Consultora de RH i 'Coach' executiu

Els sabotejadors interns

07 de Febrer de 2025
Act. 07 de Febrer de 2025
Aida Jurado | VIA Empresa

Qui no ha sentit alguna vegada una veu interna que xiuxiueja dubtes, ens empeny a una carrera descontrolada per l’èxit o simplement ens paralitza? Els sabotejadors interns són com aquells vilans invisibles de les pel·lícules: apareixen sense ser convidats, boicotegen les nostres millors intencions i, si no els reconeixem, poden acabar dictant les nostres decisions.

 

Aquests sabotejadors no només afecten les nostres vides personals, sinó també la nostra capacitat per liderar amb autenticitat i connexió. Descobrim alguns dels més comuns, dividint aquests "vilans" segons el seu impacte en el lideratge.

Els grans vilans (els sabotejadors que imposen la seva tirania)

  • El Perfeccionista Compulsiu (àlies "El Mestre Perfecte")

Aquest sabotejador exigeix una precisió mil·limètrica. És el típic que et fa revisar un informe vint vegades abans de lliurar-lo o que et xiuxiueja "si no és perfecte, no ho facis". En el lideratge, pot generar un entorn rígid on l'error es converteix en pecat mortal, apagant la creativitat dels equips.

 

"Aquests sabotejadors no només afecten les nostres vides personals, sinó també la nostra capacitat per liderar amb autenticitat i connexió"

El seu impacte genera equips insegurs, amb por d’innovar per temor al judici i l’antídot és acceptar que l'excel·lència no sempre és perfecció. A vegades "fet" és millor que "perfecte". La innovació necessita marge d'error.

  • El Controlador (àlies "El Cap Totalitari")

Aquest personatge té pànic al caos. Si alguna cosa no es fa segons el seu guió, pateix ansietat. Per liderar, necessita tenir les regnes, cosa que sol generar un entorn de desconfiança i poca autonomia per a l’equip. 

El seu impacte és la desmotivació dels equips, creant una necessitat que d’aprovació constant. Practicar l’art de deixar anar el control és l’antídot. Pregunta al teu equip: "Què proposaries tu?" Això reforça l’autonomia i genera confiança.

  • El Triomfador Incansable (àlies "El Caçador de Trofeus")

Sempre a la recerca del pròxim trofeu, aquest sabotejador mesura el seu valor (i el dels altres) en funció dels resultats. Encara que pugui semblar el somni de tota organització, en excés transforma el lideratge en una obsessió pel resultat sense espai per a la reflexió ni el benestar de l’equip.

"L’impacte és el conegut burnout personal i de l’equip i la falta de connexió emocional amb el grup"

L’impacte és el conegut burnout personal i de l’equip i la falta de connexió emocional amb el grup. L’antídot implica redefinir l’èxit incloent-hi l’impacte en les persones i la sostenibilitat dels assoliments. Fes pauses per celebrar els processos, no només els resultats.

  • El Vigilant Paranoic (àlies "L'Alerta Permanent")

Sempre alerta a possibles desastres, aquest sabotejador converteix el lideratge en un exercici de tensió constant. Desconfia, veu perills on no n’hi ha i genera un ambient d’ansietat.

El seu impacte es tradueix en un equip en constant tensió, amb dificultat per prendre decisions més arriscades. Com antídot, necessitem treballar la confiança conscient. No es tracta d’ignorar els riscos, sinó d’aprendre a gestionar-los sense viure en mode alerta constant.

Els petits vilans (els sabotejadors subtils però perillosos)

 

  • El Complaent (àlies "El Sempre Sí")

Aquest sabotejador busca l’aprovació constant. Diu "sí" a tot per por de desagradar, encara que això impliqui trair els seus propis límits o les necessitats estratègiques de l’equip.

"Diu "sí" a tot per por de desagradar, encara que això impliqui trair els seus propis límits o les necessitats estratègiques de l’equip"

El seu impacte es manifesta en la falta de claredat en les decisions i en equips sobrecarregats. Per tant, com antídot hem d’aprendre a dir "no" amb empatia, assertivitat i claredat. Posar límits també és una forma de liderar amb integritat.

  • L'Intel·lectual Fred (àlies "El Cervell de Gel")

Aquest sabotejador ho analitza tot des d’un prisma purament racional. En el lideratge, converteix les converses en debats intel·lectuals i evita la connexió emocional amb l’equip.

"En el lideratge, converteix les converses en debats intel·lectuals i evita la connexió emocional amb l’equip"

Impacte en l’equip creant relacions superficials i equips desconnectats emocionalment. L’antídot és practicar l’empatia activa i mostrar vulnerabilitat. No es tracta de deixar de ser racional, sinó de connectar també amb les emocions.

  • L’Inquiet (àlies "El Saltador de Projectes")

Sempre buscant el pròxim projecte emocionant, aquest sabotejador rarament està present en l’aquí i ara. Com a impacte ens trobem amb una greu falta de continuïtat en els projectes i un consegüent desconcert en l’equip. L’antídot és treballar l’“aquí i ara”, estar present i compromès amb el moment actual.

  • L’Evitador (àlies "El Fugitiu del Conflicte")

Aquest sabotejador prefereix esquivar els conflictes i les converses difícils, creant una falsa harmonia. L’impacte és l’existència i acumulació de problemes no resolts que es cronifiquen i afecten el rendiment de l’equip. El seu antídot és afrontar les converses difícils amb honestedat i respecte. Aprendre a gestionar els conflictes i a viure’ls com a oportunitats. Evitar no és liderar.

  • La Víctima (àlies "El Dramàtic")

Aquest sabotejador utilitza el drama i el victimisme per captar l’atenció i evitar la responsabilitat. Té un impacte en els equips disminuint la seva motivació i implicació perquè perden la confiança en el seu líder. L’antídot implica practicar la responsabilitat personal i fomentar l’optimisme intel·ligent.

Com liderar sense sabotejadors?

El primer pas és reconèixer-los. Tots tenim algun sabotejador (o diversos) rondant pel nostre cap. El truc està a no deixar-los al comandament del timó. Liderar amb consciència implica escoltar-los, però no obeir-los.

Una tècnica efectiva és donar-los un nom i visualitzar-los com si fossin personatges d'una obra de teatre: "Ah, aquí ve el Mestre Perfecte exigint-me més del compte!" o "El Cervell de Gel ja està dient que les emocions són una pèrdua de temps". Aquesta distància et permet desactivar el seu poder i prendre decisions amb més serenitat.

"Liderar amb consciència implica escoltar-los, però no obeir-los"

A més, dedica uns minuts al final de cada jornada per preguntar-te: he liderat avui des del meu millor jo o des d'algun d’aquests vilans? Aquesta pausa et permet identificar patrons i tornar a connectar amb el que de veritat importa.

Perquè al final, el veritable lideratge neix quan ens connectem amb el millor de nosaltres mateixos, no amb aquests vilans invisibles que volen robar-nos l’escena.


Nota: aquest article s'ha inspirat en el treball de Positive Intelligence i la seva visió sobre els sabotejadors interns en el lideratge.