Ai, Català a l’atac IA

01 d'Abril de 2021
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Catalunya participarà a Eurovisió, a l’Eurovisió de la Intel·ligència Artificial que és més del futur. Catalunya participarà a l’AI Song Contest amb l’equip AImCAT liderat pel tecnòleg creatiu suec afincat a Catalunya Tomas Nihlén. “Aquesta participació és una oportunitat per a promocionar-nos com a hub digital d’Europa i posicionar la nostra cultura al món”, assegura el promotor, que considera que “el català necessita penetrar en nous escenaris per a enfortir-se i innovar” i conclou que “aquesta iniciativa ajudarà a impulsar la llengua en els joves”.

A banda d’un bonic joc de paraules que vol dir alhora sóc Catalunya (o català) i Artificial Intelligence Catalunya, AImCAT és també un grup de programadors, músics, escriptors i gent de mala vida en general que s’han posat d’acord per crear un tema musical amb l’ajut de la IA (o la IA amb l’ajut dels membres d’AImCAT, no està clar).

Tomas Nilén va veure l’edició de l’any passat del festival (en vaig parlar aquí) i es va posar en contacte amb l’organització per saber si Catalunya podria participar a la propera. En saber que no hi havia cap problema va tenir la idea de parlar amb uns quants contactes per sondejar-ne la viabilitat. A veure, un suec, algú del país d’ABBA et proposa que vol fer un hit eurovisiu en català, i amb IA? La resposta només pot ser un sí rotund.

A veure, un suec, algú del país d’ABBA et proposa que vol fer un hit eurovisiu en català, i amb IA? La resposta només pot ser un sí rotund

El resultat és que l’equip no para de créixer i de moment ja hi ha entre molts d’altres el lingüista Màrius Serra, l’editora Liz Castro, el dramaturg Pere Pèries, el cantant islandès Halldor Mar i l’escriptor anglès Matthew Tree encapçalen el grup que completen els investigadors en algorismes Elisabet Golobardes, Marta Lobato, Daniel Sánchez, Jordi Planas, Txus Bach i Ramon Gallench, el productor anglès Charles Degraft-Johnson, els artistes Anna Ros, Eva Pérez, Xabier Strubell i Isra Alonso i els comunicadors Lita Borràs i Joel Cava (excempció de responsabilitats: un servidor també fa part de l’equip).

La delegació catalana treballa en una proposta genuïna escrita en models de codi obert i propis amb diferents tècniques d’intel·ligència artificial com: l’aprenentatge profund, el processament del llenguatge natural, la composició algorítmica i les xarxes neuronals. La peça musical es compartirà a partir del proper 18 de maig junt amb un informe sobre el procés creatiu. Els membres d’AImCAT prometen moltes sorpreses.

La peça musical es compartirà a partir del proper 18 de maig junt amb un informe sobre el procés creatiu

EI Song Contest és un projecte de les emissores públiques neerlandeses VPRO i NPO amb el suport de la Unió Europea de Radiodifusió que va néixer el març del 2020 amb la cancel·lació d’Eurovisió 2020 per la crisi sanitària del coronavirus. Enguany, la comunitat científica sorgida de la primera edició organitzarà l’espectacle, obrint-ne el caràcter eurovisiu a la resta de gèneres. Catalunya hi participarà després de ser convidada el darrer any a sumar-s’hi. També hi competiran Alemanya, Brasil, Corea del Sud, Estats Units, Índia, entre d’altres.

L’aristòcrata i matemàtica Ada Lovelace va dir a l’Anglaterra victoriana del XIX que un dia les màquines de calcular podrien manipular idees, colors i música. A l’Anglaterra del XX, el científic i matemàtic anglès Alan Turing va dir que per a fer màquines intel·ligents només calia crear màquines capaces d’aprendre, que encara que no en fossin massa, amb el temps arribarien a ser-ne molt. A l’Espanya del XXI el registrador de la propietat i filòsof Mariano Rajoy va dir allò de que “los catalanes hacen cosas”. Doncs bé de la suma dels tres n’ha sortit AImCAT que s’ha proposat guanyar l’edició actual de l’Eurovisió de la intel·ligència artificial.