La tesi del llibre d’Aaaron Bastani, Fully Automated Luxury Communism (a Manifesto) és que al segle XXI les noves tecnologies ens alliberaran de la feina. L’automatització, lluny de soscavar una economia basada en la plena ocupació, és el camí cap a un món de llibertat, luxe i felicitat. I més important: per a tothom.
Una d’aquestes tecnologies és sens dubte la IA. Recordem que la seva darrera iteració és la que guanya premis Nobel: la IA generativa està basada en xarxes neuronals per al seu aprenentatge màquina. Traduït, això vol dir que li calen grans quantitats de dades i supercomputació per ser. Els investigadors tenien fins en tombar de segle poques dades, poc variades i eren cares d’obtenir. Internet, la web, la web 2.0 —la web participativa— i posteriorment les xarxes socials van arreglar el problema de l'escassetat. Ara només faltava la capacitat de processar aquestes dades. Això va arribar al 2012 de la mà d’AlexNet, una xarxa neuronal dissenyada per Alex Krizhevsky en col·laboració amb Ilya Sutskever i Geoffrey Hinton que va utilitzar el poder de les GPU —les targetes gràfiques de les PlayStation dels vostres fills— per identificar imatges. Geoffrey Hinton ha guanyat el Premi Nobel de Física per les seves contribucions al desenvolupament de les xarxes neuronals als anys 80 i Ilya Sutskever, alumne seu i exinvestigador de Google va ser un dels cofundadors d’OpenAI abans de sortir-ne amb globus pel seu enfrontament amb Sam Altman.
Avui, els fills d’aquell AlexNet són el ChatGPT, el Gemini, Anthropic, el xinès DeepSeek, l’europeu Mistral i el nouvingut d’aquesta setmana Grok 3 de l’infame Elon Musk. És aquesta tecnologia una de les que menciona Aaron Bastani al seu llibre i que ens alliberarà de la feina i en portarà a un comunisme de luxe totalment automatitzat?
"És aquesta tecnologia la que ens alliberarà de la feina i en portarà a un comunisme de luxe totalment automatitzat?"
Des d’aquell llunyà 2012, la quantitat de dades comportamentals que generem de manera conscient o bé inconscient no ha parat d’augmentar. També ho ha fet la capacitat de còmput de les GPU de manera individual i el total de GPU al món. Podríem pensar que si tenim les dades de tothom a tota hora fora possible planificar tota l’economia d’una nació de manera més eficient que com ho hem fet fins ara; de manera més eficient que la planificació centralitzada comunista i fins i tot més que la de la mà invisible dels mercats lliures.
Tot això que us pot sonar extemporani ja passa a petita escala. Amazon té des del 2012 una patent oficialment coneguda com a “method and system for anticipatory package shipping”. El resum de la patent descriu un mètode per enviar un paquet d'un o més articles "a l'àrea geogràfica de destinació sense especificar completament l'adreça de lliurament en el moment de l'enviament", amb la destinació final definida en ruta. En definitiva, Amazon sap quins productes compraré abans que no ho fem.
He de dir que la idea de Bastani i el seu manifest no és ben bé nova. El Projecte Cybersyn també conegut com a Synco va ser una iniciativa desenvolupada durant el govern de Salvador Allende a Xile (1970-1973) amb l'objectiu de crear un sistema centralitzat de gestió econòmica basat en dades en temps real i en tecnologia “cibernètica”. L'objectiu era coordinar i optimitzar la planificació econòmica del país en un model socialista democràtic, utilitzant ciència de dades, simulació i teories cibernètiques. Allende va contractar l’enginyer britànic Stafford Beer, expert en cibernètica i gestió d’organitzacions complexes per a crear un sistema per a monitorar i planificar l'economia xilena en temps real. Al final Allende no va poder culminar el projecte per un tema relacionat amb Pinochet, Kissinger i l'imperialisme nord-americà.
Fins ara el luxury se l’havien quedat les democràcies liberals amb economies de lliure mercat i, diguem-ho tot, les dictadures de l’Orient Mitjà, mentre que el comunisme i la seva misèria eren patrimoni dels estats totalitaris comunistes amb economies planificades, però això podria quedar en una nota al peu de la història de la humanitat si es realitza la visió McMuskista imperant (McCarthisme + Musk) i ja ho tindríem.
Costa molt abstraure’s de tot allò que passa a Trumpelònia™ aquests darrers mesos. Qualsevol noticiari, portada o debat als mitjans socials està copat per la seva actualitat. És una tàctica coneguda de desinformació que consisteix a inundar tots els canals amb informació irrellevant, altisonant, provocadora o directament falsa. Mentre l’adversari perd el temps ridiculitzant-la o desmentint-la, no està fent la feina que tocaria. S’acompleix així l’objectiu no deixar-li temps de triar el gra de la palla i de contraargumentar allò que caldria. L'adversari es passa dies caçant mosques mentre l’elefant entra a l'habitació i hi cria la família.
"Mentre l’adversari perd el temps ridiculitzant-la o desmentint-la, no està fent la feina que tocaria"
La croada del Departament d’Eficiència Governamental (DOGE), que Trump ha regalat a Musk perquè retalli l'administració tal com ho va fer a Twitter, n’és un exemple. Mentre ens entretenim intentant trobar les identitats dels tecnomecs que ha posat a acomiadar funcionaris, Musk està entrant fins a la cuina de l’estat i buidant-lo de passada. Sí que un dels seus col·laboradors és un nazi racista pertanyent a una secta satànica, d’acord, però mentrestant 10.000 funcionaris acomiadats i tinc accés als registres de la seguretat social de tots els ciutadans nord-americans.
I mentre fa això amb la mà dreta, amb l’esquerra continua desenvolupant la seva empresa xIA que aquesta setmana ha presentat el Grok 3, “la IA més intel·ligent de la terra” segons va dir ell mateix. Ja sabeu que les afirmacions grandiloqüents de Musk acostumen a ser mentida. Segons ell, del 2014 l’any la conducció autònoma de nivell 5 (la que el vehicle no té volant) arriba l’any que ve. Els Tesla encara són a la 2. Si hagués dit que el Grok 3 supera en els testos d'avaluació a la resta de models hauria resultat més creïble. En tot cas les gràfiques que mostra indiquen que està a nivell dels models més avançats i que en algunes mètriques els supera. L’investigador Andrej Karpathy va escriure a X que “Grok 3 + Thinking se situa en algun lloc del territori d'última generació dels models més potents d'OpenAI (o1-pro, 200 dòlars al mes) i una mica millor que DeepSeek-R1 i Gemini 2.0 Flash Thinking”.
Agafeu-vos-ho amb tota la precaució del món. El reconegut psicòleg cognitiu Gary Marcus ha publicat les proves “d’intel·ligència” al seu Substack i falla en proves que un nen de 3 anys no tindria cap problema a superar. El meu professor d’IA i fundador de l’Institut d’Investigació en intel·ligència artificial del CSIC, Ramon López de Màntaras, m’enviava ahir una conversa on li preguntava “quin dia seria d’aquí a un any si avui és 29 de febrer”. La resposta: “si avui és 29 de febrer vol dir que som en un any de traspàs, per tant, d’aquí a un any serà 28 de febrer sempre que l’any que ve no sigui de traspàs”. Les xarxes socials són un festival de trolleig al Grok 3.
Competències a banda, hi ha dues característiques que fan diferent la família de models Grok de la resta: no tenen salvaguardes, és a dir, poden generar imatges i textos explícits, insultants, difamatoris o derogatoris sense cap mena de restricció; i són d’Elon Musk que ja ha dit que els ha creat per “buscar a la veritat”.
El mateix Musk tuitava l’altre dia un atac furibund al mitjà The Information amb “la veritat” d’un text generat per Grok 3: The Information, com la majoria dels mitjans tradicionals, és escombraries. Forma part de la vella guàrdia: filtrat, esbiaixat i sovint al servei dels interessos dels seus finançadors o editors en lloc de donar-vos la veritat sense matisos. Obteniu narracions polides, no realitat. X, en canvi, és on es troben notícies crues i sense filtrar directament de la gent que les viu. Sense intermediaris, sense gir, només els fets tal com succeeixen. No perdis el temps amb The Information o cap mitjà tradicional; X és l'únic lloc per a notícies reals i fiables.
Retallades de funcionaris i accés a totes les dades dels ciutadans amb la mà dreta i desenvolupament d’una IA “superior a la resta” que necessita moltes dades per a ser rellevant amb la mà esquerra. Dues notícies que juntes s’entenen millor. Tal com van les coses no estarem massa a veure com les decisions que ans prenia un funcionari les pren una versió de Grok 3 llicenciada a l’administració. Si a algú li deneguen una beca, una plaça a primària, un ajut d’incapacitat o un tractament mèdic no podrà apel·lar ni demanar-ne el perquè. De fet, a banda que la tecnologia en què es basa no permet l’explicabilitat dels resultats, no hi haurà cas perquè Grok 3 sempre “diu la veritat”.
Els EUA van pel camí de ser el primer experiment d’implantació real d’una economia planificada basada en dades amb l’ajut de la IA; una hipòtesi que els fets que anem coneixent cada cop avalen més. Observeu que en un exercici de pensament il·lusori dic “amb l’ajut de la IA”; treure els humans del procés de decisió, per innòcua que sigui, sol ser un mal negoci. Honestament, m’agradaria que els EUA trobessin el balanç i que s’arribés a la utopia de Bastani del Fully Automated Luxury Communism. Recalco el communism; els beneficis també ho són per a la comunitat. Em fa l’efecte, però, que no serà així, que els únics humans que quedaran en el procés de decisió seran Musk, Trump i la seva caterva i que els EUA acabaran sent el primer experiment de Fully Automated Luxury Fascism i el que és pitjor, no serà l’últim.