Em dec estar fent gran, perquè últimament em comencen a demanar el que hauria fet de diferent durant la meva carrera professional pensant en el meu jo d'avui. I el primer que em ve al cap és sempre el mateix, invertir més temps en el networking. I ja sé que es parla molt d'això i que és un d'aquests anglicismes que sona molt bé a les conferències i formacions, però hi crec fermament.
He treballat fins a la meva darrera etapa professional en sectors molt masculinitzats i, justament en el de la consultoria, en què quan parlaves de conciliar, sonava un xiulet com aquell de la censura americana quan fas servir paraules que no són políticament correctes. Per tant, treballava moltes hores, viatjava molt i anava de casa a l'aeroport, l'AVE o l'oficina i feia el trajecte invers quan podia. I el poquíssim temps disponible que tenia el dedicava a les meves filles.
"Heu de fixar en els vostres calendaris unes hores setmanals al 'networking'. I això tindrà clarament un retorn en la vostra carrera professional"
Si podia agafar un avió a les 5 h del matí i dormir a casa ho feia i, per tant, em perdia tots els sopars precedents a les reunions i els cafès on es teixien aliances per prendre decisions.
Tot això va canviar fa uns anys quan em vaig llançar al món del networking i he recuperat bastants dels anys perduts en aquesta àrea. I no és que us ho aconselli, és que crec que heu de fixar en els vostres calendaris unes hores setmanals a aquesta tasca. I això tindrà clarament un retorn en la vostra carrera professional.
I durant aquesta setmana del Dia de la Dona és més important que mai recorda-ho perquè segueix existint una gran desigualtat en aquest aspecte. Segons un estudi que va publicar Linkedin mesurant en un índex la xarxa de contactes que tenen els homes versus les dones, existeix en funció del país una diferència que va del 18% fins al 38% inferior en el nostre cas. En concret, en el nostre país és del 27%.
"A part d'estar formades i executar amb excel·lència la nostra feina, és a través dels contactes on ens valoraran per una promoció o projecte"
I això vol dir que estem perdent possibilitats de creixement professional. Perquè, a part d'estar formades i executar amb excel·lència la nostra feina, és a través dels contactes on ens valoraran per una promoció, on algú apreciarà el valor que podem aportar a una nova empresa o projecte, on descobrirem una possible aliança amb una empresa emergent… I tot això no passa ni a l'oficina ni a Teams.
I també hi ha diferències de gènere en el networking. Una paraula que segurament coneixeu, la homofilia, que és la tendència al fet que enes agradi connectar amb iguals, no és el significat de crear xarxes.
Si en parlem des d'un punt de vista acadèmic, existeix dos tipus de cercles de connexions que hem de cultivar. Existeix el central circle com diuen els anglesos i el closer inner circle. I de nou les dones ho tenim una mica més complicat. Estudis proven que ells poden només cultivar el “central” que bàsicament vol dir fer contactes amb persones molt diverses a tu, que no estiguin dintre dels teus contactes habituals per exemple de treball o del teu sector professional (que no és cultivar la homofilia). Perquè aquí del que es tracta és d'expandir la teva xarxa fora de la teva zona de confort i és allà on poden sorgir aquestes oportunitats.
"Les dones tendim a buscar la reciprocitat, és a dir jo et demano un favor només si sé que també et puc ajudar a tu, o ja ho he fet"
Nosaltres també necessitem cultivar aquest cercle “intern” que és crear una xarxa de dones de confiança dintre per exemple d'aquestes empreses on ens agradaria treballar. Per poder optar a informació més privada i de possibles reptes interns i polítics sobre aquestes posicions. És a dir, per tenir èxit necessitem més informació que ells i obtenir-la de dues fonts, aquesta segona font sí que està lligada a la homofilia.
Una altra diferència del networking entre gèneres, i perdoneu que generalitzi, òbviament no hi ha res ni blanc ni negre, però estadísticament sí que és així, és que aquests contactes ens permeten “demanar favors” professionals. I els homes tenen molta més facilitat per fer-ho, i les dones tendim a buscar la reciprocitat, és a dir jo et demano un favor només si sé que també et puc ajudar a tu, o ja ho he fet. I també tendim a buscar crear abans una relació de confiança. I està clar que en una cursa moltes vegades de velocitat, com és per exemple una promoció, això ens fa arribar tard.
També aprofito aquesta Setmana de la Dona, per trencar el fals mite de la competitivitat entre nosaltres. Jo soc afortunada d'estar a diverses xarxes de dones i no he vist mai cap grup més generós, ràpid i eficient per ajudar a altres. Tenim peticions diàries de contactes professionals, de cerca d’aliances i també missatges de felicitacions entre nosaltres, perquè quan ho fas bé, el grup esclata en una festa de whatsapps i emoticones. No et sents mai sola.
Aquestes xarxes són un esclat de sororitat perquè també ens ajudem en aspectes personals, si necessitem ajuda per cuidar els nostres pares o filles i fills, si ens quedem sense hotel quan hi ha un congrés i la ciutat està a plena o si volen que ens recomanin una bona lectura.
"Aprofito per trencar el fals mite de la competitivitat entre nosaltres. Jo soc afortunada d'estar a diverses xarxes de dones i no he vist mai cap grup més generós, ràpid i eficient per ajudar a altres"
Per tant, llanceu-vos al networking, feu-ho recordant si sou dones que necessiteu diversitat i sororitat i demaneu sense remordiments. I un recent estudi de Harvard liderat pel professor Robert Balfinger prova que el “fitness social” és un dels factors claus per allargar la vida. I jo m'hi apunto.