• Opinió
  • Universitat i Empresa, binomi per l'ocupabilitat i el talent

Universitat i Empresa, binomi per l'ocupabilitat i el talent

21 de Maig de 2021
Act. 21 de Maig de 2021
Eduard Prats és director general d'ESIC

Retrocedim una mica més d'una dècada. Finals de 2008, principis de 2009. Amb la crisi financera de les subprime i el seu impacte en el món, en general i, a Espanya, en particular, una generació amb grans aspiracions professionals, la millennial, començava a "perdre's" en el camí. Tant és així que fins i tot va ser rebatejada. Sí, segur que tots tenim al cap l'àlies. Parlem de la denominada "generació perduda".

En aquesta època, en la qual començaven a despuntar les xarxes socials, va haver-hi un irònic acudit -i que potser va constituir un dels primers, com anomenaríem avui, memes- que va córrer com una reguera de pólvora en els perfils de les poques xarxes socials existents en aquells dies. “Quines sortides té un recent llicenciat avui dia a Espanya? Per terra, mar i aire”, resava la irònica veritat del moment.

Reconec amb sinceritat que, com a gairebé tothom, tan bon punt vaig llegir l’acudit, em va fer gràcia. Però, passats uns segons, el sentiment va experimentar un gir de 360 graus cap a una sensació de tristesa. En el meu cas, tot i que pertànyer a una generació anterior va ser un cert "salvavides", el sentit de responsabilitat em va envair. I aquest acudit, o meme, em va reafirmar en un propòsit: contribuir a que l'esforç invertit per milers de joves per tal de procurar-se un futur digne per a ells mateixos i per a la societat tingués un full de ruta que els conduís al destí que es mereixen, sense necessitat de vaixells, sense necessitat d'avions.

En això em vaig obstinar, i encara hi continuo. Sens dubte, em trobo en el millor lloc per a contribuir a l'assoliment d'aquest objectiu. Si alguna cosa caracteritza a ESIC Business & Marketing School és el fet de ser un centre universitari i escola de negocis pròxim a això, al negoci, a la realitat de l'empresa.

ESIC va néixer fa més de 50 anys per donar resposta a les necessitats de l'empresa

ESIC va néixer fa més de 50 anys per donar resposta a les necessitats de l'empresa. Unes necessitats que ni les mateixes empreses eren conscients que tenien. Així, ESIC va formar als primers professionals en una disciplina en aquells dies desconeguda, però que tota empresa requereix: professionals del màrqueting.

Amb els anys, les necessitats de les empreses han canviat, i la formació impartida per ESIC, en paral·lel, també ha evolucionat. Sempre, en sintonia amb la realitat empresarial. I el fet és que l'educació no ha de servir només per compartir i adquirir coneixement, sinó també per fer-ho de manera que contribueixi a ser motor per al teixit empresarial i, en conseqüència, per accelerar el progrés de l'economia i de la societat.

Per això, en la meva opinió, la formació avui dia no ha de quedar-se només en assolir la teoria, sinó que ha de procurar que aquest coneixement resulti "pràctic", fet que, en la pràctica, ens porta al natural i necessari vincle entre universitat i empresa.

Aquest és el present. I què ens oferirà el futur?

Efectivament, ens trobem davant d’un present complex, en el qual moltes vegades la preparació i, fins i tot, la sobrequalificació té com a destí situacions professionals que no compleixen amb les expectatives d'estudiants que han posat tenacitat i esforç, no per tal de fer fortuna, sinó de poder treballar en allò que han triat i poder viure-hi. D’això només poden gaudir alguns "afortunats", però no tots aquells que s’hi han esforçat.

Aquest és el present. I què ens oferirà el futur? Malgrat el panorama, jo mantinc l'optimisme dintre del context real que tenim. I la realitat avui indica que cal avançar-se i preparar-se per les necessitats de l'empresa i la societat, no només d’ara, també i especialment en el futur. Per això, des d’ESIC Barcelona advoquem per aquest nexe entre la universitat i l'empresa.

En aquesta línia, treballem perquè aquest propòsit no es quedi en la teoria, sinó que el portem a la pràctica. No sols a les aules, sinó des de molt diverses plataformes. Perquè, efectivament, el coneixement en gran mesura emana de les aules, però cal donar-li un altaveu. Quants problemes ens hauríem estalviat si des d'altres esferes s'haguessin escoltat les veus d'alerta de molts professors universitaris! Efectivament, en més d'un cas vam veure agreujats els moments d’adversitat, des d'econòmics a pandèmics, com a conseqüència d’haver desoït a experts preparats per a ‘preparar-nos’ pel futur.

En aquest sentit, des d’ESIC Barcelona volem cedir-los aquest altaveu a tots els nostres experts i des de molt diverses plataformes. La propera? Ara hi estàs en ella. A partir del pròxim 24 de maig, inaugurem a VIA Empresa un espai, ‘Universitat i Empresa’, en el qual, de la mà dels nostres experts, pretenem aportar un granet de sorra més perquè les actuals i futures generacions "no perdin el rumb".

Així, amb l'objectiu d'ajudar a difondre i transferir coneixement expert gestat en el si de l'àmbit universitari, els professors d’ESIC Barcelona, docents molt vinculats a l'empresa des del pla professional, en àmbits que van des de la direcció a l'emprenedoria, entre altres, ens aproparan a les seves àrees d’expertesa -business, màrqueting, comunicació, management, recursos humans, etcètera-, per a donar visibilitat a aquest binomi que sempre haurien de conformar universitat i empresa.