Periodista i experta en tendències digitals

Necessitem més Julies, moltes més

12 de Març de 2021
Susana Lluna

La meva filla té ment d'enginyera, pensa en termes de problema solució i escriu i dibuixa en la seva llibreta d'idees allò que creu que pot canviar. Fa un parell d'estius, va dibuixar la seva proposta per millorar els tobogans d'un parc aquàtic després que passéssim allà el dia i no es pogués llançar pel que era el seu favorit perquè estava clausurat per un accident. Ella no va deixar de preguntar-se com podria millorar-ho perquè no tornés a passar, però sobretot perquè no li aigualissin la festa aquàtica si hi tornàvem a anar.

 

Segur que hi ha lectors amb Julies a casa, amb nenes de 13 anys que a més de voler ser ballarines perquè estimen la dansa, com la Julia, volen canviar el món amb les seves idees, creant tecnologies, innovant amb solucions als problemes que veuen en el seu moment a dia, encara que sigui un tobogan clausurat d'un parc aquàtic. En definitiva, fent les coses d'una altra manera.

Necessitem més Julies, moltes més. Necessitem dones emprenedores i innovadores, dones que, com diria el gran Xavier Marcet, ens ajudin a esquivar la mediocritat. Que emprenguin negocis innovadors. Que creïn tecnologies i que no només siguin usuàries d'elles. Que aportin mirades diverses als equips. Que posin el futur en l'agenda del present com diria el meu admirat Marcet.

 

"Necessitem dones emprenedores i innovadores, dones que ens ajudin a esquivar la mediocritat"

Som necessàries en els hubs d'emprenedors i emprenedores innovadores, per portar a les ciutats a un altre nivell, al nivell europeu o mundial al que, per posar un exemple, València vol arribar. Alguns de vosaltres pensareu que estem lluny, que és un moonshot, però us asseguro que sense nosaltres, serà molt més difícil aconseguir-ho.

Es podria aconseguir igualment sense talent femení? Permeteu-me que ho dubti. No obstant això, tenim un camí ple d'obstacles. Un 85,4% de les persones que tenen estudis tecnològics superiors a Espanya són homes.

Les dones són el 54,3 % del total d'estudiants universitaris; no obstant això, només el 7 % de les noies universitàries opten per carreres tecnològiques, davant d'un 34,7 % dels nois.

El percentatge de dones des dels anys 70 fins avui en les carreres ha augmentat, no obstant això ha disminuït la seva presència en enginyeria i informàtica. En aquest sentit estem pitjor que en els anys 80.

La Unesco confirma que només el 28% dels investigadors del món i el 35% dels estudiants matriculats en les carreres vinculades amb les àrees STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques per les seves sigles en anglès) són dones.

"Existeixen problemes, també de sobres coneguts, que perpetuen aquestes xifres: els joiosos estereotips de les professions tecnològiques"

En les grans empreses tecnològiques, menys del 50% dels seus empleats són dones. El 70% de les startups no tenen a cap dona en el seu equip directiu. Menys d'un 3% del capital de risc que s'inverteix en startups s'inverteix en les que són liderades per dones. Són dades conegudes però no per això menys desoladores.

Existeixen problemes, també de sobres coneguts, que perpetuen aquestes xifres: els joiosos estereotips de les professions tecnològiques; la realitat que avui dia la tecnologia està pensada i creada per homes blancs i hetereosexuals en la seva majoria, amb el que estem deixant fora altres diversitats, com la mirada femenina; el problema de dir-se Jeniffer, tenir una família o la falta de referents.

Jo vull que la Julia tingui referents, que sàpiga que hi ha dones en qui enmirallar-se, com la seva àvia o la seva mare. Dones que fan les coses d'una altra forma, com ella vol fer. Dones com a Dulce Iborra, fundadora de l'ambaixadora i ambaixadora incansable del potencial que tenim les dones per crear i brillar. O com Bianca Dragomir, CEO, Cleantech Cluster València i premiada -per homes- com l'European Cluster Manager of the Year.

"Hi ha dones impressionants, capaces de demostrar que sabem trencar estereotips, que no tenim biaixos de gènere"

O Mireia García Roca, que promou l'accés de la dona a llocs d'alta adreça, sòcia fundadora de WeRock i sòcia de WA4STEAM, associacions de business angels dones que donen suport i inverteixen en emprenedoria femenina.

Julia, al teu al voltant hi ha dones impressionants, capaces de demostrar que sabem trencar estereotips, que no tenim biaixos de gènere, que volem dones dissenyant i pensant tecnologia, que tenim dones emprenedores i innovadores excel·lents i referents.

Julia, continua apuntant idees en la teva llibreta d'enginyera mentre vas de camí a les teves classes de dansa contemporània. Perquè comptem amb tu.