• Peces d’avió amb impressió 3D

Peces d’avió amb impressió 3D

3D Engineering Solutions desenvolupa projectes per al sector aeroespacial amb tecnologia de fabricació additiva

3D Engineering Solutions fabrica les tauletes dels seients amb impressió 3D
3D Engineering Solutions fabrica les tauletes dels seients amb impressió 3D
Barcelona
26 d'Abril de 2018

D’aquí a no gaire temps, possiblement mirarem al nostre voltant i molts dels objectes que veurem estaran fets amb impressió 3D. Sembla difícil d’imaginar, però aviat podrem trobar algunes peces dels interiors dels avions, com els braços dels seients o les tauletes, fabricades amb aquest tipus de tecnologia. Aquests és un dels projectes als quals s’està dedicant 3D Engineering Solutions, una startup catalana que desenvolupa solucions innovadores per al sector aeroespacial utilitzant tecnologia de fabricació additiva.

Avui en dia, la gran majoria de tauletes que trobem als seients dels avions estan fetes de plàstic. Però són peces que pesen molt. “Si una gran aerolínia europea canviés totes les tauletes dels avions per les nostres, fabricades amb tecnologia additiva, acabarien estalviant més d’1 milió d’euros a l’any en combustible i s’estalviarien 4.000 tones de CO2 emeses a l’any”, apunta Agnès Rosell, CEO i cofundadora de la startup, juntament amb Cristina Martín.

Reduir el consum de fuel dels avions

L’objectiu de 3D Engineering Solutions és reduir el consum de fuel i les emissions contaminants mitjançant tauletes fetes amb impressió 3D que pesen un 20% menys que les actuals. Per a la startup, qualsevol peça dels avions que sigui de plàstic (els plafons de l’interior dels avions, la part de sobre dels seients on hi ha l’aire condicionat, els braços dels seients...), són parts que interessen analitzar i veure si es poden fabricar amb impressió 3D. 

Rosell: "L'objectiu és reduir el consum de fuel i les emissions contaminants amb peces fetes amb impressió 3D que pesin menys"

La startup encara no comercialitza els seus productes, però ja compta amb aerolínies interessades en peces que pesin menys i que estiguin al mateix nivell de seguretat que les fetes amb la fabricació tradicional. L’empresa també preveu oferir als clients la possibilitat de personalitzar els productes, afegint logotips corporatius i noves funcionalitats.

Tot i això, aquest no és l’únic projecte de 3D Engineering Solutions. La startup també es dedica a la part de consultoria per tal que altres empreses del sector aeronàutic descobreixin com explotar els beneficis de la impressió 3D i optimitzar els productes.

Unir la impressió 3D i el sector aeroespacial

L’Agnès Rosell i la Cristina Martín es van conèixer fa 20 anys a Madrid quan estudiaven aeronàutica. Però quan anys més tard es van retrobar a Barcelona, van unir el seu interès per la impressió 3D i van començar a pensar en quines aplicacions podria tenir aquesta tecnologia al sector aeroespacial.

La Cristina Martín i l'Agnès Rosell, fundadores de la startup
Les fundadores de la startup, Cristina Martín i Agnès Rosell | Cedida

La startup, fundada a principis del 2016 i ubicada a la incubadora MediaTIC de Barcelona Activa, preveu començar a comercialitzar els seus productes en els pròxims 18 mesos. Actualment, l’empresa compta amb un prototip del producte i està validant tota la part del model de negoci.

3D Engineering Solutions ha finançat la primera part del projecte amb 50.000 euros rebuts del programa de la Comissió Europea Horizon2020. Ara, la startup ha aplicat per a la fase 2 del projecte, en la qual ha demanat 2 milions d’euros per acabar tot el disseny i estar preparats per sortir al mercat.