Aquest dilluns s'ha donat el tret de sortida al
GSMA Mobile World Congress i un any més Barcelona s'ha convertit en
l'aparador mundial de les tecnologies mòbils. Les expectatives són elevades per un esdeveniment que en la darrera edició va batre rècords amb 85.916 assistents de 200 nacionalitats diferents.
L'expectació que genera aquest esdeveniment és un senyal més del
canvi de paradigma que representa la tecnologia mòbil. Les xifres són espectaculars: pels 7.000 milions de persones que som al planeta, hi ha 6.900 milions de subscripcions a xarxes mòbils i 2.300 a banda ampla mòbil.
Els telèfons mòbils, com una finestra cap a cada individu,
permeten la creació de nous canals de comunicació. Són canals bidireccionals que possibiliten la interacció fluida i constant.
En el cas de l'Administració pública, l'extensa adopció d'aquesta tecnologia ofereix una gran oportunitat de revolucionar la seva relació amb la ciutadania, permetent un diàleg directe, proper i constant. Barcelona, fent honor al seu títol de Capital Mundial del Mòbil, ja ha iniciat aquesta
transició cap a una governança mobile. A més de disposar d'un ampli ventall de perfils a les xarxes socials, compta amb diverses apps per donar serveis i comunicar-se amb la ciutadania.
Pel que fa a les empreses,
les possibilitats que ofereix la tecnologia mòbil són pràcticament infinites: ampliar els canals de venda i publicitat, arribar a un públic major, oferir nous serveis o millorar la comunicació interna són només alguns exemples de com les empreses poden aprofitar aquest nou paradigma, tant per augmentar la seva eficiència com el seu
offering.
Anant més enllà encara, les oportunitats seguiran creixent a mesura que apareguin innovacions. Un exemple es pot trobar en els
beacons, uns petits aparells que són capaços de desencadenar accions en dispositius mòbils que es trobin dins el seu radi d'acció.
Aquesta nova tecnologia obre tot un nou ventall de funcionalitats, com per exemple la d'oferir a un ciutadà que es troba dins d'una marquesina d'autobús si es vol descarregar l'app de transport públic, o bé, la d'informar dels descomptes que ofereix una botiga als clients que s'hi troben a dins.
Un dels reptes que planteja aquesta transició cap a una societat més
mobile és la inclusió dels sectors de la societat amb més dificultats d'accés a les noves tecnologies. Aquest repte suposa oportunitats d'innovació per a les empreses en desenvolupar dispositius, sistemes i apps que siguin més fàcilment accessibles. Per altra banda,
l'Administració haurà de desenvolupar mètodes i processos que facilitin aquesta inclusió. Un clar exemple és el projecte
Vincles que demostra que si una app es dissenya amb les necessitats dels usuaris en ment, i se'ls dóna una formació prèvia, les tecnologies mòbils poden ser accessibles per gent de qualsevol edat.
Tant per les ciutats i governs, com per les empreses que vulguin esdevenir
mobile,
el primer pas és definir una estratègia d'implementació de solucions mòbils que desenvolupi un model inclusiu, accessible, sostenible en el temps i escalable. Igual d'important és el desenvolupament d'un model de governança per gestionar els nous canals de comunicació. Aquest ha d'anar més enllà dels mateixos canals, expandint-se al llarg del cicle de vida dels suggeriments i comentaris rebuts fins allà on puguin trobar l'interlocutor adequat i poder garantir que siguin realment útils i bidireccionals.
El Mobile World Congress, el Mobile World Capital i l'ecosistema d'innovació que es genera al seu voltant durant tot l'any són la
plataforma ideal per impulsar les empreses i les administracions catalanes en aquesta transició cap al paradigma
mobile. El punt clau és que la infraestructura ja es troba desplegada, és a les nostres butxaques i saber-ho aprofitar serà doncs una qüestió de definir la millor estratègia.