• Opinió
  • Thomas Piketty i la desigualtat 
consejera delegada de Puentis

Thomas Piketty i la desigualtat 

24 d'Abril de 2014
Act. 24 d'Abril de 2014
Pilar de Torres
Thomas Piketty és un jove economista francès que ha escrit un gran llibre El capital al segle XXI (Belknap Press, Harvard, 2014) sobre la desigualtat i que ha aconseguit estar a tots els fòrums de discussió. Al llibre mesura un succedani de l'èxit dels empresaris: l'acumulació de riquesa. I ha comprovat que en els darrers anys aquesta acumulació ha augmentat de forma espectacular. En comptes de fer servir variables difícil d'entendre ha fet un càlcul fàcil: quin percentatge d'ingressos té l'1% de persones més riques de cada país sobre el total. I com ha variat respecte al passat.

Quatre dades dels Estats Units: l'any 1979 l'1% de les persones tenia el 17% de la riquesa, l'any 2007 rebia el 43% de tots els ingressos i el 75% dels guanys de capital. Aquesta elit de persones tenen òbviament un poder enorme per influir als governants, i la seva preocupació és que la seva participació augmenti.

Si mirem les empreses que tenen èxit a Espanya, les cotitzades a l'Ibex, veiem que moltes depenen del BOE, o sigui que estan a sectors regulats pels ens reguladors o determinants dels preus. Parlem de la banca, de les elèctriques, de les companyies d'aigua i de gas, i darrerament també de les empreses immobiliàries (el seu èxit depèn del tractament que fa la banca dels seus préstecs, determinat directament pel banc d'Espanya i les seves provisions).

Tanmateix, tenim diverses empreses que han tingut èxit al nostre país en sectors competitius, al sector tèxtil, al sector de luxe, a l'alimentari, al sector turístic. I, en general, pertanyen a la nova generació d'empresaris d'èxit, que representen el 40% de les 100 persones més riques d'Espanya.

Per aconseguir un món més igualitari, Picketty diu que hi ha moltes formes d'arribar-hi, fent polítiques fiscals igualitàries a escala d''ingressos i de riquesa, també fomentant la competència real de les grans empreses. Conclou que el foment de la igualtat és molt important: per tenir un país més just, més tranquil i amb més futur.