La setmana passada parlàvem de la productivitatespanyola. Aquesta és una assignatura que no únicament està pendent, sinó que va a pitjor. Ja ho van veure. Des del 2013, quan la productivitat espanyola era 100 (prenent com a referent que 100 era la mitjana de la UnióEuropea), Espanya havia passat a 94 l’any 2020. També els comentava que no importava quantes demandes volguessin atendre els governants (millor sanitat, millor educació, autopistes de franc, etc.), perquè d’on no n’hi ha no en raja. Vull dir que si la productivitat no millora, tot anirà aprimant-se i esdevindrà més mediocre i empobrit. Una mena d’Argentina ubicada al cor de la UE. No em negaran que el fet ja comença a notar-se. Un bon exemple el tenim a la sanitat. Es paga poc, cosa que obliga a contractar personalimmigrant (ni que siguin metges) mentre els joves, els que no tenen compromisos familiars, marxen.
En veure aquelles xifres, i encara somniant temps passats millors, algú podria tenir la temptació de pensar que aquella mitjana espanyola era aliena a les arts catalanes. Doncs lamento anunciar, ara i aquí, que no és així. Mirin, si no, el que diu l’Institut Nacional d'Estadística per l’any 2019.
En resum:
Per fer-ho ras i curt, i per tal que s’adonin del drama, podem dir que estem a la mateixa distància del País Basc que Galícia ho està de nosaltres. I més dramàtic, quan ens mirem aquella Espanya que conformen Galícia, Astúries, Castella, etc... hem de ser conscients que potser és com ens miren a nosaltres els bascos. Ho volen més cru?
Catalans contra bascos
Si bé els valors puntuals són vàlids, preocupa més l’evolució. Centrem-nos en Catalunya i el País Basc únicament. Fixin-se:
És cert que el creixement de la productivitat al País Basc s’ha desaccelerat, però ha anat evolucionant en positiu. A Catalunya, en canvi, des del 2017 l’evolució de la productivitat ha estat negativa. Hem anat cap enrere. Dit d’altra manera, som dels que hem contribuït a que Espanya passés de productivitat 100 a productivitat 94 (recordin, prenent 100 la mitjana europea).
Les explicacions del per què de tot plegat deuen ser diverses i jo no sóc expert en el tema. Però les estadístiques són punyeteres. El canvi del 2016 al 2017 és radical i la Covid no estava encara activa. Dels 12 punts que ens separen del País Basc pel que fa a la productivitat 3,25 s’han produït els darrers 4 anys. Per què? Els estudiosos haurien de donar una explicació al tema. Si algú llegeix això i n’entreveu el per què, que ens ho expliqui, si us plau. La veritat és que des d’aquell 2017 els catalans emprem més hores per produir pràcticament el mateix. I el fet és nefast.