El premi Holberg és un reconeixement atorgat cada any a acadèmics que destaquen per la seva tasca en arts, humanitats, ciències socials, dret i teologia. Va ser establert el 2003 pel Parlament de Noruega i des d’aleshores el premi, anunciat el març, es lliura cada juny en una cerimònia a Bergen, Noruega. Està considerat com un equivalent al Premi Nobel doncs l’acadèmia sueca no atorga cap dels seus premis a les ciències socials, i està dotat amb sis milions de corones noruegues (al canvi, una mica més de mig milió d’euros) per tal de recolzar la recerca de la persona premiada. Entre d’altres, l’han guanyat Jürgen Habermas, Fredric Jameson, Manuel Castells, Bruno Latour, Sheila Jasanoff… i aquest 2023 el guanyador ha estat Joan Martínez Alier “per la seva investigació en economia ecològica, ecologia política i justícia ambiental”.
Joan Martínez Alier (Barcelona, 1939), catedràtic del Departament d’Economia i Història Econòmica de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha tingut col.laboracions acadèmiques a Oxford, Stanford, Yale, Berlín, Equador i Brasil. Les seves línies de recerca van de la història agrària i la història ambiental a l’economia ecològica, la política ambiental i l’ecologia política. Ha fet estudis agraris a Andalusia, Cuba i Perú. És membre fundador de l’Associació Europea d’Economia Ambiental i de la Societat Internacional d’Economia Ecològica, i ha estat membre del comitè científic de l’Agència Europea del Medi Ambient. Algunes de les seves obres són L’ecologisme i l’economia (1984), De l’economia ecològica a l’ecologisme popular (1992), Economia ecològica i política ambiental (2001, amb Jordi Roca) i L’ecologisme dels pobres: conflictes ecològics i llenguatges de valoració (2004). Col·laborador habitual a revistes alternatives com Cuadernos del Ruedo Ibérico, Bicicleta, Mientrastanto o Archipiélago, és director de la revista Ecología política.
Compromès políticament, és l’introductor de la història ecològica a Espanya i un activista del moviment global de justícia
Compromès políticament, va ser candidat pels Verds al Congreso, és l’introductor de la història ecològica a Espanya i un activista del moviment global de justícia ambiental. Dirigeix l’Atlas de la Justícia Ambiental, una feina increïble que documenta i cataloga gairebé 4.000 conflictes socials a tot el món al voltant de les qüestions ambientals, recollint històries i testimonis de comunitats que lluiten per la seva terra i els seus recursos. Una eina per donar a conèixer els grups de lluita, posar-los en relació i augmentar-ne la visibilitat.
Ara que Noruega ja l’ha reconegut, aquí també podríem agrair-li la seva tasca, el seu rigor i el seu compromís
Fa dècades que Martinez Alier treballa per tal que les dades ecològiques es tinguin en compte quan es fa anàlisi i avaluació econòmica tant dels països com de les organitzacions. En una entrevista recent a El País deia “tant de bo el deute ecològic fos una obligació financera”. Quanta raó. Ara que Noruega ja l’ha reconegut, aquí també podríem agrair-li la seva tasca, el seu rigor i el seu compromís.