Mai no confonguis activitat amb èxits

Si vols assolir els teus objectius, deixa de promoure l'ocupació al teu negoci i a la teva vida. Mira el teu calendari. Està molt atapeït? “No tinc temps” és una queixa típica dels empresaris de tot el món, de diferents sectors. De fet, l'escassetat de temps ha esdevingut un dels principals problemes de les organitzacions i institucions, i té un impacte directe en el rendiment i la resistència de les empreses, ja que:

  • Redueix l'eficiència i la productivitat.
  • Augmenta la rotació.
  • Redueix el compromís.
  • Augmenta l'absentisme.

 

I això vol dir que també afecta el creixement empresarial. De fet, crec que és el principal repte a què s'enfronten els meus clients a l'hora d'establir i executar les seves prioritats estratègiques, ja que xoca directament amb treballar en allò que creuen que importa a cada moment.

"L'escassetat de temps ha esdevingut un dels principals problemes de les organitzacions i institucions"

Les causes són nombroses, i les pot reconèixer a través d'exemples, com ara:

  • El metge o l'advocat que et fan esperar per simbolitzar l'estatus.
  • El pensament comú que el valor està directament vinculat a l'esforç i no al resultat.
  • La deploració de l'ociositat als negocis i a la vida, que pot reduir la creativitat que sorgeix de l'avorriment.

 

És hora d'invertir el rumb. Mai no ha estat fàcil canviar, però en aquest cas, serà més complicat si et centres en l'activitat, però senzill si et centres en el resultat. Com? Prenent les regnes de la cultura que vols per a tu i per a la teva organització a través dels cinc principis que Adam Waytz, professor de la Kellogg School of Management, compartia en un article recent a la Harvard Business Review. Són aquests:

1. Recompensar-ne el rendiment, no només l'activitat. Els sistemes de retribució han de combinar premis basats tant en l'esforç com en els resultats, per impulsar la innovació i la productivitat.

2. Avalua la càrrega de treball de la vostra organització. Fes una llista de totes les tasques que realitza el teu equip en una setmana típica i puntua en una escala de cinc punts com n'és d'exigent, la concentració que implica i la formació que necessita.

Més info: Si no saps on vas (i no hi camines), no creixeràs

3. Obliga la gent a deixar de treballar. Estableix una cultura on les llargues jornades laborals i l'absència de vacances es considerin un defecte, no pas una virtut.

4. Predica amb l'exemple. Si tu, com a líder, no dones exemple prenent-te temps lliure i demostrant que estar ocupat no és un requisit per a l'èxit, com pots demanar al teu equip que s'esforci al màxim independentment del resultat?

5. Crea fluïdesa al sistema. Augmenta els recursos, millorant-los, reassignant-los, creant redundàncies, guanyant marge i afegint la tecnologia, entre d'altres.

Al final, hem d'entendre que, per molt admirable que sigui l'esforç, no pot dirigir les nostres empreses i la nostra vida, si volem ser realment triomfadors, en lloc de simplement estar ocupats.

Més informació
El futur client-empresa: reduïm la distància social
El temps d’ahir, quinze dies l’any
Avui et destaquem
El més llegit