• Pòdcast
  • "Trump és l'última oportunitat perquè Europa es desperti"

"Trump és l'última oportunitat perquè Europa es desperti"

Marcos Urarte, un dels consultors estratègics i futuristes millor valorats al món, repassa a 'L'empresa al dia' com la geopolítica influirà a les empreses catalanes

Marcos Urarte és un dels futuristes millor valorats a Espanya | Mireia Comas
Marcos Urarte és un dels futuristes millor valorats a Espanya | Mireia Comas
Carlos Rojas | VIA Empresa
Periodista
Barcelona
15 de Gener de 2025
Act. 15 de Gener de 2025

La paraula del 2025 serà Trump. Aquest és el pronòstic de Marcos Urarte, un dels millors futuristes d'Espanya, segons la prestigiosa revista Forbes. A més, és membre de diversos think tanks internacionals com el Club de Roma, l'Institut Internacionals d'Estudis Estratègics o l'Institut Elcano, entre altres. També col·labora al Fòrum de Davos o el Banc Mundial i té la seva pròpia consultoria estratègica, Pharos. Ha estat el convidat al 18è episodi de L'empresa al dia, el pòdcast de VIA Empresa. Allà ha dibuixat el retrat de l'any entrant i ha advertit a les empreses catalanes que la geopolítica serà més rellevant que mai. Per això, el president electe dels Estats Units serà qui marqui l'actualitat del 2025.

 

Urarte treballa amb les millors empreses del món per ajudar-les a tenir èxit fins i tot en èpoques d'incertesa com l'actual. "Vivim un moment únic per tanta coincidència de fets molt significatius en tan poc temps", explica Urarte, que menciona la guerra d'Ucraïna, la pandèmia, el conflicte Israel-Palestina, la ciberseguretat i la IA com a grans revolucions que han marcat el període contemporani. Tots aquests esdeveniments, però, tenien un "nuvolot" a sobre: Donald Trump. I el passat 5 de novembre s'hi va sumar definitivament.

"Estem en un moment en què les empreses han d'incorporar una visió molt més holística del món i als seus mapes de riscos han de començar a contemplar amenaces que mai no havien estimat perquè succeïen a l'altra cantonada del món", insisteix el consultor. Així doncs, ara tenim un planeta "absolutament globalitzat" en què els grans impactes ressonen a qualsevol punt del món. També a Catalunya: "Estem assistint a una batalla per la supremacia mundial, fonamentalment entre els Estats Units i la Xina, i tot el que afecta aquesta supremacia mundial al final acaba afectant a tot arreu. Les cadenes logístiques, les d'aprovisionament, les matèries primeres... tot això afecta qualsevol empresa", assegura.

 

El problema d'Europa

Mario Draghi i Úrsula Von der Leyen a la presentació de l'informe sobre el futur de la competitivitat europea | Europa Press
Mario Draghi i Úrsula Von der Leyen a la presentació de l'informe sobre el futur de la competitivitat europea | Europa Press

Llavors, on queda Europa enmig d'aquesta batalla per l'hegemonia mundial? "Hi ha una frase que diu que quan dos elefants es barallen, qui pateix és l'herba. Doncs els dos elefants que es barallen són els Estats Units i la Xina i l'herba és Europa", lamenta Urarte, que afegeix que la Unió Europea (UE) està a punt d'esdevenir "irrellevant", ja que aporta el 5% de la població mundial i el 18% del seu PIB, però, en canvi, acumula el 48% de la despesa pública del planeta.

Urarte és pessimista amb les solucions de l'informe Draghi: veu "impossible" que els països del nord i centre d'Europa acceptin mancomunar el deute amb els del sud

En aquest sentit, el futurista fa al·lusió a dues grans problemàtiques ben conegudes al Vell Continent: les recessions d'economies clau i la burocràcia. "El problema és que Europa és un concepte. A més, les dues grans locomotores que ens quedaven, França i Alemanya, estan absolutament clavades", analitza. Pel que fa a la paperassa, Urarte subratlla que la UE és "la Silicon Valley de la regulació", donat que "ningú regula com els europeus", però amb això "no n'hi ha prou".

"A vegades, Europa és tan lenta a l'hora de regular que s'arriba a un estat de paràlisi", critica. I posa un exemple: l'acord amb el Mercosur. Un pacte que ha patit anys d'endarreriment fins que finalment es va tancar el passat desembre. "Després de signar-se, França diu que s'hi oposa. També els agricultors espanyols, mentre que Països Baixos, Irlanda i Àustria no ho veuen clar. Sempre hi ha quelcom que perjudica algú, per això és tan complicat prendre decisions", apunta el consultor. Per aquesta raó, també és pessimista amb les solucions que proposa l'informe Draghi; Urarte veu "impossible" que els països del nord i centre d'Europa acceptin mancomunar el deute amb els del sud.

Donald Trump, l'última esperança europea

Donald Trump és el president dels Estats Units | EP
Donald Trump és el president dels Estats Units | EP

En un entorn tan complicat per a Europa, Urarte creu que Trump pot ser la solució. En aquest cas, però, no per qüestions ideològiques o per la seva recepta econòmica, sinó perquè representa "l'oportunitat perfecta" perquè la UE "s'independitzi definitivament dels Estats Units i adopti una autonomia estratègica, industrial i de defensa": "Si Europa ja no es desperta amb Trump, no ho farà mai", afirma.

Urarte: "Trump fuig dels conflictes militars, però li encanten les guerres comercials"

De fet, el consultor creu que la victòria de Trump als comicis nord-americans portarà "estabilitat" al món i que revifarà tensions aranzelàries. "És un home de negocis i un outsider de la política que no es deu al seu partit. Fuig dels conflictes militars, però li encanten les guerres comercials", indica. En línies generals, Urarte considera que el nou president estatunidenc tindrà un gran impacte a l'economia mundial, però no serà "gens beneficiós" per a les empreses europees. Així doncs, les companyies catalanes hauran d'aprendre a negociar amb el tauler de joc que imposi Trump, però sense oblidar-se de la Xina. La bona notícia? Que Catalunya "ja té l'ull posat" en el país asiàtic, "tant públicament com privadament".

La prospectiva estratègica, el remei per a les empreses catalanes

 Marcos Urarte durant l'últim pòdcast de 'L'empresa al dia' | Mireia Comas
Marcos Urarte durant l'últim pòdcast de 'L'empresa al dia' | Mireia Comas

Malgrat tot aquest panorama complex, Urarte recorda que hi ha empreses catalanes amb un èxit "aclaparador". De cara al futur, recomana dues coses: la primera, incorporar dues figures a l'equip directiu de cada companyia: un analista geopolític i un expert en intel·ligència artificial; i la segona, instaurar la prospectiva estratègica. Aquest és el concepte estrella del consultor, i consisteix a "anar al futur per entendre'l, poder influir en ell i preparar-nos per a quan arribi". Ho compara amb la pel·lícula Retorn al futur, ja que convida a "no interpretar el món d'una manera lineal, sinó com una espècie de funció aritmètica".

A través de la prospectiva estratègica, les companyies poden preveure com actuar en cas que una catàstrofe sacsegi la normalitat

A partir d'aquesta premissa, les empreses poden preparar-se per desgràcies com una pandèmia o una DANA, les quals són "predictibles", segons Urarte. Amb la covid-19 hi ha un bon exemple: "al document d'Estratègia Nacional d'Espanya del 2017 i d'altres països, van identificar les pandèmies com una eventualitat d'alta probabilitat i risc", informa. Així doncs, a través de la prospectiva estratègica, les companyies poden preveure com actuar en cas que una catàstrofe sacsegi la normalitat. Un pla d'acció que cada cop esdevé més fonamental per a les empreses si volen sobreviure en aquests temps d'incertesa.