A Barcelona, des del gener s’han constituït al voltant de 5.500 empreses, una xifra que suposa un augment del 39% respecte el 2020. Vam viure, probablement, un dels pitjors anys del segle i de les nostres vides. Però sembla que la dècada ha començat a remuntar i des de l’Ajuntament de Barcelona estem activant tots els mecanismes per afavorir la recuperació i la transformació del món de les empreses, l’emprenedoria, el comerç i totes les activitats fonamentals per a la nostra economia i pel bé de la ciutadania.
5.500 empreses, 5.500 senyals que ens diuen que estem aconseguint que la reactivació sigui una realitat. Des de l’Ajuntament de Barcelona, hem engegat projectes municipals innovadors com l’Amunt Persianes, amb l’objectiu de dinamitzar locals en planta baixa, perquè la imatge de persianes abaixades durant el confinament ens feia mal als ulls. O també el Retail Lab, un projecte per impulsar la transformació digital i tecnològica de les botigues físiques per estimular la viabilitat econòmica, la sostenibilitat ambiental i el dinamisme social del teixit comercial. En definitiva, volem una Barcelona viva i dinàmica, portes enfora i portes endins, amb activitat als carrers i al cor de la ciutat.
Segurament per això cobra tanta importància la celebració conjunta del BizBarcelona i el Saló de l’Ocupació, que del 9 a l’11 de novembre impulsaran les connexions professionals i l’anàlisi sobre el que cal per emprendre o cercar feina avui. L’escenari actual requereix, més que mai, l’expertesa i coneixement de professionals de tota mena de sectors que han sabut trobar el camí de l’èxit enmig de la incertesa.
Posem la mirada en l'horitzó cap a un món més sostenible i ple d'oportunitats, amb el protagonisme de startups que responen a reptes globals
Les claus per emprendre avui no són les mateixes que abans de la pandèmia, ni molt menys que les del 2010, quan vam celebrar la primera edició del BizBarcelona. Tampoc la generació Z o els millennials emprenen de la mateixa manera que ho faria un boomer o un silver, així com el moment contemporani també marca la diferència. Per exemple, si ens fixéssim en un sector com el turisme, una empresa de nova creació no es plantejaria els mateixos reptes als anys 90 o principis del 2000 que ara.
A BizBarcelona, per exemple, posem la mirada en l’horitzó cap a un món més sostenible i ple d’oportunitats, amb el protagonisme de startups que responen a reptes globals del planeta, però també amb un paper rellevant del talent i dels coneixements digitals que marcaran les professions del futur i del present.
El BizBarcelona i el Saló de l'Ocupació volen ser generadors de bones notícies per a Barcelona
Igualment, la pandèmia va tenir un fort impacte en els indicadors d’ocupació a la ciutat. Un impacte que estem deixant enrere gràcies a les mesures de suport per a la reactivació empresarial i l’emprenedoria, contribuint a la creació de més ocupació de qualitat. El Saló de l’Ocupació, impulsat des de Barcelona Activa, és estratègic en aquest sentit, perquè és un espai on fomentem que les empreses, universitats, i diversos grups i centres de referència, connectin amb les persones que estan cercant noves oportunitats professionals.
Tots dos salons, el de l’Ocupació i el BizBarcelona, són fruit de l’impuls del sector públic, oberts a tothom, i compten amb una àmplia oferta d’activitats creatives i pensades per a diferents edats i interessos. Sobretot, aquests dos esdeveniments volen ser generadors de bones notícies per a Barcelona. Per començar, ja tenim la primera: la suma d’innovació i talent està impulsant amb força la ciutat cap a la reactivació econòmica. Confiem que el major nombre de persones possible a la ciutat experimentin en primera persona els seus resultats.