L'ansietat és un estat emocional normal, que es produeix com a reacció de sentiments de por, temor davant les situacions incertes. Quan afrontem situacions particularment difícils, canviants, la sentim a flor de pell.
A l'empresa, i especialment per al moment que estem vivint, tenir en algun moment sentiments d'ansietat són habituals i fins i tot adaptatius. El repte està en el nivell de control que podem tenir davant aquest sentiment.
El fet de gaudir d'un bon coneixement d'un mateix ens ajudarà a superar les situacions més complexes, a aprendre a motivar-nos nosaltres mateixos i a motivar als altres. I és que la motivació ve de dins, no ve de fora. Podem esperar molt de temps que algun fet, situació o persona ens motivi, i haurem perdut un temps meravellós, atònic i fins i tot en algun cas "catatònic". La motivació comença per un mateix, en com soms capaços de modificar els nostres pensaments i sentiments i traduir-los en comportaments que influeixin positivament en el nostre entorn. Destaco tres aspectes que considero bàsics per promoure la motivació dins l'empresa: el propòsit, el joc i el potencial.
El propòsit és un dels sentits més nobles que pot experimentar una persona. Fa palanca en la identitat més personal, en el motor que inspira i mobilitza l'energia suficient per aconseguir el més difícil, quasi impossible, i imprescindible per persones i equips d'alt rendiment. Dóna sentit a la feina que un fa, més enllà d'altres aspectes més terrenals com el salari i els incentius econòmics.
El joc també forma part de la nostra identitat més personal. Tots hem jugat de petits/es, ens agrada jugar i a més en sabem perquè ho hem practicat durant molts anys. Introduir elements de joc el nostre dia a dia professional fa minvar la pressió emocional, psicològica a la feina. Ens fa més creatius, innovadors, competències que necessitem per fomentar la millora contínua. La gamificació ha vingut a quedar-se, el repte es troba en com soms capaços de traduir-la al dia a dia.
"Introduir elements de joc el nostre dia a dia professional fa minvar la pressió emocional, psicològica a la feina"
I per últim el potencial. Si necessitem promoure el canvi d'actitud, vèncer aquelles inèrcies que fan que les persones no arrisquin, que aprenguin a no frenar als altres davant les situacions de canvi, haurem de promoure la seva capacitat, el seu potencial. Una anàlisi de les fortaleses ens permetrà descobrir talents ocults, que podrem aprofitar per motivar-los davant els nous reptes. D'altra banda, no entrarem a parlar de la importància del pla de carrera en els mil·lenni als i la generació Z, a la importància que donen al que fan avui, que vagi en consonància amb el seu potencial, als seus reptes de futur.
Més enllà d'aquests tres elements que faciliten la motivació i que redueixen considerablement els nivells d'ansietat dins les empreses, moltes organitzacions es troben en una tornada esglaonada, on aquells equips que fins ara treballàvem amb teletreball tornen a les oficines de manera presencial. És una situació que podem aprofitar per augmentar la seva resistència, el seu propòsit, d'afirmar els valors de l'empresa; i també, perquè no, d'explorar noves oportunitats per millorar-ne el funcionament, el creixement. Tot plegat contribuirà a augmentar la positivitat i reduir l'ansietat.