Amb l’entrada en escena de Donald Trump, tot apunta a que el món serà més caòtic. Fins ara el sistema econòmic liberal, l’existència de països autocràtics, les organitzacions internacionals o la globalització, servien per orientar les polítiques dels governs. Ara, Trump està canviant les regles de joc i en vol imposar una de molt simple, America First, és a dir, que tot el món estigui al servei dels interessos dels Estats Units.
Trump creu que pot imposar la seva visió i interessos i no té res a discutir amb ningú. Fins ara hi havia un conjunt d’organismes internacionals que reglamentaven les relacions entre països i debatien entre els diferents interessos. Ara Trump ha decidit abandonar diverses institucions multilaterals com ara l’Organització Mundial del Comerç, que dicta regles del comerç internacional, o l’Organització Mundial de la Salut, i desentendre’s del Tractat de París que protegeix el medi ambient. Serà ell qui decideixi quins països s’han de sotmetre als interessos dels Estats Units i on hi ha d’haver guerra o pau.
Com evolucionarà Trump, el món i la societat? És una incògnita, però el fet que s’hagi envoltat de personatges ultraconservadors molt dubtosos i d’una elit de milionaris tecnològics o el fort suport que està donant als partits d’extrema dreta europeus, o la posició sobre Palestina, dona ja algunes pistes. El seu model es basa en un autoritarisme unipersonal que impulsa el proteccionisme econòmic americà, el menyspreu de les fronteres establertes, els tractats internacionals, impulsa una cursa armamentista i vol desmantellar els serveis públics. Tot plegat portarà a un món ple de tensions i de riscs bèl·lics, a un empobriment dels ciutadans, a una creixent desigualtat social i a molt patiment.
"Trump està canviant les regles de joc i en vol imposar una de molt simple, America First, és a dir, que tot el món estigui al servei dels interessos dels Estats Units"
Viurem un canvi radical en el funcionament de la política, l’economia i la societat. Evidentment, caldrà adaptar-s’hi i defensar-se. Per a la Unió Europea significa, per exemple, que haurà d’avançar en la seva integració política, enfortir la seva democràcia, l’economia i la defensa comuna, en un marc en el qual caldrà impulsar fortament l'R+D, l’economia i les empreses, la formació en general, la qualificació de la força de treball i millorar la cohesió social.
Trump se sent poderós i creu que no té límits, però s’equivoca. Si bé el PIB dels Estats Units representa el 24% de l’economia mundial, els Estats Units només tenen el 4% de la població del Planeta, i en el món hi ha també molts països potents com la Xina, Índia, Rússia, i tants d’altres que no voldran sotmetre’s als interessos americans.
L’anunci que una empresa tecnològica xinesa ha desenvolupat un sistema d’intel·ligència artificial, amb codi obert, DeepSeek, que amb una inversió molt petita fa la competència directa a empreses americanes com Open AI, creadora del ChatGPT, és una mostra clara del fracàs dels Estats Units en voler frenar el desenvolupament de les noves tecnologies a la Xina.
"Viurem un canvi radical en el funcionament de la política, l’economia i la societat"
Donald Trump no és omnipotent. Les seves pròpies contradiccions i la realitat l’acabaran frenant. No es podrà deslliurar de tot el marc legal o de tots els acords internacionals existents. Ni tampoc dels potents interessos de persones, empreses i sectors socials americans i d’altres països que entraran en col·lisió. No serà tan fàcil com ell es creu desenvolupar i portar a la pràctica la seva visió del món. No s’ha d’oblidar, tampoc, que d’aquí a dos anys hi haurà eleccions al congrés americà i que el partit demòcrata podria recuperar-hi la majoria, fet que frenaria moltes de les excentricitats de Trump i el caos que està portant.