• Els països que més inverteixen en Catalunya

Els països que més inverteixen en Catalunya

Els Estats Units encapçalen el rànquing portant 20 projectes al territori català, una xifra que representa el 23,8% del total

84 projectes estrangers aterren a Catalunya el 2018 | iStock
84 projectes estrangers aterren a Catalunya el 2018 | iStock
Barcelona
10 de Juny de 2019

Si "el risc prové de no saber allò que estàs fent", com deia Warren Buffett, quina millor idea que jugar sobre segur i apostar per un territori reconegut a escala mundial com a atractiu per invertir-hi? Catalunya ha tornat a batre rècords històrics el 2018 en creació de llocs de feina gràcies a la inversió estrangera i, cada vegada més, les empreses aposten per terres catalanes per instal·lar-hi la seva seu i obrir-hi nous mercats. La inversió que realitzen empreses de fora ja contribueix amb el total del 7,2% dels llocs de feina que es creen a Catalunya, un percentatge que s'ha elevat un 70% entre el 2017 i el 2018.

Però, quins són els països fidels a Catalunya i que més hi inverteixen? Del total dels 84 projectes que han aterrat aquest 2018, els Estats Units encapçalen el rànquing amb un total de 20 projectes que han portat al territori català, una xifra que representa el 23,8% del total de la inversió estrangera. Els segueix el Japó amb 12 projectes i un 14,3% del total i el Regne Unit amb 10 projectes més, l'11,9%. De fet, Europa lidera la inversió estrangera a Catalunya amb el 54,8%, seguida d'Amèrica amb el 27,4%, Àsia amb el 16,7% i Oceania amb l'1,2%.

Les inversions del continent asiàtic cada vegada tenen més importància per a Catalunya i és precisament per això que, com explica la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, "tenim una estratègia específica per treballar amb la Xina" perquè "o som en les indústries que lideren el coneixement o desapareixerem". I per aquest motiu també "cal estar molt atents als moments geopolítics com el que passen la Xina i els EUA".

 

D'aquestes, destaquen les noves inversions d'empreses estrangeres que ja estan establertes a Catalunya, és a dir, aquella companyia que ja té un mercat obert i en funcionament, però que aposta per portar una nova línia de producció a Catalunya i, per tant, una nova activitat que no té res a veure amb el que fa. Aquestes noves inversions representen el 39% del total. "Obren una nova divisió", assenyala el conseller delegat d'Acció, Joan Romero.

Mentrestant, el 37% de la inversió estrangera prové dels greenfields, que són aquelles empreses que aterren de zero a Catalunya. Segons el Departament d'Empresa i Coneixement, aquests projectes "han crescut significativament en els darrers cinc anys" multiplicant-se per cinc en només un quinquenni. El 12% de les inversions són d'ampliacions de companyies que ja estaven establertes a Catalunya i que, per tant, inverteixen en el mateix producte i en la mateixa localització, mentre que el 12% restant correspon a altres activitats.

 

"A les xifres històriques d'inversió manufacturera, s'hi suma una nova onada d'inversió estrangera que són els projectes de la cadena de valor TIC i headquarters", subratlla Romero, que posa especial èmfasi en el fet que el sector TIC aglutina el 27% dels projectes d'inversió i, en definitiva, "és el que més inversió capta doblant el nombre de projectes d'un quinquenni a l'altre".

Al sector TIC, el segueix el de l'automoció amb un 14% del total, la logística i el comerç electrònic amb un 12% i la química i el plàstic amb un 11%. El conseller delegat d'Acció posa de relleu, en aquest sentit, que el 24% del total de projectes que han desembarcat a Barcelona s'han fet a través de les 40 oficines exteriors que Acció té repartides arreu del món, una estratègia de Govern de captació estrangera que "ens permet ser molt competitius a l'hora de presentar alternatives d'inversions a multinacionals".

 

Un canvi de tendència i consolidació dels sectors amb segell propi a Catalunya que donen com a resultat "el millor any en creació de llocs de feina i en volum de projectes" per a Catalunya, que, com recorda Chacón, ja aporta el 30% de la inversió estrangera en economia productiva de l'Estat espanyol". I és que, com deia John David Rockefeller "si desitges tenir èxit, busca nous camins enlloc de recórrer els camins tradicionals i trillats de l'èxit que tots coneixen". I això és el que ja estan fent moltes empreses estrangeres amb Catalunya i amb èxit assegurat.