• Opinió
  • Recuperació, recuperació i més recuperació

Recuperació, recuperació i més recuperació

18 d'Octubre de 2017

És evident que el sector està llençat, es veu tan sols passejant pels carrers, promocions en marxa, grues, molta activitat; es veu també amb l'entrada de molts fons internacionals que han escollit Barcelona per les seves inversions; es veu també en observar com creixen als mitjans el nombre d'anuncis immobiliaris.

La realitat és que es ven i es ven molt bé, però cal matisar que aquesta situació es dóna només a Barcelona i primera corona, entesa en sentit ampli. Les nostres dades són prou eloqüents, l'augment en nombre de vendes en el primer semestre del 2017 ha estat d'un 47% que significa, en volum, un 65% més, el que ens indica no solament que en unitats es compra molt més, sinó també en volum. És una dada per a la reflexió.

"L'augment en nombre de vendes en el primer semestre del 2017 ha estat d'un 47% que significa un 65% més"  

És interessant analitzar qui ens compra, perquè el 45% de les operacions fetes per Amat són a persones de menys de 40 anys, una realitat que ha pujat significativament. A causa de la necessitat de comprar, i per no haver-hi oferta en lloguer, estem provocant una situació contrària a la que en teoria hauríem d'estar vivint. Els estudiosos fa anys que estan dient que la gent jove no ha de comprar sinó que ha de llogar perquè li permet tenir més mobilitat, més flexibilitat, però és clar, llogar què?

El lloguer és una de les grans deficiències que tenim com a societat. Barcelona no ha estat mai una gran ciutat en mans de famílies històriques, d'inversors en patrimonial. Des dels anys 60 ha estat una ciutat amb la major part dels seus immobles dividits en propietat horitzontal, una ciutat on no s'han fet polítiques d'incentivació al lloguer, la qual cosa ha anat produint una reducció d'aquest mercat. Si ja teníem problemes, en pocs anys hem afegit la proliferació dels habitatges turístics, la inseguretat jurídica amb les ocupacions il·legals, l'acabament dels contractes de tres anys que es van fer en un moment de la crisi que, amb l'augment important de preus de lloguer dels últims anys, provoca que molts joves no puguin renovar el contracte. Aquesta problemàtica ha anat creixent i creixent i la veritat és que veiem poca sortida, malgrat algunes iniciatives interessants de l'Ajuntament de Barcelona que, en tot cas, tindran efecte a llarg termini. 

"Si ja teníem problemes, en pocs anys hem afegit la proliferació dels habitatges turístics i la inseguretat jurídica amb les ocupacions il·legals"

En aquest context, al Barcelona Meeting Point que comença aquest dimecres, trobarem moltes promocions, molts inversors, moltes preguntes sobre fins a quan es preveu que duri el cicle alcista en què ens trobem ara; moltes preguntes sobre l'impacte en el mercat dels moments d'incertesa que estem vivint com a país.

Segurament els grans gurus del sector donaran les seves respostes als diferents fòrums que s'organitzen durant el Meeting Point, però en la nostra opinió, el cicle durarà més o menys en funció de la rapidesa en què els preus augmentin, i això ens preocupa, perquè en aquest últim anys hem vist augments del preu del sol d'un 50%.

És evident que aquest augment es trasllada al preu final de compravenda al client finalista, i si no ho aturem, ens trobarem de nou amb un GAP entre el preu final de l'immoble i el que pot pagar el comprador. Vull pensar que sabrem gestionar-ho. En relació als moments d'incertesa que vivim, evidentment que tindran algun tipus d'impacte, no tant que de cop es retirin els fons d'inversió, sinó que es poden endarrerir decisions de compra. Comprar és una decisió important en la vida d'una família i, per tant, és normal que en moments com aquest tinguin més dubtes, però hem de ser molt optimistes: les necessitats existeixen i el mercat continuarà.