Crec que ben aviat el nostre dia a dia incorporarà amb normalitat moltes intel·ligències artificials, i que bàsicament seran de dos tipus: genèriques i específiques.
Les intel·ligències artificials genèriques seran sistemes d’accés universal per a usos generals, com ara el famós ChatGPT. N’hi haurà de tota mena i per a qualsevol cosa, capaces de generar textos, imatges i vídeos d’acord a les teves instruccions, i es podran utilitzar per fer preguntes, redactar notícies, decorar pisos, crear llistes de música, escriure fórmules d’un full de càlcul, millorar codi informàtic, escriure les clàusules d’un contracte, dissenyar aparadors o ves a saber què. N’hi haurà moltes i cap ens satisfarà plenament perquè totes tindran defectes i problemes. En uns casos la qualitat ens semblarà insuficient i en d’altres considerarem que tenen un biaix insuportable o que les dades en que es sustenten tenen massa problemes de propietat intel·lectual.
Aquesta realitat d’eines genèriques es veurà complementada per un altre fenomen que està començant però encara no és prou evident: totes les especialitats, gairebé totes les empreses i també moltes persones disposaran de sistemes propis d’intel·ligència artificial. Les solucions genèriques tipus ChatGPT es faran servir per temes genèrics, però es farà habitual l’ús d’eines específiques. Un oncòleg es recolzarà en una intel·ligència artificial específica d’oncologia, només disponible per a professionals, que enlloc d’entrenar-se llegint de tot com ha fet ChatGPT posarà el focus en publicacions científiques, analítiques, proves mèdiques, històries clíniques, assajos i un munt d’informació mèdica i especialitzada. Jo mateix podré entrenar la meva pròpia intel·ligència artificial perquè m’ajudi a escriure articles o assessorar empreses, i ho faré entrenant-la específicament amb els textos que jo mateix hagi pogut escriure prèviament i una selecció d’altres textos que m’hagin agradat o interessat d’una manera especial, de manera que si es posa a escriure textos ho faci a la meva manera i amb els meus enfocaments i plantejaments. És a dir, cadascú podrà triar les fonts d’informació que vol fer servir per entrenar el seu propi sistema.
"I tu que em llegeixes voldràs tenir la teva IA per ajudar-te en el que sigui que et dediques a fer"
De la mateixa manera que cada grup de música busca el seu so específic i cada autor busca el seu estil, cadascú es recolzarà en una intel·ligència artificial que li permeti tenir un estil propi, o un nivell de qualitat propi. El RACC tindrà la seva IA per a organitzar els serveis d’assistència en carretera, La Vanguardia tindrà la seva IA per generar notícies, La Caixa tindrà la seva IA per fer qui sap què, Love of Lesbian tindrà la seva IA per ajudar-los en la composició de nous temes, Cuatrecasas tindrà la seva IA per recolzar els seus advocats, Ferran Adrià tindrà la seva IA per ajudar-lo a explorar el món de la cuina, l’Ajuntament tindrà la seva IA per organitzar l’obra pública i Hisenda tindrà la seva per lluitar contra el frau fiscal. I tu que em llegeixes voldràs tenir la teva IA per ajudar-te en el que sigui que et dediques a fer.
Serà normal tenir la teva intel·ligència artificial. Sospito que tindrà uns preus raonables i per tant renunciar-hi serà una excentricitat. Fins ara dos despatxos d’advocats, dos equips mèdics o dues bandes de música es diferenciaven pels recursos, el pressupost i sobretot pel talent i experiència dels seus membres. Ara apareix un nou ingredient: la qualitat dels seus sistemes d’intel·ligència artificial. Els recursos que hi han esmerçat, però sobre tot la selecció quantitativa i qualitativa de les fonts d’informació que la configuren. Així que ben aviat veurem com la IA esdevé un element estratègic per assolir avantatges competitives. Hi haurà sectors que es coordinaran per compartir, i d’altres que seran més esquerps en fer projectes compartits perquè hi veuran una oportunitat de diferenciació.
El resultat serà que farem servir els dos tipus d’eina amb normalitat, l’eina específica pels nostres usos més especialitzats, on volem marcar la diferència, i eines genèriques per la resta de coses, on no cal diferenciar-se. Un oncòleg podrà fer servir l’eina especialitzada com a suport per a fer un diagnòstic i tot seguit fer-ne servir una altra de genèrica tipus ChatGPT per resoldre un dubte sobre un fet històric. En canvi, un arqueòleg es recolzarà al seu jaciment paleolític en una eina especialitzada i després farà servir ChatGPT per un dubte mèdic. Costa imaginar un sector, una activitat, que no es recolzi en una eina específica i especialitzada d’intel·ligència artificial. Ves pensant si en el teu cas, en allò a que et dediques, serà fruit d’un esforç col·laboratiu, o pel contrari entrareu en una dinàmica competitiva.