• Opinió
  • La transformació digital va de persones

La transformació digital va de persones

04 de Setembre de 2024
Act. 04 de Setembre de 2024
Mireia Garcia Roca | VIA Empresa

Ja fa uns anys que un dels temes de moda en l’àmbit empresarial és el terme Transformació Digital, terme del qual tothom parla, però no tothom entén (o almenys no en tota la seva profunditat). Amb l’avanç de la intel·ligència artificial i la supremacia d’aquesta tecnologia sobre altres, intueixo que deixarem d’utilitzar aquest terme (encara no tinc molt clar quin serà el nou vocabulari) i, abans que això passi, m’agradaria compartir amb vostès algunes reflexions sobre ell. Comencem per la seva definició.

La consultora McKinsey, en una de les seves moltes publicacions sobre el tema, ho defineix com: "la transformació digital és la reconfiguració d’una organització, amb l’objectiu de crear valor mitjançant la implementació contínua de tecnologia a escala".

Queda implícit en aquesta definició que en aquest procés, no es tracta simplement d’adoptar noves eines digitals, sinó que parlem d’una reconfiguració profunda en la forma d’operar d’una organització, així com en la seva interacció amb els seus clients i la seva presa de decisions. La meta és clara: crear valor a través de la implementació contínua de tecnologia a gran escala. Aquesta transformació ha estat un imperatiu estratègic per aquelles empreses que han volgut mantenir-se competitives en un entorn empresarial cada cop més impulsat per la tecnologia.

"La meta és clara: crear valor a través de la implementació contínua de tecnologia a gran escala"

És molt important quan parlem d’aquest tema, fer valdre la paraula transformació enfront de la digital, ja que el digital només és el qualificatiu per a l’acció substancial que hem de dur a terme: transformar.

Analitzem de manera més exhaustiva aquestes dues paraules: transformar és, per definició, fer canviar de forma alguna cosa o algú, transmutar alguna cosa en una altra cosa i, quan parlem de transformació digital amb l’ajuda (inestimable) de la tecnologia.

Digitalitzar és el procés de passar de processos analògics o objectes físics a digitals. Passar d’emmagatzemar la música en un vinil o casset a emmagatzemar-la en un Compact Disc és digitalitzar, però el pas de consumir aquesta música al núvol sota demanda i per subscripció (Spotify) és transformar. En la digitalització no canvia gairebé res més que el suport, la quantitat d’emmagatzematge i potser la qualitat d’aquesta música, però continuem comprant música de la mateixa manera, i només disposem de la música que comprem.

La manera de guanyar diners de les discogràfiques i dels músics és ingressar en funció d’unitats d’emmagatzematge venudes (vinils, cassets o CD). Quan passem a les plataformes de música en streaming, canvia radicalment tot, començant per l’experiència del consumidor. Consumeixo la música que vull en el moment que vull pagar una subscripció mensual que em dona dret a pràcticament tota la música existent. També canvia el model d’ingressos per als productors d’aquesta música. Clarament és una transformació.

"Digitalitzar és el procés de passar de processos analògics o objectes físics a digitals"

Tornem ara a una altra definició que m’agrada més utilitzar i que inclou el que s'ha comentat anteriorment.

La transformació digital d’una companyia és la transformació de la seva cultura, persones, estratègia, processos i fins i tot del seu model de negoci per adaptar-se a l’economia nova liderada pel consumidor digital. És a dir, la transformació digital d’una companyia impacta en totes les seves àrees de manera holística i, de vegades, fins i tot ens permet revisitar el nostre model de negoci o crear-ne un de paral·lel, aprofitant l'avantatge de la tecnologia ben utilitzada i està plenament orientada al consumidor.

Precisament perquè en moltes ocasions hem posat l’èmfasi en el digital i no en el procés de transformació, hem comès molts errors en aquest ardu camí que es poden englobar en dos principals:

  1. Minimitzar la importància i la dificultat de transformar les persones (sobretot en el cas d’empreses amb una llarga trajectòria) i no dedicar recursos a treballar aquesta cultura digital i l’upskilling necessari per a això. La transformació organitzacional i de les persones és un altre component crític. Adoptar noves tecnologies i digitalitzar processos no tindrà èxit si no s’aborda el canvi cultural necessari. Això inclou no només la capacitació del personal en noves eines i metodologies, sinó també la creació d’un entorn que fomenti l’experimentació, l’aprenentatge continu i l’adaptació al canvi. El talent intern és un pilar fonamental en una transformació digital reeixida. Hem de desenvolupar i retenir un equip de talent digital que treballi de bracet amb els experts en negocis. Això no només accelera el desenvolupament i la implementació de solucions tecnològiques, sinó que també permet que la innovació es converteixi en un avantatge competitiu sostenible.
  2. No començar aquesta transformació amb el problema de negoci que volem resoldre genera innovacions aïllades sense un impacte significatiu en el mateix. I molt important, perquè una transformació digital tingui èxit, ha de ser liderada des del nivell més alt de l’organització. Perquè l’empresa no només utilitzi el digital, sinó que es converteixi en digital, es requereix una participació activa del CEO i de l’equip directiu. Sense aquest lideratge, les iniciatives digitals corren el risc de quedar-se en projectes aïllats que no aconsegueixen transformar el negoci de manera integral.

Per acabar, m’agradaria compartir dos dels aspectes essencials que hem de tenir en compte per assegurar l’èxit d’aquest procés:

  • La transformació digital és un procés continu, no és un projecte amb un final definit. La tecnologia i les expectatives dels clients evolucionen ràpidament, la qual cosa significa que les empreses han d’estar en constant adaptació i millora. Això requereix una mentalitat d’innovació contínua, on l’aprenentatge i la iteració siguin part del dia a dia de la companyia.

El talent intern és un pilar fonamental en una transformació digital reeixida

  • És crucial que la transformació digital no es vegi com una iniciativa aïllada, sinó com a part d’una estratègia més àmplia d’innovació que estigui profundament integrada en l’organització. Les empreses han d’estar preparades per reavaluar i ajustar contínuament els seus enfocaments a mesura que evolucionen les tecnologies i les necessitats del mercat. El lideratge d’aquesta transformació ha d’estar a càrrec de rols específics dins de l’organització que assegurin que les iniciatives digitals no només s'implementin, sinó que s'adoptin i s’escalin de manera efectiva.

En resum, la transformació digital és un procés integral que va més enllà de la simple adopció de tecnologia. Requereix una estratègia clara, un enfocament en la resolució de problemes de negoci, un equip de talent compromès i un lideratge fort que guiï el canvi organitzacional.