No es pot permetre més talent fugit

Ana Revenga i Teresa Coelho analitzen a València la competència internacional i entre regions per atraure el talent

Les dues participants en l'últim debat de l'IVIE d'aquest 2019 | Cedida
Les dues participants en l'últim debat de l'IVIE d'aquest 2019 | Cedida
Redacción VIA Empresa
València
14 de Novembre de 2019
Act. 14 de Novembre de 2019

La Fundació Ernest Lluch i l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE), en col·laboració amb la Fundació Bancaixa, han celebrat aquest dimarts l'últim dels diàlegs inclosos en el cicle A la recerca de la prosperitat: els desafiaments de les migracions, que han desenvolupat a València durant 2019. En aquest cas, Ana Revenga, presidenta del Patronat ISEAK; i Teresa Coelho, responsable de Recursos Humans en KPMG España, han centrat la seua intervenció en la competició internacional per l'atracció de talent i els seus efectes en les persones que es desplacen i en els països d'origen i destinació.

 

Ambdues coincideixen a assenyalar que la mobilitat de treballadors amb elevada formació és positiva perquè el talent que aporten afavoreix la productivitat i l'ocupació de qualitat. "El 10% de les patents de tot el món estan desenvolupades per persones que no treballen al seu país", ha destacat. No obstant això, per a Ana Revenga és necessari aplicar polítiques públiques que contribuïsquen a atraure aquest talent i, al mateix temps, també cal compensar els possibles perjudicis als països d'origen que pateixen la fugida de talents.

En els últims anys, la mobilitat de les persones a la recerca d'un millor futur laboral no ha canviat tant, però sí que ho ha fet el perfil d'aquests treballadors, especialment per l'augment entre els més qualificats. A més, mentre que els llocs d'origen s'han diversificat, s'ha produït una concentració en les destinacions. Dues terceres parts dels universitaris que abandonen el seu país es desplacen a estats de l'OCDE. Principalment hi ha quatre països que absorbeixen aquest talent: els Estats Units, el Canadà, Austràlia i Regne Unit.

 

En el cas d'Espanya, segons Teresa Coelho ha millorat molt la qualitat del talent que té disponible, especialment, en els últims anys hi ha hagut un important avanç en les competències en l'anglés. No obstant això, falta potenciar també les competències tecnològiques i, ha volgut insistir també en la necessitat d'impulsar les competències transversals en aspectes més actitudinals i relacionats amb la pràctica empresarial. "Ha d'haver-hi més connexió entre l'empresa i la Universitat", ha destacat.

Coelho:  "Ha d'haver-hi més connexió entre l'empresa i la Universitat"

Les dues expertes convidades al diàleg han dedicat part de la seua conversa a recordar la importància de fomentar la igualtat d'oportunitats com a base per a potenciar el talent. "Les dones són més de la meitat de les migrants amb formació superior, i això pot contribuir al seu apoderament, però necessiten que es garantisca la igualtat d'oportunitats tant per a eixir del país d'origen com per a trobar després un lloc de treball adequat al seu talent en els de destinació", ha aclarit Revenga.

Per a la directiva de KPMG, el problema actual no és d'escassetat de talent, sinó de dificultat a l'hora de trobar-ho per part de les empreses. A més Coelho, insisteix també a no oblidar a les persones de més edat que poden aportar talent i experiència, si li les té en compte i es contribueix a actualitzar la seua formació