En els darrers anys, l’economia catalana ha seguit creixent, i més que Espanya i la Unió Europea. És un autèntic miracle, tenint en compte tots els pals a les rodes(dèficit fiscal i d’infraestructures, boicots, terrorisme a l’agost, violència del 1-O, accions al més alt nivell per a la marxa de seus, implantació del 155...). Els bons resultats no han arribat per casualitat. Hi tenen molt a veure les empreses que han seguit invertint, innovant i internacionalitzant-se amb el suport de les Administracions Públiques. També ajuden l'excel·lent localització geogràfica, les condicions d’entorn (cultura, gastronomia, seguretat...) i l’esforç i la mentalitat emprenedora de la gent.
De cara al 2018, també podem créixer amb força. No serà fàcil, ja que seguirem tenint dèficit fiscal i d’infraestructures; i seguirem tenint boicots i mesures contra la nostra economia. Ara bé, hi ha accions que poden ajudar molt.
"L’economia catalana ha seguit creixent, i més que Espanya i la Unió Europea"
En primer lloc, cal millorar l’entorn polític. Cal constituir el Govern respectant els resultats de les eleccions del 21-D. A continuació, cal anular l’aplicació de l’article 155 i les seves burocràcies. I ara convé avançar amb diàleg i consens, fins i tot entre forces polítiques oposades.
En segon lloc, cal restablir i aprofundir en l’autogovern. Per exemple, per a la internacionalització és fonamental la reobertura de les oficines exteriors.
En tercer lloc, l’Administració i els agents econòmics i socials han de seguir apostant per la millora de la competitivitat. Hi ha moltes mesures relacionades amb la competitivitat (canvis legals, foment de la innovació, finançament, simplificació administrativa...) que es poden tirar endavant amb el màxim consens. El Pacte Nacional per a la Indústria, acordat amb totes les forces polítiques i agents socials és l’exemple a seguir. El mateix esperit pot aplicar-se a molts d’altres àmbits econòmics.
"Cal que les empreses inverteixin més en talent, internacionalització i innovació, una de les grans assignatures pendents"
En quart lloc, cal que les empreses inverteixin més en talent, internacionalització i innovació, aquesta darrera és una de les grans assignatures pendents que tenim. És la única manera d’aconseguir avantatges competitius.
I, finalment, el més important, apostar per les persones i enfortir els bons valors (ètica, responsabilitat social, excel·lència...).
Amb aquest tipus de mesures podem guanyar la confiança de la gent i dels inversors; i seguir avançant i contribuint a millorar la competitivitat del país i el benestar de la gent.