Etnògraf digital

Zuckerberg contra el món. Literalment

09 de Gener de 2025
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Quan el món es pensava que ja havia trobat en Musk el dolent de James Bond, Mark Zuckerberg ha decidit presentar candidatura. Atents al “pròxim capítol” (sic) de Meta.

 

Zuck obre capítol posant els seus grans nombres sobre la taula, alineant-se amb Donald Trump i fent un “no vull pagar” al marc regulador europeu a qui qualifica de "censura institucionalitzada”. Zuckerberg sembla estar reclamant el paper que li correspon com a broligarga disruptor global en cap, títol que avui ostenta Musk.

Amb una influència al voltant de 3.290 mil milions de persones, les conseqüències dels seus actes són imprevisibles, globals i, per tant, molt preocupants.

 

Canvis polítics de política

Meta ha presentat una sèrie de canvis radicals en les seves polítiques. El mateix Zuckerberg comentava en un vídeo a Instagram i en un fil a Threads (el seu clon de Twitter). Si cadascun per separat aixeca recels i comporta riscos, conjuntament revelen un patró d'ambició calculada que fa saltar totes les alarmes. Som-hi.

Substitució de verificadors per notes de la comunitat

La decisió de Meta de substituir els verificadors de fets professionals per un sistema de "Notes de la comunitat" impulsats pels usuaris es ven com una democratització de la moderació del contingut. Malfieu-vos de quan us parlin de democratització. Al final el que passa és que es trasllada la responsabilitat de la verificació als usuaris alhora que s’obre la porta a més desinformació i manipulació: només cal que passeu per les notes de la comunitat d’X per veure’n el seu abús. Al seu vídeo, Zuck arriba a dir que les notes de la comunitat d’X —menciona la competència pel nom!— funcionen molt bé. La realitat és que no hi ha dades ni estudis que ho demostrin perquè X senzillament ni dóna dades ni permet els científics que hi accedeixin.

Desregulació de les polítiques de contingut

Zuckerberg diu que Meta eliminarà de les restriccions sobre temes com la immigració, el gènere i la raça (sic), perquè han quedat obsoletes amb el "discurs generalitzat" (mainstream). Zuck, com Musk, sap bé qui és el seu públic —en té totes les dades— i sap qui serà el (des)regulardor a partir d’ara. Meta comença a xiular l’hime de Trumpelònia™ 

Prioritats de les normes

A partir d’ara el filtratge de contingut nociu només s’aplicarà en casos d’infracció d'alta gravetat com el terrorisme o l’explotació de menors. Per evitar falsos positius se’n relaxarà l’aplicació a tots els continguts que no siguin delictius malgrat que puguin incórrer en la violació dels termes d’ús —i abús— de la plataforma. Aital enfocament prioritza l'eficiència per sobre de la seguretat i obre de facto una autopista per a l’abús i assetjament de persones i col·lectius més vulnerables.

"A partir d’ara el filtratge de contingut nociu només s’aplicarà en casos d’infracció d'alta gravetat com el terrorisme o l’explotació de menors"

Més política

Segons Zuck i responent a la demanda dels usuaris, Meta torna a introduir contingut polític a les seves plataformes. No és que no n’hi hagués, és que “l’amagaven per no provocar divisió”. Afirma que el que ara pretenen és revitalitzar el discurs públic i tornar les coses on eren el 2016, o sigui l’any en què Facebook i Cambridge Analytica van influir en el resultat de les eleccions. Segons afirma al vídeo, el cicle electoral actual ha demostrat que hi ha molt d’interès per la política. No vols polarització? Dues tasses. 

De Califòrnia a Texas

Potser la mesura estrella, pel que té de desconnexió amb el planeta Terra, és la de traslladar els equips de moderació de Califòrnia a Texas. Zuck diu que ho fa per evitar que se’ls continuï acusant de massa lliberals per culpa dels biaixos ideològics dels treballadors de Silicon Valley. Potser ignora que la geografia no té biaixos; en tenen les persones. Aquest moviment el que farà simplement és substituir uns prejudicis per uns altres, això sí, els dels treballadors Texas deuen estar més alineats amb el "discurs generalitzat" (mainstream). Això, i que els sous de Texas són més baixos que a Silicon Valley.

Col·laborar amb el president Trump per evitar que els governs estrangers censurin les empreses nord-americanes

Literal bro. Ho ha dit així. Zuck associa públicament i sense cap rubor la marca de Meta amb el trumpisme, amb la llibertat d’expressió com a excusa. Traduït vol dir lluitar molt especialment contra les regulacions europees com la Llei de serveis digitals. No cal llegir entre línies; acte seguit Zuck es permet dir que "Europa ha institucionalitzat la censura". Més literalitat. En altres paraules: el meu compte de resultats va abans que qualsevol mesura per protegir els drets dels usuaris. Zuckerberg fa de manera calculada amb les seves plataformes el que ja va fer Musk sense esma amb X: alinear-se amb el sotacarrisme mundial.

L’aprenent

Zuckerberg busca desafiar els marcs reguladors projectant-se com a defensor de la llibertat d'expressió global i del trumpisme a la UE. A la Musk. La política erràtica de Musk al capdavant d’X ha provocat un augment del caos i la desinformació als EUA que ara mira d’exportar a altres democràcies lliberals. Però amb el 40% de la població mundial utilitzant les plataformes de Meta el potencial catastròfic de les decisions de Zuckerberg és encara més gran.

En alienar reguladors internacionals i alinear-se amb personatges polaritzadors com Trump i Musk, Meta renuncia a tota la responsabilitat que li correspon com a plataforma, per tant i en teoria, neutral. Veurem més sancions dels reguladors a Meta i a X que resultaran en situacions anàlogues a les de Brasil o Itàlia on jutges van restringir l’accés a X i ChatGPT respectivament. 

"Amb el 40% de la població mundial utilitzant les plataformes de Meta el potencial catastròfic de les decisions de Zuckerberg és encara més gran"

En el pitjor dels casos, la visió de Zuckerberg se li podria girar en contra, fet que tampoc no ens ajuda massa. Reaccionar copiant X i el tarannà de Musk et converteix en la seva marca blanca i la gent, en general, prefereix l’original. Les plataformes de Meta es podrien convertir en refugis per a la desinformació, el discurs d’odi i l'abús, cosa que faria que molts usuaris les abandonessin. Però com que els nombres de Meta són estratosfèrics, per a una gran majoria encara, aquest nou panorama informatiu seria la realitat. Els governs imposarien fortes multes, restriccions o prohibicions rotundes, aïllant Meta en algunes democràcies, el que perjudicaria, per una banda, l’empresa i per l’altra erosionaria la democràcia en qüestió als ulls dels usuaris de Meta. QED.

PS: Si heu arribat fins aquí us recomano el llibre de l’informàtic, compositor i multinstrumentista Jaron Lanier Ten Arguments for Deleting Your Social Media Accounts Right Now, del 2018. 

No em consta cap traducció al català. En castellà el teniu editat per Debate com a Diez razones para borrar tus redes sociales de inmediato.

Bonus: Hi ha un gat a la portada.