• Opinió
  • Sónar, una marca catalana universal. Literalment

Sónar, una marca catalana universal. Literalment

14 de Juny de 2018
Act. 14 de Juny de 2018
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Des d’aquest dimecres i fins dissabte se celebra a Barcelona el festival de música avançada Sónar. Més de 150 actuacions i més de 230 activitats —conferències, xerrades, taules rodones, presentacions, demostracions, tallers— se succeiran els dies que dura el festival. El Sónar ja fa cinc anys que celebra en paral·lel el Sonar+D, un congrès (a falta de trobar una paraula millor) que explora el futur de la creativitat, de la tecnologia i de l’empresa, en aquest ordre. El Sonar+D ja va començar dimecres només per a professionals.

Però aquest any és especial pel Sónar ja que enguany celebra el seu 25è aniversari, vint-i-cinc anys emetent ones des de Barcelona i escoltant-ne l’eco per a captar el millor talent global i portar-lo a la capital catalana. En aquest quart de segle —que es diu aviat— el Sónar ha emès el seu sónar per camins poc explorats abans. Ha sabut escoltar on tocava, importar els millors creadors de música avançada (que no és necessàriament música electrònica) i promocionar escenes locals de creadors allà on ha arribat el seu eco. Entre altres hi ha hagut Sónars a São Paulo, Reykjavík, Tokio, Ciutat del Cap, Buenos Aires i Bogotà, ciutats on el festival ha treballat amb les escenes creatives (i proveïdors) locals i les ha potenciat amb la seva marca.

"En aquest quart de segle el Sónar ha emès el seu sónar per camins poc explorats abans"

I Sónar ha volgut que la celebració d’aquest 25è aniversari fos el més oberta, inclusiva i universal possible en el sentit literal dels termes. I per això han creat un experiment artístic-científic per debatre sobre l’art i la tecnologia, l’han obert a tota la humanitat i per primera vegada també als extraterrestres. “Sónar Calling GJ273b” és la primera sèrie de transmissions de ràdio de la història que s’envia a un exoplaneta potencialment habitable que orbita l’estrella Luyten b. Les transmissions inclouen 38 peces de música de 10 segons cadascuna seleccionades per Sónar i creades per artistes afins al festival.

Els dies 16, 17 i 18 d’octubre del 2017 primer, i els dies 14, 15 i 16 de maig d’enguany després, es van realitzar sengles emissions des de l’antena que l’EISCAT (Associació Científica Europea de Dispersió Incoherent) té a Tromsø a Noruega. La gràcia de tot plegat és que l’estrella Luyten b es troba a 12,5 anys llum de la terra i si alguna vida intel·ligent ens torna el missatge, el rebrem d’aquí 25 anys, just quan el Sónar compleixi el seu 50è aniversari.

És en aquest marc que el Sónar ha convidat el Sónar+D a imaginar els propers vint-i-cinc anys de la música, d’internet, de les experiències audiovisuals, de l’exploració espacial i de les intel·ligències (en plural). Més de 5.000 professionals procedents de 65 països debatran al voltant de tot això durant aquests tres dies a la Terra, a Barcelona. Entre ells, representants de la NASA, de l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya) del MIT Media Lab, de Google Magenta —intel·ligència artificial i música—, de The Long Now Foundation —es plantegen els problemes de la humanitat a milers d’anys vista— i del Barcelona Supercomputing Center. Ens divertirem, aprendrem i, com sempre, sortirem amb més preguntes que respostes. Jo n’hi ha una que em ronda pel cap des de fa dies: és bona idea donar l’adreça de casa teva a un desconegut?