Quantes empreses familiars funcionen per inèrcia, sense rols clarament identificats de cadascun dels membres i sense un clar òrgan de govern? El Consell de Família és una eina útil per a conéixer les sensibilitats de cada treballador que integra l’empresa, a més de transmetre valors, desenvolupar la confiança i establir els rols dels membres per aconseguir un funcionament més eficient i apostar per una formació més adequada. Tot això afavoreix, no cal dir-ho, la perdurabilitat del negoci. I tot i això, només el 31% de les empreses familiars té consell d'administració.
Donar a conéixer aquesta ferramenta encara molt poc utilitzada en les empreses ha estat l’objectiu d’un desdejuni que ha celebrat la Càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat de València sota el títol El Consell de Família: un fòrum per a la comunicació entre els membres de la família empresària. Han traslladat la seua experiència els empresaris Pablo Serratosa, president de Grupo Zriser, i Teresa Puchades, presidenta d’Avanza Urbana. El primer ha recalcat que “és difícil voler alguna cosa que no es coneix”.
Els ponents han explicat que cada família ha d’adaptar la composició i funcionament del consell a les seues particularitats; no obstant això, han coincidit en assenyalar que la creació d’un òrgan de govern d’aquest tipus és una “oportunitat excel·lent per crear un vincle de la família amb el projecte empresarial”, a més de transmetre els valors que defensa a les noves generacions.
Puchades ha apuntat que aquests espais són un “context extraordinari” per formar als membres de la família en els diferents rols que tenen o hauran de desenvolupar en el futur (accionistes, directius, consellers…) i per donar suport al desenvolupament personal i professional de cada individu.
Per altra banda, la presidenta d’Avanza Urbana descriu els Consells de Família com un fòrum “formal” per alimentar la confiança entre les diferents branques familiars i moderar i gestionar conflictes d’un mode positiu i efectiu. En aquest sentit, creu que s’han de posar en marxa “quan les coses van bé”, perquè és el moment en què la comunicació és més fluida; les empreses que així ho desitgen poden recolzar-se en experts externs que generen confiança d’una forma assertiva “quan el diàleg no flueix d’una manera natural”.
La Càtedra d’Empresa Familiar de la Universitat de València (CEF-UV) es va crear en 2006, promoguda per l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), l’Escola d’Empresaris (EDEM), l’Institut Valencià per a l’Estudi de l’Empresa Familiar (IVEFA) i l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), i actualment té el patrocini de Bankia i Broseta Abogados.