Full de ruta d'avui per a la Catalunya de demà

10 de Novembre de 2024
Oriol Guixà, president de Femcat | VIA Empresa

Tinc el privilegi de presidir la fundació Femcat en un moment important, l’any del 20è aniversari de la seva creació amb la finalitat de desenvolupar un espai des de la societat civil empresarial capaç d’empènyer projectes de valor per a l’economia de Catalunya i, en general, per al futur de la societat catalana. L’acte central d’aquesta celebració és el Fòrum que es durà a terme dimarts 12 de novembre al petit palau del Palau de la Música.

El Palau de Música representa molt més que un auditori magnífic, és una mostra dels valors que ens identifiquen com a país: creativitat, esforç, ofici, col·laboració, sensibilitat, rigor, és un llegat rebut. I aquest concepte de llegat, especialment el que deixarem a futur, és el que plantegem en el XIII Fórum Femcat: com ens imaginem la Catalunya d’aquí a 20 anys i, sobretot, quin és el full de ruta avui per la Catalunya de demà.

"Cal millorar la competitivitat, potenciar la innovació i l’emprenedoria, projectar Catalunya a l’exterior i promoure una societat cohesionada"

L’esforç de Femcat, en aquests 20 anys per ajudar a construir una Catalunya de progrés ha estat considerable, treballant sempre des de la mirada empresarial, amb una orientació clara a l’acció i al “FER”, amb visió llarga, amb una voluntat ferma de col·laborar amb els actors més referents i definint els grans pilars de millora: millorar la competitivitat, potenciar la innovació i l’emprenedoria, projectar Catalunya a l’exterior i promoure una societat cohesionada.

Fa 20 anys vam establir objectius específics dels 4 pilars, avui els hem avaluat i posem les bases per als objectius de les pròximes dues dècades, el 2044.

Com a país, és cert que hem aconseguit alguns avenços significatius: un augment de les exportacions, especialment les de contingut tecnològic, superant les mitjanes espanyola i europea; una formació excel·lent en ciència i tecnologia; centres de recerca pioners i una marca Barcelona sòlida i reconeguda internacionalment. També comptem amb el valor afegit de nou talent qualificat que ha arribat al país, un recurs valuós en un mercat global altament competitiu. I hem de posar en relleu sectors a Catalunya que són punta de llança en l'àmbit europeu com són el de biomedicina, audiovisual o el hub d’emprenedoria.

Ara bé, no hem desenvolupat prou altres aspectes com són: la productivitat, una desindustrialització preocupant, la ineficiència de l’administració pública, el desenvolupament energètic o les infraestructures de país. També hem d’avançar amb el sistema de transferència de coneixement i la Formació Professional Dual, així com en territorialitzar més Catalunya, enxarxar les ciutats i respondre a les necessitats d’habitatge i d’integració de la nova població nouvinguda, en aquest cas, la llengua i la cultura és una eina imprescindible per generar cohesió social.

"Hem de posar en relleu sectors a Catalunya que són punta de llança en l'àmbit europeu com són el de biomedicina, audiovisual o el hub d’emprenedoria"

Tenim feina si volem deixar un bon llegat als nostres fills! I és una feina que cal fer-la entre TOTS i TOTES, perquè el país es construeix amb complicitats i xarxa transversal -evitant coincidències ineficients i suspicàcies - i creient amb la col·laboració publicoprivada, si volem mantenir el nostre estat del benestar. Pels qui encara no estan convençuts  de la col·laboració públic-privada com a valor, comparteixo la conclusió dels viatges d’aprenentatge que hem fet a diferents economies del món que es desenvolupen, una part de l’èxit prové justament d’aquesta col·laboració.  

Els catalans hem demostrat històricament que ho sabem i ho podem fer, cal visió i voluntat. Nosaltres com a Femcat només som una petita baula que posem a disposició per ajudar en allò que faci falta.

Com ens imaginem la Catalunya del 2044 d’aquí a 20 anys? Quin és el llegat que deixarem als joves d’avui? I, sobretot, com hem de començar d’actuar avui perquè Catalunya sigui un dels millors països del món?

"D’aquest Forum és molt destacable el nivell de les moderadores i els ponents, tots ells catalans i catalanes professionals de primer nivell internacional"

Tots aquests aspectes els tractem en aquest XIII Fòrum Femcat. Reflexionem des de cada eix de construcció de país sobre com hem d’entendre el passat i el present per afrontar els reptes de desenvolupament econòmic en les pròximes dues dècades: l’equilibri geopolític, avui tan vigent després de les eleccions americanes, la immigració i el desenvolupament de la Intel·ligència Artificial.

D’aquest Forum és molt destacable el nivell de les moderadores i els ponents, tots ells catalans i catalanes professionals de primer nivell internacional en els diferents àmbits que treballarem que ens donaran una perspectiva de gran valor per la seva experiència i expertesa.  

I, com que a Femcat ens mana el FER, l’objectiu ambiciós d’aquesta jornada és captar reflexions i sensibilitats per posar-nos deures de país a tots per als pròxims 20 anys.