• Morata: "Hem permés que la fàbrica del món siga la Xina i ara ho paguem"

Morata: "Hem permés que la fàbrica del món siga la Xina i ara ho paguem"

Es preveu que els vaixells provinents del gegant asiàtic arriben en dues o tres setmanes al port de València segons el president del Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana

El port de València és un dels més dinàmics del Mediterrani | iStock
El port de València és un dels més dinàmics del Mediterrani | iStock
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
11 de Febrer de 2020

El coronavirus preocupa a tot arreu. Però aquest dimarts, en roda de premsa, el conseller valencià d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assegurat que "és prompte per saber com afecta les nostres exportacions cap a la Xina", tot i que ha reconegut que "encara" no han estudiat l'impacte del virus. El conseller ha reiterat que el Govern valencià es manté "a l'aguait i serem ràpids, igual que ens vam avançar a fer estudis per saber què passarà amb el Brexit".

 

L'eixida del Regne Unit de la Unió Europea és altre dels canvis convulsos que han sacsejat l'economia valenciana últimament, però el president del Consell de Cambres de la Comunitat Valenciana, José Vicente Morata, present també en la roda de premsa, ha volgut diferenciar entre ambdues crisis internacionals. "El Brexit sabíem que era un procés llarg, menys intens, però aquesta crisi de les intenses però molt més curtes. Hem permés que la fàbrica del món siga la Xina i ara ho paguem. Però també és veritat que no sabem encara els efectes ací perquè és en dues o tres setmanes quan han d'arribar els vaixells a València", ha expressat.

 

Morata també ha recordat que el 70% de les coses que gastem avui en dia provenen de la Xina i a això s'haurà de donar resposta des de les empreses. En aquest sentit, la directora general d'Internacionalització, Maria Dolores Parra, ha confirmat que, en cas de problemes d'abastiment, "s'intentarà buscar suppliers d'altres destinacions".

Estratègia Promoció Exterior 2020

Les declaracions sobre l'afectació del coronavirus a l'economia valenciana s'ha produït en la presentació de l'Estratègia de Promoció Exterior 2020 del País Valencià. Després de la "gran crisi", com l'ha batejat Morata, ha recordat que l'exportació va ser la primera conclusió a la qual va arribar el sector empresarial per donar resposta a la recessió de 2008. De fet, exportar és una decisió que van prendre un total de 24.000 empreses valencianes en 2018. D'elles, 800 empreses del País Valencià exporten amb regularitat.

Presentació del pla de promoció exterior valencià | @GVAEconomia
Presentació del pla de promoció exterior valencià | @GVAEconomia

El Pla de Promoció Exterior, amb una dotació de 630.000 euros per a 2020 i 62 accions previstes, està desenvolupat per Ivace Internacional després de conéixer les accions de promoció que plantegen tant l'ICEX com les Cambres de Comerç. Les accions proposades són el resultat d'una posada en comú entre les qque proposa la Xarxa Exterior i les Associacions Sectorials, a les quals se'ls fa una consulta pública. Rafa Climent ha explicat que el Pla, amb el desenvolupament de dos accions setmanals durant tot l'any, persegueix promocionar tots els sectors tradicionals de la Comunitat Valenciana i apostar pels nous sectors emergents, així com utilitzar el potencial de la Xarxa Exterior de la Xarxa de l'Ivace per a plantejar accions en aqueixos mercats. A més, contempla la realització d'accions en aquells mercats amb acords de lliure comerç amb la UE per a explorar noves oportunitats.

El 31% de les accions previstes amb missions inverses de compradors, "amb una previsió de convidar a 400 compradors en 2020", ha afirmat Climent. Es tracta d'una línia de treball que es torna a potenciar en 2020. En aquest sentit, Climent ha ressaltat l'aposta de la Conselleria per donar suport als certàmens firals internacionals celebrats en el País Valencià i recuperar aquells que havien eixit del territori, com és el cas de Fimi i Tèxtil Hogar.

Climent: "Serem ràpids, igual que ens vam avançar a fer estudis per saber què passarà amb el Brexit"

"Una empresa que exporta necessita gent fidel a la seua empresa i una permanència en el seu lloc de treball", ha afegit. I per aquesta implicació exterior, els empresaris volen estar presents en la presa decisions dels acords comercials: "Volem tenir presència a Brussel·les, volem participar".