Director general del Col·legi i Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya

La revolució que no s’atura

11 de Juny de 2020
Pere Homs

La Covid-19 ha aturat moltes coses, però la transformació -revolució, en diuen alguns- que comporten les tecnologies 4.0 no s’atura. Això sí, la Hannover Messe, l’esdeveniment de referència, va haver de posposar el passat mes d’abril el seu calendari fins al 2021. Aquí, a casa nostra, el Fòrum Indústria 4.0 que organitzen des de fa cinc anys els Enginyers a Catalunya, arriba a la seva cinquena edició i se celebrarà divendres 12, enguany en format online. No faltaran les referències i tendències tecnològiques, però en aquesta edició hi haurà, segur, més reflexió.

 

Perquè la Covid-19 ha accelerat el ritme amb què es mouen les tendències: les tecnologies de la Indústria 4.0 estan aquí i són les mateixes que teníem fa uns pocs mesos. Hi ha, per tant, les mateixes oportunitats i les mateixes amenaces.

"Les tecnologies de la Indústria 4.0 estan aquí i són les mateixes que teníem fa uns pocs mesos. Hi ha, per tant, les mateixes oportunitats i les mateixes amenaces"

Però cal estar atents a aspectes com el bessó digital o el núvol, per posar dos exemples que han permès una certa gestió distanciada de l’activitat industrial i que previsiblement faran un salt endavant en els propers mesos. O com impacten aspectes més transversals, com disposar del talent adequat o la importància de la dimensió de l’empresa en la capacitat d‘implantar les innovacions 4.0 i seguir competint en un entorn global.

 

En aquest sentit de la globalitat, caldrà repensar les cadenes de subministrament, que hem vist com han col·lapsat estrepitosament durant la pandèmia: proveir-se a milers de quilòmetres comporta riscos i el sistema no els ha sabut reconduir. Són molts els que pensen que aquesta crisi ha obert una oportunitat per recuperar activitat industrial des de l'extrem asiàtic a casa nostra.

Però caldrà veure en quin punt s’assoleix l’equilibri entre la necessària eficiència del sistema productiu -i d’això a la Xina en saben i molt- i la resiliència del nostre mateix sistema per re-industrialitzar-nos. Una altra opció que es planteja aquests dies és incrementar els estocs per fer front a properes crisis. Ens podrem permetre incorporar redundàncies que assegurin el subministrament, fins i tot quan es produeixen distorsions tan accentuades com la de la Covid-19?

"Ens podrem permetre incorporar redundàncies que assegurin el subministrament, fins i tot quan es produeixen distorsions tan accentuades com la de la Covid-19?"

De nou, la Indústria 4.0 podrà fer la seva aportació, en aquest cas, a la resiliència, via una major flexibilitat del sistema productiu, agilitzant la reconfiguració de capacitats (produir més productes) i la capacitat de reconfiguració (produir nous productes). La conferència que en aquest sentit ens impartirà l’expert Alfons Cornella aquest pròxim divendres segur que serà seguida amb molta atenció pels més de 500 professionals que ja s’han inscrit per participar en el Fòrum.

I és que després de l’epidèmia, és més important que mai prendre decisions i que aquestes siguin encertades i que contribueixin a reforçar un teixit industrial que també hem vist debilitar-se durant aquestes setmanes. El futur de les nostres indústries, del nostre teixit industrial no està escrit. I entendre millor les tecnologies de la indústria 4.0 serà clau per escriure’l en profit del progrés i el benestar de la nostra societat.