Quan vam crear l’Observatori Dona Empresa i Economia (ODEE) l’any 2008 encara no se sentia parlar ni d’observatoris, ni d’estudis econòmics en clau de gènere ni d’indicadors en clau de gènere per quantificar resultats. Tampoc se sentia parlar de conceptes com la pèrdua del talent femení. Recordo que en un acte empresarial un president va preguntar al seu company de taula presidencial, al meu costat: “què és això de la pèrdua del talent femení?”.
"Recordo que en un acte empresarial, un president va preguntar al seu company de taula: Què és això de la pèrdua de talent femení?"
Avui, no només tothom sap de què parlem, sinó que s’han estès els observatoris similars per tot el país, i la majoria d’actes comencen presentant xifres i estudis. Hem creat tendència i hem obert un camí per on seguir avançant en aquest difícil i lent procés de l’emancipació de les dones i de la conquesta de la igualtat d’oportunitats.
La nostra visió era la d’una societat governada en igualtat pel 50% de dones i el 50% d’homes, on el centre de valor siguin les persones, el progrés econòmic i social del país, i la co-responsabilitat per la sostenibilitat, el medi ambient i la cura. Com a ODEE, la nostra missió principal era aconseguir-ho.
En aquest sentit, la nostra estratègia va ser donar visibilitat al talent femení, apoderar a les dones, que estan més preparades que mai a la història de la humanitat, i promocionar-les als llocs de decisió. Quan vam observar les reticències i obstacles reals que teníem per aconseguir, per exemple, que les institucions públiques, pagades per tots i totes, tinguessin una direcció compartida entre homes i dones, vam saber que anàvem avançades i que calia treballar des de la base: entendre, amb xifres, quina era la situació real i sensibilitzar a la societat i a les dones sobre aquesta realitat. El que no es compta, no existeix.
Per aconseguir-ho, calia crear indicadors en clau de gènere, que fossin objectius i contrastables, que ens aportessin estudis sòlids, irrefutables i que permetessin valorar l’evolució de cada àmbit. Calia quantificar econòmicament els resultats per veure l’impacte en el sistema econòmic, polític i social. Calia validar les xifres qualitativament i quantitativament a partir d’intercanvis i processos de participació i col·laborant amb professionals i expertes de diferents sectors i amb experiències diverses, analitzant les causes i les conseqüències d’aquestes investigacions i aportant conclusions, i proposar accions actives i preventives a prendre des de les institucions i les Administracions Públiques.
"La nostra estratègia va ser donar visibilitat al talent femení, apoderar a les dones, que estan més preparades que mai a la història de la humanitat, i promocionar-les als llocs de decisió"
A partir de la primera anàlisi, que vam enfocar a la pèrdua del talent femení i la quantificació d’aquesta pèrdua (1.000 milions d’euros l’any només a Catalunya), vam proposar-nos investigar de manera sistemàtica quines eren aquestes fuites de talent, les causes i les seves conseqüències per a la societat i per a les mateixes dones.
A través dels estudis, l’ODEE també es va posar com a objectiu aconseguir fer una fotografia amb un enfocament objectiu i en clau de gènere de la situació de les dones com a professionals, directives, empresàries i autònomes, en les organitzacions i en l’empresa privada. Calia elaborar un mapa de les dones empresàries i les dones en els Consells d’Administració del teixit empresarial català. Aquesta fotografia, amb dades concretes, era el pas necessari per promoure l’apoderament i merescut reconeixement de l’aportació de les dones en el món empresarial.
Amb aquesta fotografia vam poder evidenciar, amb xifres precises, la situació de discriminació salarial, la segregació vertical i horitzontal, la desigualtat en l’accés als llocs de decisió (sostre de vidre), les diferències en la mesura del talent (meritocràcia), i encara un llarg etcètera. El que ens va motivar va ser la voluntat d’obrir un far de llum a favor de les dones professionals, directives, líders, emprenedores i autònomes, reconèixer la seva vàlua i fer entendre a la totalitat de la societat, que perdre el 50% del talent social era un malbaratament que no ens podem permetre.
D’altra banda i paral·lelament vàrem veure la necessitat de crear instruments, recursos i eines d’apoderament i de visibilització del talent femení i posar-los en marxa per contribuir a cobrir les mancances encara presents de la nostra societat en el reconeixement i suport de les dones. És així com vam crear en un primer moment una Taula de Treball, i posteriorment, com a evolució d'aquesta, el Consell de Conselleres, dones amb una sòlida trajectòria i compromís que ens han anat acompanyant durant els darrers anys.
També vam crear l’eina: Plataforma de Conselleresi Directives, única al país. Aquesta plataforma és un instrument d’accés en línia per a les empeses per trobar dones directives i empresàries, amb competències, capacitats i trajectòries demostrables. Amb aquesta eina, es dóna valor al talent femení i ajudem que les empreses canviïn la cultura empresarial jeràrquica i masculina per una de més transversal i integradora, basada en la meritocràcia i la transparència.
"L’ODEE ha estat convidat a presentar estudis i propostes per aconseguir un canvi en la legislació, en les accions de governs i administracions, a les Nacions Unides i a Brussel·les, així com al Parlament on vam impulsar la nova Llei d’Igualtat"
L’ODEE ha organitzat durant aquests 10 anys Jornades de Reflexió, que han estat un punt de trobada de dones professionals, empresàries i emprenedores, científiques, i expertes, i un fòrum d’idees innovadores i avançades, en clau de gènere que han anat creant tendència i corrent d’opinió en la manera de veure el món. Així hem anat desgranant temes candents any rere any com la crisi de valors, dirigir empreses en la incertesa i en temps de canvis, la nova economia del bé comú, l’economia col·laborativa o les empreses amb ànima. També ens hem fet preguntes com: Què és la riquesa? Com repartim la riquesa?, o, en les darreres sessions, Quina és la societat que volem les dones?. Aquestes Jornades han servit per posar de manifest el lideratge femení en els temes empresarials, professionals i també socials. Les dones empresàries i les directives estant implicades amb els problemes socials del seu entorn i tenen opinions i visions que fins ara no eren visibles.
També hem participat en esdeveniments de referència en l’àmbit nacional i internacional, com l’organització i promoció dels Premis Dona TIC conjuntament amb la Generalitat, entre altres iniciatives liderades per Administracions Públiques i altres organitzacions. Tot plegat amb una metodologia de colideratge i en clau de gènere.
Finalment, l’ODEE ha estat convidat a presentar els nostres estudis i les nostres propostes per aconseguir un canvi en la legislació, en les accions dels governs i de les administracions, a les Nacions Unides i a Brussel·les, així com al Parlament de Catalunya on vam impulsar la nova Llei d’Igualtat.
"L’ODEE era un projecte de país, i avui és una eina sòlida de país que ens permet fer realitat una societat millor per a tothom"
Han estat 10 anys de molt esforç i activitat, amb l’únic objectiu de fer avançar la societat i contribuir al canvi de paradigma que estem vivim. Tot plegat amb transparència, honestedat, obertura i àmplia participació.
L’ODEE era un projecte de país, i avui és una eina sòlida de país que ens permet fer realitat una societat millor per a tothom.