
Les regles del joc han canviat per a tot el món. També per a l’empresa catalana. La declaració aranzelària de Trump ens ubica en un mapa comercial geopolític radicalment diferent. Una amenaça a la qual els governs que estan al capdavant d’Europa, Espanya i Catalunya ja han reaccionat, amb grans paquets d’ajudes. I nosaltres? Com convertim aquesta amenaça en una oportunitat? Quin moment viu la pime catalana? Finalment, es produirà l'opa al Banc Sabadell?
Ja ho deia Jaume Guardiola, president del Cercle d’Economia, fa uns dies: estem en un moment de la història en què, quan et lleves al matí, et pots adonar que el món ha canviat radicalment. I aquest canvi, com un efecte papallona, un efecte dominó, s'origina moltes vegades a l’altra punta del món.
Com convertim l'amenaça dels aranzels en una oportunitat?
Al 22è capítol de L'empresa al dia parlem de l’empresa catalana. I per fer-ho, mirem ben lluny (als Estats Units i a la Xina) i molt a prop (la nostra pime, la seva salut financera, els reptes que té al davant, l'opa de BBVA-Banc Sabadell…), acompanyats d'Antoni Cañete, president de la patronal Pimec; una patronal que té molt a celebrar -l'any passat va celebrar el seu 50è aniversari- i incidir, ja que Pimec va tancar l’exercici del 2024 amb una facturació de 24 milions d’euros i 146.000 socis, és a dir, un 6% més que l’any anterior.
La patronal, també, té molt a dir sobre les dues notícies cabdals de l'actualitat econòmica catalana: tant la política aranzelària de Trump com l'OPA el BBVA al Banc Sabadell. De fet, Cañete fa pocs dies va reunir-se amb el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, per crear un escut contra els aranzels de Trump, i la patronal també està molt present en el procés de l’OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell, sobre la qual han participat en el segon test de mercat de Competència després de diverses reclamacions per formar-hi part.

Pots escoltar el 22è episodi de L'empresa al dia, sota la conducció d'Elena Busquets, directora de VIA Empresa i les píndoles informatives dels periodistes Gemma Fontseca i Carlos Rojas a Spotify, Amazon Music, iVoox, YouTube Music i Apple Podcast.