El senat australià ha aprovat una llei pionera que prohibeix l'accés a les xarxes socials per als menors de 16 anys amb l'objectiu de protegir-ne la salut mental. En cas que les empreses propietàries la incompleixin, la llei preveu multes de fins a 49,5 milions de dòlars australians (uns 30,6 milions d'euros).
La llei entrarà en vigor d’aquí a un any i afecta xarxes socials populars entre els adolescents, com TikTok, Instagram, Snapchat i Reddit, i d'altres de no tant, com Facebook i X. A les empreses propietàries els tocarà desenvolupar sistemes efectius de verificació per impedir que els menors de 16 anys creïn comptes a les seves xarxes. Tots els pares signaríem una regulació estricta de l'accés a les xarxes socials per als menors de 16 anys. Tots? No. Pares com Mark Zuckerberg o Elon Musk han expressat la seva oposició a aquestes mesures.
Über-pares
Un portaveu de Meta va expressar que el seu amo respecta la llei australiana, però que està preocupat pel procés, que "ha precipitat la legislació sense tenir en compte adequadament l’evidència, el que la indústria ja fa per garantir experiències adequades a l'edat i les veus dels joves". El que no diu Meta és que té evidència des del 2018 que Instagram afecta de manera negativa a la salut mental de la canalla, especialment de les noies amb problemes d’acceptació del seu cos. Segur que se n’ha oblidat de tan enfeinat com deu estar mirant de protegir les seves tres filles de l’exposició pública a les xarxes socials.
"Tots els pares signaríem una regulació estricta de l'accés a les xarxes socials per als menors de 16 anys. Tots? No. Pares com Mark Zuckerberg o Elon Musk han expressat la seva oposició"
Un altre que pot parlar amb propietat és Elon Musk. Musk és un über-pare de 12 fills que ha tingut amb tres mares diferents, fills amb noms tan rocambolescos com Exa Dark Sideræl, Tau Techno Mechanicus, X Æ A-Xii. Comparteix amb els de l’Opus la preocupació per l’envelliment de la població i per això predica que cal tenir molts fills. Ferm defensor del moviment natalista, molt popular entre els tecnobros de Silicon Valley, està convençut que té el deure d’escampar els seus gens privilegiats pel planeta. No crec que la llista de fills amb noms estranys sigui la definitiva.
Per si no fossin prou credencials, Musk també és l’amo de l’arma de desestabilització massiva X, l’home més ric del món i la mà que mou els fils del titella de Trump. Musk ha criticat la llei australiana qualificant-la de “porta del darrere per controlar l'accés a internet”. El seu doble paper d’assessor de Trump i propietari d’X el posa, a ell, i per extensió els EUA, en rumb de col·lisió amb l’executiu australià, que provarà de tombar sigui com sigui. Musk ja ha manifestat que anirà contra els partits tradicionals de les democràcies liberals quan hi hagi processos electorals. En aquest sentit, ha declarat la guerra al primer ministre britànic Keir Starmer i ha manifestat que el racista Nigel Farage serà el pròxim primer ministre del Regne Unit. Sembla que el rumor que li finançarà la campanya amb 100 milions de dòlars, seria això, un rumor. De moment.
Verds i LGTBIQ+
Tot i que la llei ha estat aprovada amb el suport de part de l'oposició, també ha generat crítiques. El Partit Verd australià i entitats pels drets dels menors han expressat preocupacions sobre l'impacte negatiu que podria tenir en joves vulnerables, com els membres de la comunitat LGTBIQ+ de zones rurals, que troben suport en les xarxes socials. Per a molts d'aquests joves, les xarxes socials són una eina essencial per connectar amb joves en situació similar.
Un exemple il·lustratiu és el de Casey Newton, periodista i copresentador del pòdcast Hard Fork. Newton, que és gai i que va créixer en un entorn rural, ha compartit en diverses ocasions com les xarxes socials li van permetre connectar amb altres joves en una situació similar a la seva, oferint-li un espai de suport i comprensió que no trobava al seu voltant. Adolescents de col·lectius estigmatitzats recorren a les xarxes socials per trobar comunitats on sentir-se acceptats i poder expressar la seva identitat sense por a la discriminació. Us recomano llegir i escoltar les aproximacions de Newton a la tecnologia, que des de la seva condició ens fa veure coses que sovint ens resulten invisibles; sovint ens punxa la bombolla.