
Sonen les alarmes. Una trucada a primera hora del matí. Tot ha canviat. Bé, tot no. "Però els grans actors geopolítics s’estan movent, i nosaltres hauríem de començar a reaccionar per tal que Europa no sigui un actor irrellevant en aquest nou ordre internacional", assegura Elena Busquets, directora de VIA Empresa. Europa, wake-up call. Així vol despertar el Cercle d’Economia a Europa en aquesta nova era de disrupció geopolítica, en la qual les dependències europees s’han convertit en vulnerabilitats.
En el 24è episodi del pòdcast de L'empresa al dia parlem de geopolítica, de competitivitat econòmica i del projecte Europa. I ho fem amb el director general del Cercle d’Economia, Miquel Nadal, i el seu president, Jaume Guardiola. Abans, però, els periodistes Gemma Fontseca i Carlos Rojas repassen les xifres clau del moment econòmic i geopolític actual.
La 40a edició de la Reunió Anual del Cercle d'Economia tindrà lloc el 5, 6 i 7 de maig del 2025 al Palau de Congressos de Catalunya, la mateixa ubicació de l’any passat. Sota el lema Europa, wake-up call? -esmentat anteriorment- la trobada abordarà la situació geopolítica i econòmica del continent en un moment de canvis i reptes globals. Aquesta 40a edició tindrà una rellevància especial, no només per la temàtica central, sinó també per la commemoració de les quatre dècades de trobades del Cercle d’Economia majoritàriament a la Costa Brava i, posteriorment, a Sitges i Barcelona. Paral·lelament, enguany es presentarà un documental que es troba actualment en fase d’edició i que repassarà la transformació de la societat catalana i espanyola i la seva integració en el context europeu a través de les temàtiques i ponents d’aquestes 40 reunions.
Entre les figures internacionals d’aquest any, destaca Antonio Costa, president del Consell Europeu; Paula Dobriansky, exsotssecretària d’Estat per a Afers Globals dels Estats Units; Li Cheng, expert en relacions entre la Xina i els Estats Units; També es comptarà amb Teresa Ribera, vicepresidenta de la Comissió Europea per a la Transició Neta o Luca de Meo, conseller delegat del Grup Renault.

També hi haurà noms importants com Marc Murtra (Telefónica), Jesús Mantas (IBM) i Francesca Bria, autora de l’Eurostack Report sobre tecnologia i innovació, a més de Fina Lladós (Amgen i Farmaindústria), Toni Ruiz (Mango) o Francisco Blanch (Bank of America).
Respecte a la presència política, que des de fa tres anys s'ha reduït considerablement, es comptarà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez; el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa; el cap de l'oposició i líder del Partit Popular (PP), Alberto Núñez Feijóo; el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo i la consellera d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Alícia Romero. Tampoc hi haurà presència de la Casa Reial.
A més, la 40a edició de la Reunió Anual del Cercle d'Economia també marcarà el final del mandat de Guardiola com a president del Cercle d’Economia. Si tot segueix el guió previst, en aquesta ocasió no hi haurà eleccions i la catedràtica d'Economia i vicepresidenta de l'entitat, Teresa Garcia-Milà, serà la nova successora, convertint-se en la primera dona a ocupar el càrrec.
Un recorregut, en xifres, del Cercle d'Economia
El Cercle d’Economia va néixer oficialment el 1958, tot i que els seus orígens es remunten al Club Comodín, un espai universitari fundat el 1951 que, sota la forma d’un club d’escacs, aplegava un grup de joves empresaris barcelonins. No va ser fins una dècada després que el Cercle va ser legalitzat. Les Reunions del Cercle van començar el 1961 a la Costa Brava i, avui dia, l’entitat compta amb 1.300 socis i 118 entitats col·laboradores, principalment de Barcelona i Catalunya, tot i que també té una presència significativa a Madrid. Al llarg de la seva història, ha tingut 19 presidents.
Malgrat el seu prestigi, el Cercle d’Economia encara arrossega alguns reptes, com incrementar la presència femenina —actualment només un 15% dels socis són dones— i rejovenir la seva base social. Fa només tres anys es van celebrar, per primera vegada, eleccions per escollir la presidència del Cercle, amb la victòria de Jaume Guardiola per davant de Rosa Cañadas. Amb voluntat de renovar-se i connectar amb les noves generacions, s’ha creat la iniciativa Cercle Obert, que busca donar veu al talent jove i fomentar nous debats i reflexions per garantir el relleu generacional i continuar contribuint a l’interès general.