• Popsail fa salpar l'economia col·laborativa

Popsail fa salpar l'economia col·laborativa

Aquesta plataforma posa en contacte patrons d'embarcació amb tripulants per fer activitats nàutiques

Gerard Tamarit duu l'economia col·laborativa a la nàutica amb Popsail
Gerard Tamarit duu l'economia col·laborativa a la nàutica amb Popsail
Aiats Agustí
Periodista
16 de Juny de 2016
Act. 16 de Juny de 2016
L'economia col·laborativa havia d'arribar al sector nàutic. I ho ha fet de la mà de Popsail, una plataforma que "posa en contacte patrons d'embarcació amb tripulants per fer activitats nàutiques", diu Gerard Tamarit, fundador de la startup. Si bé existeixen altres plataformes de lloguer d'embarcacions, Tamarit va observar que "s'enfoqui a l'oci mitjançant l'economia col·laborativa".

D'aquesta necessitat neix Popsail, que proposa activitats "a preus assequibles" pels qui volen gaudir d'un dia de "vela, esbarjo, submarinisme, travessa o pesca". Però també apareix per "canviar la idea que la nàutica és unhobby exclusiu i a l'abast de molt poques persones", explica Tamarit.



El funcionament és ben senzill. Si hom vol apuntar-se a una d'aquestes activitats s'haurà de registrar al web. Un cop escollida l'activitat, la localització i una data, es resolen els dubtes amb el patró mitjançant missatges directes a través de la plataforma. Seguidament s'envia una sol·licitud de reserva –no una reserva-, perquè el patró ha de confirmar la disponibilitat i "amb un temps màxim de 48 h s'accepta o es declina". Això s'explica perquè, de la mateixa manera que el client pot escollir el patró, aquest també pot "escollir la persona que navegarà amb ell". Així mateix, la climatologia juga un paper important i "en cas de mal temps s'hauria d'ajornar l'activitat". El dia de la sortida, l'usuari entregarà un codi al patró un cop finalitzada la jornada i es podrà cobrar.

El registre per patrons també és semblant al dels tripulants: "Només cal registrar un vaixell i totes les activitats publicades aniran associades a aquesta embarcació". Les activitats poden ser puntuals i esporàdiques o, per contra, recurrents i programades "a sis mesos vista, per evitar que el patró hagi de crear una activitat nova cada cop". De moment les activitats de vela i lleure són les que més èxit tenen entre els usuaris.

Sobre el target a qui s'adreça Popsail, Tamarit diu que "el que busco per aquest web són patrons d'embarcacions i usuaris de classe mitjana, perquè les persones que tenen un iot de luxe no necessiten compartir el seu vaixell per pagar les despeses del dia a dia". Els tipus d'embarcacions que es poden trobar a Popsail majoritàriament són de motor amb eslores d'entre 7 i 10 metres, i velers d'entre 8 i 13 metres.

Desplega veles
El web està actiu des de mitjans de desembre de l'any passat. Aquest llicenciat en Nàutica i Transport Marítim va començar a treballar la idea fa més d'un any. "Quan estudiava vaig veure que era molt difícil navegar i trobar patrons de vaixell amb els quals aprendre", explica l'empresari. A principi del 2015 va llançar-se a treballar en Popsail, tot i que "vaig cometre un error de principiant i em vaig posar en les mans equivocades". Una primera versió del web va sortir al maig de l'any passat, però Tamarit va decidir tancar-lo "perquè feia aigües per tot arreu i s'allunyava molt del que jo volia per tornar a començar". Quinze dies més tard va començar amb un altre equip "i des de llavors tot ha anat com una seda".

Popsial està incubada des de fa dos mesos a Accel & GROW, instal·lada a Barcelona Activa. En aquests mesos ja compta amb més de 70 vaixells registrats i Tamarit treballa en la promoció per trobar i captar usuaris. "Estem centrats en la cerca d'usuaris i la validació del projecte", explica Tamarit.

Els següents passos per a Popsail passa per arribar a assolir una massa crítica tant d'usuaris que s'interessin per les activitats com de patrons que les ofereixin: "Ara toca fer créixer el projecte".