Allò que realment explica la meva trajectòria no és la relació de càrrecs professionals que he anat ocupant al llarg de la meva vida, i encara menys el nom de les diferents empreses i organitzacions que m’han fet encàrrecs o la llista de projectes que m’han ocupat. El meu veritable currículum és la relació de persones amb qui he fet coses, el nom de la gent que m’ha ensenyat i cadascuna de les trobades que he tingut la sort de viure.
Dues persones poden haver estudiat la mateixa carrera a la mateixa universitat i el que marca la diferència és si els va commoure un o altra professor. Poden haver treballat a la mateixa empresa i el que marca la diferència són les persones amb qui han col·laborat. La diferència entre una etapa profitosa i una altra horrible té més a veure amb les persones que t’envolten que no pas amb el repte o el logotip de la companyia. Hi ha gent que ha treballat tota la vida a una única empresa però en canvi hi ha viscut una trajectòria on l’han marcat cinc o sis persones diferents, com també hi ha gent que ha treballat sempre amb una mateixa persona i l’ha acompanyat a dos o tres empreses diferents.
Quan redactem un currículum professional no hi posem mai de qui hem estat enamorats, amb qui convivim a casa, les coses apreses dels pares o el nom d’aquell oncle que ens recomanava llibres
Hi ha moltes relacions personals que ens han ajudat a ser la mena de professionals que som, i viceversa, hi ha moltes relacions professionals que ens han portat a ser la mena de persones que som. Però malgrat aquesta evidència quan redactem un currículum professional no hi posem mai de qui hem estat enamorats, amb qui convivim a casa, les coses apreses dels pares o el nom d’aquell oncle que ens recomanava llibres. Sorprenentment som capaços d’elaborar un document que esquiva tot allò personal i omplir-lo de noms de càrrecs i empreses però no de persones.
Hi ha molta gent que ha estudiat història, però jo ho vaig fer amb Anna Maria García, Josep Maria Nolla i Narcís Soler. Hi ha molta gent que ha anat a excavacions arqueològiques, però jo vaig començar gràcies a la confiança primer d’Enriqueta Pons i després de Javier Nieto, per acabar tocant el cel amb Eudald Carbonell i Rafael Mora. Si vaig poder canviar d’arqueòleg a informàtic va ser gràcies a tot el que em va ensenyar Montserrat Balagueró i després Iñaki Núñez. I quan va ser l’hora d’inventar-se una universitat tot va ser possible perquè hi havia en Gabriel Ferraté, amb en Xavier Aragay i en Francesc Noguera. Alfons Cornella em va ensenyar a aterrar i Josep Salvatella a fer empresa i entendre què vol dir ser empresari. I ara Jordi Herreruela, Enric Jové, Josep Maria Martorell... i en un altre plànol, Josep Maria Esquirol.
El meu veritable currículum és la relació de persones amb qui he fet coses, el nom de la gent que m’ha ensenyat i cadascuna de les trobades que he tingut la sort de viure
Resulta que el meu currículum formal té una llista d’empreses i organitzacions, però fent aquest exercici he descobert que el meu veritable currículum està format per una quantitat molt, molt més llarga i interessant de persones, algunes ben conegudes i d’altres menys reconegudes, però totes importants i cabdals pel meu desenvolupament. És un exercici que no havia fet mai i que m’ha costat més del que em pensava. Aquí he escrit alguns noms però cada cop que ho repasso afegeixo més i més noms i ara mateix tinc una llista massa llarga per escriure-la aquí. Ara hi ha noms que em fa vergonya reconèixer que gairebé havia oblidat, i d’altres que ara descobreixo que em varen marcar més del que em pensava. Ara mateix és una llista molt més llarga del que hagués imaginat i l’estic llegint amb respecte i agraïment. La llegeixo i m’explica. La llegeixo i m’hi reconec molt més que no pas amb la successió de logotips i càrrecs que acostumen a enumerar quan em presenten. Sóc com sóc per totes i cadascuna d’aquestes persones. Sóc qui sóc per elles, i no pas per les empreses on hem coincidit.
Què és un currículum? Les trobades que he tingut.
Què és una biografia? La narració de les trobades que he tingut.