Sembla que quan sortim d'una, la covid, entrem en una altra. Fa temps que els estudis de prospectiva geopolítica adverteixen que Rússia no puede permetre que Ucraïna deixi d'estar sota la seva àrea d'influència, perquè situa la frontera de l'OTAN a poc més de cinc-cents kilòmetres de Moscou en loc dels més de mil actuals.
Deixant a banda el drama personal de totes les persones implicades de forma directa en el conflicte bèl·lic i les opinions sobre l'imperialisme stalinista de Putin, la proximitat del conflicte ens fa donar-li més importància a altres de més sagnants com el de la guerra civil al Yemen. Les conseqüències econòmiques són evidents: augment del preu del gas i dels derivats del petroli, així com dels aliments (Ucraïna és una gran exportadora de blat i blat de moro). Però van més enllà: per exemple, Rússia extrau el 45% mundial de pal·ladi. Amb el que és molt probable que la inflació i altres variables macroeconòmiques no siguin les previstes als pressupostos de l'Estat ni als plans estratègics i pressupostos de les empreses.
La intervenció de la Rússia de Putin a Ucraïna, ens recorda a la de l'Alemanya de Hitler als Sudets a 1938 en defensa de la població txecoslovaca de parla alemanya. Com que Ucraïna no forma part de l'OTAN, aquesta no té obligació legal d'actuar militarment. Però tampoc ho eren els Balcans, i es va acabar intervinent per aturar el genocidi portat a terme pels serbis (grans aliats dels russos des de la Primera Guerra Mundial). És clar que no es pot oblidar que Rússia té potencial nuclear. La Unió Europea i els Estats Units han decidit actuar amb sancions econòmiques.
El que ens estem jugant a Ucraïna potser és el futur de Taiwan i del món com el coneixem
Igual que quan una societat decideix enviar als seus fills a la guerra ha d'acceptar que tindrà baixes, quan decideix establir sancions econòmiques ha d'acceptar que aquestes tindran un cert efecte bumerang, és a dir, de retorn: hi haurà víctimes econòmiques. Els europeus no tenim el que cal tenir per tancar de forma total les relacions econòmiques amb Rússia fins que es retiri d'Ucraïna. I els Estats Units han perdut molt imperium i s'ha replegat en si mateixos després dels fracassos d'Afganistan i Iraq.
A escala mundial el gran problema és que la Xina prendrà nota de les reaccions, i les tindrà en compte en la seva estratègia sobre Taiwan, a la que considera part del país. Xi Jinping, el president xinès, va dir que no deixarà pendent per a la següent generació el tema de la reunificació, i sembla que amb el precedent de Hong Kong no és previsible que sigui voluntària per part dels taiwanesos. Algú s'imagina que el món occidental sigui capaç de bloquejar el comerç amb la Xina si envaeix Taiwan? Quin seria el futur del món si EEUU no reaccionés militarment?
Com afecta Ucraïna a la nostra empresa? Com ho faria Taiwan?
El que ens estem jugant a Ucraïna potser és el futur de Taiwan i del món com el coneixem.