Fa menys de quinze dies que l'empresa terrassenca Vytrus Biotech, l'activitat de la qual està centrada en el desenvolupament de principis actius a partir de cèl·lules mare vegetals per la seva aplicació principalment en el camp de la cosmètica, va començar a cotitzar al BME Growth, com es denomina el mercat alternatiu borsari espanyol. Representants de la Cambra van acompanyar a l’Alcalde de Terrassa Jordi Ballart al tradicional i emotiu toc de campana. Ser l’única empresa amb seu a la ciutat que actualment cotitza en borsa, és un mèrit que certament cal commemorar.
L'evolució de la capitalització està sent molt bona, però al marge d'una merescuda felicitació als seus principals executius i fundadors, Albert Jané i Òscar Expósito, així com al seu equip, el motiu d'aquest article no és tant destacar aquest reconeixement dels inversors, sinó fer algunes aportacions a l’exemple del procés d'evolució d'aquesta jove i exitosa companyia, fent valdre alguns dels passos donats en els seus inicis i que segur que han contribuït al seu desenvolupament.
Amb els altíssims nivells de satisfacció de les empreses que hi han participat, mereixem continuar apostant per línies d'ajuts i de col·laboració institucional
L'any 2018 el programa Acceleració en Òrbita, on la Cambra hi participa en la fase d’execució gràcies al conveni de col·laboració signat amb l'Ajuntament de Terrassa, va acollir els emprenedors, conjuntament amb dues empreses més, i els va acompanyar en la seva anàlisi estratègica, definició del pla de negoci i estructuració de la seva actuació en mercats internacionals entre altres aspectes abordats en l’esmentat programa, amb un cost directe de l'ordre dels 9.000 euros per tot el grup, finançats en les seves dues terceres parts per l'Ajuntament de Terrassa i la resta per l'entitat que tinc l'honor de presidir.
En el moment d'escriure aquest article, la capitalització incremental de la companyia, des de seu el valor de sortida, multiplica per més de 1.000 l'import d'aquella inversió de recursos, quantitat a multiplicar per tres si fem els càlculs només per Vytrus. No vull pecar de simplista amb aquesta informació, malgrat ser certa, només destacar la importància d'ajudar a aquelles empreses que després d'una deguda primera anàlisi i en aquest programa quan ja porten un mínim de tres anys d’activitat, mereixin un necessari acompanyament per complementar els primers passos donats al voltant d’una idea empresarial. Certament, aquesta és la més important i destacada, però que molts cops queda una mica absorbida per les múltiples activitats que tota empresa ha també de treballar per transformar una bona idea en una realitat.
Des de l'inici l'any 2014 d'aquest conveni amb l'Ajuntament en el qual també hi participa la CECOT, la Cambra ha assistit 27 empreses a les quals s'hi afegiran les tres recentment seleccionades enguany. Moltes d'elles són ja en aquests moments destacades realitats empresarials a Terrassa, amb activitats diverses i futur prometedor segons ens consta pel contacte recurrent que continuem mantenint amb elles.
També és cert que en alguns pocs casos, sobren dits de comptar-los amb els d’una mà, les coses no han evolucionat com s'havia previst donades les dificultats de tot inici empresarial, però les bones realitats consolidades i els altíssims nivells de satisfacció de les empreses que hi han participat, mereixem continuar apostant per aquestes línies d'ajuts i de col·laboració institucional, per tal de contribuir de forma efectiva i eficient al desenvolupament l'activitat econòmica, primera font de riquesa i llocs de treballs que tota societat precisa per una sana evolució.