, la tendència i alineació, per països, dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i la COVID-19 pilot index. En aquest últim, Espanya queda en últim lloc dels 31 països de l'OCDE analitzats, de manera que s'hauria de fer una molt seriosa reflexió al respecte, tant a escala governamental i política com individual. Pel que fa al progrés en els ODS (SDG Index scores) Espanya ocupa el vint-i-unena posició del total de 166 països analitzats, liderant Suècia, Dinamarca i Finlàndia amb les millors puntuacions.
Les transformacions econòmiques dels ODS, que incidiran en les línies d'actuació futures de governs, entitats supranacionals, empreses i agents econòmics, ens poden donar idees i cap a on hem de reorientar-nos. Educació, gènere i desigualtat, salut, benestar, demografia, descarbonització i indústries sostenibles, nutrició sostenible, gestió de l'aigua i dels oceans (blue economy), agricultura, comunitats i ciutats sostenibles. Finalment, revolució digital per a un entorn més sostenible.
Sempre podem trobar la segona derivada en qualsevol circumstància. Quan Tesla produeixi anualment els mateixos cotxes que Toyota i Volkswagen (aproximadament, les dues empreses 10 milions), com aconseguirem l'extracció de matèries primeres per a produir les bateries necessàries? en quins països i en quines condicions? sorgiran altres preocupacions que sincerament, ara potser podem pensar o entreveure, encara que no precisar. Esperem que aquesta anhelada digitalització, avanç tecnològic i resiliència que estem adquirint ens faci sortir d'aquests dubtes ràpidament.
Fins llavors, si ens enfoquem a les transformacions, amb certesa ho agrairà la teva rendibilitat, risc i liquiditat.
AQUEST ARTICLE TÉ UNA PRIMERA PART: "Liquiditat pandèmica: grans empreses i pimes"