Les noves tecnologies estan fent aflorar un gran nombre de bones pràctiques i “socialitzant” el seu ús de manera creixent, sent molt beneficiós per al desenvolupament de les organitzacions, no obstant això, al mateix temps estan apareixent males praxis, poc ètiques, que defineixo com a “vampirisme digital”.
De fet, sent president d'una empresa de headhunting i selecció i a partir d'una queixa que rebem d'un candidat que optava a una determinada posició publicada en les xarxes, que detectem l'esmentat vampirisme. En concret, en sol·licitar-li com era el motiu de la seva reclamació ens va indicar que havia sol·licitat una confirmació de recepció d'un missatge i que no havíem contestat en cap sentit. Revisem els candidats rebuts i no va aparèixer per cap arxiu, amb el que li sol·licitem si seria tan amable de fer-nos arribar còpia d'aquest anunci: la nostra sorpresa va ser quan vam veure que “algú” havia “clonat” el nostre anunci de selecció, realitzant petits canvis en el seu contingut com, per exemple el lloc de residència, modificant Barcelona per Tarragona i uns altres menys rellevants, però pensats amb malícia. Així i tot, el nostre nom com a empresa de selecció apareixia com a empresa sol·licitant.
El gran i determinant canvi venia quan el mail de recepció de candidatures era un altre absolutament diferent del nostre. Aquests són els “vampirs digitals” que amb aquesta pràctica recondueixen els CV de les persones en cerca d'ocupació, desgraciadament un gran numero en aquests moments de pandèmia, per a la seva base de dades amb finalitats eminentment comercials de “revenda” d'aquests CV a tercers. Utilitzant el nom i prestigi d'altres marques sense cap mena de respecte cap a les mateixes ni cap als candidats que passen a formar part de bases de dades de dubtosa legalitat, sobretot en l'ús de perfils confidencials de candidats a un lloc de treball.
Comentant la situació soferta amb altres signatures consolidades del sector de la cerca i selecció de persones, van coincidir a conèixer aquestes pràctiques “amorals” per part de grans portals d'ocupació. En aquest moment, estem en el procés de presentar demandes judicials per conductes i praxis il·legals i ús indegut de nom (suplantació).
L'ús de bots i perfils falsos és una tendència que havíem vist en el món de les xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram) amb la finalitat de generar audiència, notorietat i trànsit de dades. És un tipus de negoci que existeix i és especulatiu, treballant amb la compravenda de dades, seguidors, audiències, etc. Doncs bé, aquesta tendència s'està traslladant al món dels Recursos Humans, i en concret de la selecció. Existeixen perfils falsos i bots que repliquen ofertes actives i inactives per a generar audiència, leeds o trànsit de dades.
Com a conclusió voldria, preventivament, informar a totes les persones que de bona fe estiguin en un procés de cerca d'ocupació, s'assegurin que estan dipositant els seus CV en l'empresa anunciadora i no en aquesta mena de pseudo portals d'ocupació l'activitat de la qual és de dubtosa legalitat.