Recorde fa molts anys, no sé quin acte se celebrava a València que jo havia de cobrir com a becària, que l'aleshores alcaldessa de València, Rita Barberà, va dir allò de què "la ciutat despertava quan els seus comerços alçaven la persiana". Tot i que ho diria en castellà segurament – sense obligacions ni imposicions, com hauria de saber la Justícia que se'n fa ús de la llengua pròpia-, la idea ha cobrat tot el sentit durant aquest llarg confinament en què hem estat immersos. I justament en ella pensava aquesta setmana quan he visitat el nou espai de cotreball que WayCO ha inaugurat al barri d'Abastos. Sempre és una bona notícia que s'enceten projectes nous, però estareu d'acord que ara les obertures, reinauguracions i alçades de persiana es valoren més que mai.
L'espai nou suposa un pas més en un projecte que Nacho Cambralla i la resta de l'equip estaven dissenyant des de fa temps. Durant el confinament, Susana Lluna el va entrevistar en el seu diari d'Una autònoma en quarantena i Cambralla reconeix que en aquell moment era més pessimista que ara. M'ho explica asseguts en una de les taules vintage que la cafeteria del nou espai ha obert al públic mentre prenem un café cara a cara, sense mascareta pel mig. Que la portem ambdós, eh, però ja sabeu que per a consumir es pot deixar de banda.
Alguna cosa s'ha de fer per alçar un sector, el de l'hostaleria, que ja se sospita ho tindrà més difícil que la resta. L'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) ho ha tornat a dir aquesta setmana amb un titular que no deixa dubtes: "La recuperació del sector de l'hostaleria en la Comunitat Valenciana serà més complicada perquè només el 23,7% de les empreses són altament competitives". Les conclusions globals es poden consultar en l'informe complet en aquest enllaç.
Café mitjançant, l'emprenedor m'explica el projecte, els reptes i la il·lusió s'escapa en la seua narració, doncs, està dipositada en un local nou que busca ajudar també a fer créixer la ciutat. És el que s'observa en aquesta conversa que intenta tornar a ser normal, després de mesos anormals.
WayCo Abastos també ha inaugurat un bar i ja és de valents, perquè l'IVIE apunta que "la recuperació del sector de l'hostaleria valenciana serà més complicada perquè només el 23,7% de les empreses són altament competitives"
La quadratura del cercle s'ha donat quan després del café amb Cambralla he pres en la terrassa un refresc amb Lluna, autònoma en desescalada que continua explicant la seua rutina a VIA Empresa i que dimarts pròxim parlarà amb Bianca Dragomir, primera dona guardonada amb el premi European Cluster Manager of the Year i directora d'AVAESEN, l'associació líder en energies renovables en el podcast en directe de BeLike Software.
Amb Lluna he fet la primera retrobada de l'equip valencià d'aquest mitjà, superant les pors -que en són moltes-, perquè segons Cristina Aybar, del grup d’investigació en Processos Electorals i Opinió Pública (GIPEiOP) de la Universitat de València, “una de cada tres persones han manifestat tindre por d’eixir i de fer-ho amb temor". Tot, després de la pandèmia.
Llegia aquests dies en l'article ¿Es la prensa esencial?, de la revista 5W, que en aquesta crisi per la COVID-19 "el reporteo —las voces, la descripción, la inmersión— no siempre ha estado en el centro". Aquí, ja saben vostés, no els expliquem el nombre de llits que queden lliures a l'UCI, però sí el nombre de treballadors que estan encara en ERTO. I a data 14 de juny, hi ha 415.635 treballadors del País Valencià en una situació d'atur temporal que afecta 65.564 empreses i d'ells, 373.200 empleats ja han vist resolt el seu expedient.
Tot i el bon ànim, hi ha 415.635 treballadors del País Valencià en una situació d'atur temporal que afecta 65.564 empreses
Les veus, la descripció i la immersió en la meua visita a WayCO Abastos a més de deixar-me un reportatge que pròximament podran llegir, em dóna una sensació d'ànim positiu perquè les coses estan remuntant. Hi ha un alè evident per superar els entrebancs o és només la meua percepció?
També l'he vist en la reobertura que ha fet la llibreria de Patraix El Cresol que regeix l'expresident del Gremi de Llibrers de València, Ignacio Larraz. El gremi que ha deixat de presidir per "motius personals" ha llançat aquest mes de maig la campanya #EnsRetrobemALesLlibreries per impulsar el sector, afectat durament durant la quarantena, ja que "la venda de llibres ha patit una forta davallada. L'obligada suspensió de la Fira del Llibre de València i dels actes i esdeveniments al voltant del Dia del Llibre han colpejat el sector", han reconegut.
En Patraix la llibreria s'ha mudat de local comercial i ara l'espai és més ample, hi caben més llibres i també més persones, però just ara poden coincidir menys, quina paradoxa. Previ anunci en xarxes socials, s'ha reobert aquesta setmana i són molts els veïns del barri que s'estan apropant per a conéixer el nou establiment. Hi han pintat la façana de negre i la persiana alçada revela un aparador ample amb molts llibres esperant a ser llegits. I aquesta persiana nova, en si mateixa, ja és una bona notícia.