• Opinió
  • El cost ocult del mal lideratge en l'era del treball en remot

El cost ocult del mal lideratge en l'era del treball en remot

23 d'Agost de 2023
Pere Rosales

El treball remot ha estat una veritable revolució en la forma en què entenem el món laboral, i ha impulsat un debat global que qüestiona la seva efectivitat en comparació del model tradicional d'oficina. Moltes empreses han començat a coquetejar amb el model i estan intentant aprofitar els seus avantatges. Algunes d'elles s'enfonsen quan comencen a aparèixer els problemes operatius.

Un estudi de la Universitat de Stanford ha suggerit que el treball remot pot resultar en una disminució de la productivitat del 10% i el 20%. I jo em pregunto, és realment el treball remot el dolent de la pel·lícula, o potser hauríem de mirar més profundament i qüestionar la qualitat de lideratge que s'està exercint en aquesta nova realitat laboral?

El treball remot pot resultar en una disminució de la productivitat del 10% i el 20%

La veritat és que no podem deslligar la productivitat de la qualitat del lideratge. Un estudi realitzat per Gallup el 2021 va demostrar que els caps són responsables d'almenys el 70% de la variació en les puntuacions de compromís dels empleats. En altres paraules, un bon líder pot ser el factor determinant en l'acompliment d'un equip, independentment de si el treball es realitza en persona o de forma remota. La trista realitat és que molts caps estan acostumats a controlar el personal, i encara no han après que el secret de tot això és saber i poder confiar en l'equip.

Dit això, no hauríem de, com a organització, parlar de l'elefant a l'habitació i centrar-nos a millorar les nostres habilitats de lideratge en lloc de condemnar el format?

Un bon líder pot ser el factor determinant en l'acompliment d'un equip

La veritat és que és el mal lideratge el que té un cost ocult molt alt per a qualsevol organització. D'una banda, existeix el cost financer directe, que es pot quantificar a través de factors com la rotació de personal, la disminució de la productivitat o l'increment dels errors a causa de la falta d'orientació adequada. Però hi ha un cost molt més preocupant i perjudicial a llarg termini: el cost humà. Un mal líder pot generar un entorn laboral tòxic que esgota la motivació, el compromís i la satisfacció dels empleats, sobretot en un entorn de treball remot.

Però tornem a les dades. Un estudi de Boston Consulting Group va demostrar que les empreses que van poder implementar el treball remot de manera efectiva durant la pandèmia van experimentar una reducció molt menor de la productivitat. A més, el 75% dels empleats van afirmar que se sentien més compromesos i satisfets amb el seu treball a causa de la flexibilitat que proporciona el teletreball. Jo mateix ho he viscut amb diversos clients que han comprovat com permetre als empleats treballar des de casa no els ha suposat una reducció de la productivitat, sinó més aviat al contrari. Això sí, sempre que s'hagi fet de forma adequada i amb les persones adequades. També he vist alguna mala implementació, que no ha fet més que empitjorar la situació de la qual es partia originalment.

El que és indiscutible és que el lideratge efectiu pot impactar de forma molt positiva en el treball remot i pot ser una gran oportunitat per a qualsevol organització que s'ho proposi. Sempre que ho faci de debò, i no des del postureo d'apuntar-se a una nova tendència per veure com va, i a la primera oportunitat deixar-la anar per no haver cobert les expectatives.

El lideratge efectiu pot impactar de forma molt positiva en el treball remot

Crec que és hora que deixem de veure els formats i les metodologies com les claus de l'èxit i comencem a invertir en la formació -i la transformació- de líders que sàpiguen gestionar equips de manera efectiva, independentment de si es troben físicament en la mateixa oficina o dispersos en diferents ubicacions geogràfiques.

El treball remot està aquí per quedar-se, i les organitzacions que siguin capaces d'adaptar-se a aquesta nova realitat seran les que prosperin en el futur. Ens anirà molt millor si ens enfoquem en el que realment importa; el cor de qualsevol organització, sigui remota o física, és la qualitat humana dels seus líders.

És hora de posar el focus en la qualitat del lideratge. Al final del dia, no importa on treballem, tots mereixem líders (de moment inusuals) que ens valorin, ens inspirin, ens facin créixer, i ens ajudin a donar el millor de nosaltres mateixos.