El Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya l’any 2023 va ser de 292.000 milions d’euros i si deduïm els impostos inclosos, tenim el valor afegit de 269.000 milions. El sector primari, que inclou els recursos naturals com l’agricultura, la ramaderia o la mineria, aporta només el 0,9% del valor afegit. El sector secundari, que engloba les indústries transformadores, com el sector agroalimentari o l’energia, suposa un 18,6%; la construcció un 4,6% i el sector serveis és el més destacat. Aquest agrupa activitats molt diverses com el comerç, turisme, restauració, transport, lleure, sanitat, sistema financer, entre d’altres, i concentra un 75,9% del valor afegit.
Per tenir informació més detallada, l’Idescat ofereix la informació per branques d’activitat; Espanya utilitza la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE-2009), i a la Unió Europea (UE) es fa servir la NACE. Conèixer el valor afegit de cada activitat és important per poder saber quines són les que tenen una productivitat més elevada i creen més valor i, per tant, són les que s’han d’impulsar.
"Com que les indústries han externalitzat molts serveis, com el transport, neteja, o vigilància, estadísticament el sector industrial ha perdut pes"
Però el problema és que no sempre és fàcil determinar a quin apartat de la classificació s’ha d’incorporar una empresa. És fàcil saber a quin sector pertany la fabricació d’automòbils o un supermercat, però en altres casos resulta més complicat. Per exemple, el transport propi d’una empresa industrial s’hauria de considerar com a indústria o bé s’hauria d’incloure en el sector de serveis de transport? Si la companyia externalitza aquest servei, deixa de ser un component més de la indústria i passa a ser una empresa de serveis. Com que les indústries han externalitzat molts serveis, com el transport, neteja, o vigilància, estadísticament el sector industrial ha perdut pes.
El dinamisme econòmic, les noves tecnologies i la nova economia estan alterant el model productiu tradicional. Hi ha empreses o grups empresarials que fan “de tot”. Netflix, per exemple, és una gran productora de contingut audiovisual perquè produeix pel·lícules i videojocs que després comercialitza via la seva plataforma digital. Aleshores, és una indústria cinematogràfica, un servei audiovisual o una empresa tecnològica? Amazon va començar com una empresa de venda de llibres en línia. Ara es basa en el comerç electrònic, però a més ofereix serveis de transmissió digital i d’intel·ligència artificial. Des de la plataforma de SpaceX, Elon Musk va creant empreses basades en les noves tecnologies: Tesla (vehicles elèctrics), Starlink (satèl·lits d’òrbita terrestre baixa), The Boring Company (serveis de construcció d'infraestructures complexes i túnels) i ha comprat Twitter o X (xarxes socials).
Per millorar el benestar, cal impulsar les activitats amb alta productivitat i valor afegit. Per posar un exemple extrem, el valor afegit mitjà per persona del sector serveis l’any 2021 era de 35.641 euros. Aquesta mitjana, però, abasta diferents extrems: en el cas de les telecomunicacions, aquestes suposaven 161.922 euros. En canvi, els “altres serveis personals”, com ara els serveis a la llar o les perruqueries, només 14.568 euros. Sortosament, el país avança, encara que lentament, en empreses i en activitats més qualificades i rendibles: telecomunicacions, informàtica, serveis empresarials i tècnics d’arquitectura, enginyeria, R&D, consultories, activitats tècniques i internacionalització. És el camí a seguir.