La pell és l'òrgan més extens que posseeix el cos humà i la seva estructura està formada per cèl·lules anomenades queratinòcits que s'uneixen com una paret de maons. Quan la pell està seca, aquesta estructura s'altera i permet la pèrdua d'aigua transepidèrmica. Per evitar aquesta pèrdua, la pell està coberta per una combinació d'aigua i àcids grassos conegut com mantell hidrolipídic, que té com a funció principal frenar l'evaporació i mantenir la humitat de les capes més profundes, creant una barrera cutània i evitant en conseqüència l'ingrés de microorganismes.
Cal destacar que el clima fred i sec, els banys freqüents amb sabons forts i alguns trastorns de la pell poden alternar aquests àcids grassos i causar pell seca.
Quan la pell està seca la seva textura és aspra, menys elàstica, i fins i tot pot presentar descamació. És una pell que s'irrita amb més facilitat, pica i tolera malament els sabons i algunes cremes. Si ens trobem davant d'aquesta situació, és fonamental tenir en compte una sèrie de cures bàsiques per restablir la hidratació de la nostra pell.
Cures a la dutxa
Cal començar a tenir cura de la pell seca des del moment de la dutxa. El temps de dutxa ha de ser curt, entre 5 i 10 minuts com a màxim. És important utilitzar gels suaus, olis de dutxa o substituts de sabó (gel syndet) sense esponja, que han de ser aplicats únicament amb la mà. Aquests productes generen poca escuma, de manera que podria donar la impressió que no netegen adequadament, sent una preocupació en el context actual per la pandèmia per covid-19 que estem vivint, però s'ha demostrat que l'ús d'aquests productes és segur i eficaç per a la higiene tant del cos com de les mans.
És molt important regular la temperatura de l'aigua de la dutxa, l'aigua a més de 38 graus pot contribuir a que la pell s'assequi amb més facilitat, generar picor i fomentar la formació d’èczemes.
Aquest fet també pot desenvolupar-se amb la temperatura ambiental, que hauria de mantenir-se sempre entre 21 i 23 graus centígrads per mantenir una humitat relativa del 40 al 50%. En ambients més secs, que poden ser causats per la calefacció a temperatures molt altes, podem notar sequedat no només de la pell, sinó també de les mucoses sobretot nas i ulls.
Cures d'hidratació
El pilar fonamental de la cura de la pell seca és la hidratació diària. El moment clau per aplicar la crema és al sortir de la dutxa, després d'assecar la pell amb una tovallola amb suaus tocs, sense fregar.
Hi ha múltiples opcions d'hidratació. Les llets corporals posseeixen una consistència més lleugera el que fa que siguin més fàcils d'aplicar en àrees piloses i més agradables a l'estiu. Quan les temperatures baixen i la pell comença a presentar descamació recomanem utilitzar emulsions amb glicerina, àcid làctic i urea; i en cas de presentar èczemes, aconsellem utilitzar emulsions més denses o amb una base de vaselina. És freqüent que la pell seca provoqui picor, de manera que s’ha d'intentar substituir l'hàbit de rascat per l'aplicació d'una petita quantitat de crema hidratant amb la punta dels dits.
No ens hem d'oblidar d’aplicar-nos un fotoprotector d'ampli espectre UVA UVB a les àrees fotoexposades després de la hidratació, ja que durant els mesos d'hivern la pell també es veu afecta per la radiació ultraviolada, i no depèn de la temperatura ambient.
La roba
Tria vestir amb teixits naturals com el cotó i la seda, aquests són mes suaus i permeten la transpiració. No obstant això, la llana, tot i que és natural, pot irritar la pell fins i tot sense que presenti sequedat.
Utilitza un detergent per a roba suau, preferiblement sense tints ni perfums, i procura aclarir i centrifugar la roba de manera adequada evitant que quedin restes de detergent i suavitzant que puguin irritar la pell.
Visita al teu dermatòleg
Hi ha algunes condicions de la pell com la ictiosi que fan que aquesta es manifesti com una pell persistentment seca. La menopausa i patologies sistèmiques com l'hipotiroïdisme també poden causar pell seca. En cas que la teva pell no millori, tot i tenir en compte les recomanacions esmentades, visita al teu dermatòleg.