• Xips fotònics contra els furoners del futur

Xips fotònics contra els furoners del futur

Carlos Abellán lidera Quside, una startup que crea amb física quàntica sistemes criptogràfics més segurs i guanya el premi Aijec a la millor iniciativa empresarial

Carlos Abellán lidera Quside, una startup que crea amb física quàntica sistemes criptogràfics més segurs
Carlos Abellán lidera Quside, una startup que crea amb física quàntica sistemes criptogràfics més segurs
Aiats Agustí
Periodista
Barcelona
02 de Juliol de 2019

Xipsfotònics per crear sistemescriptogràfics més segurs. Carlos Abellán és enginyer en telecomunicacions per la UPC i lidera Quside, una spinoff de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) que batalla amb física quàntica els furoners del futur. La seva iniciativa empresarial ha merescut guanyar el premi Aijec d'enguany.

 

Abellán és un enamorat del maridatge entre criptografia i quàntica. La criptografia és un "art" que protegeix la informació, permet que "ens poguem comunicar a través d'internet d'una manera segura i privada". 

La criptografia actual (i històrica) es basa en "la complexitat d'alguns problemes matemàtics, requereixen molts càlculs i no hi ha una manera eficient de resoldre'ls". La criptografia actual es basa en trobar els nombres que conformen una equació el resultat de la qual és un nombre molt elevat. "Si tenim ordinadors cada cop més potents, aquests problemes es podran resoldre? Això seria catastrofic, significaria, per exemple, que no podríem enviar emails segurs", vaticina. Cada cop és més fàcil resoldre problemes matemàtics complicats amb tecnologia. Code makers vs. code breakers.

 

Abellán ha creat un xip fotònic capaç de generar nombres aleatoris basant-se en la física quàntica per a comunicacions segures

"Sabem que si algú aconseguís desenvolupar un ordinador quàntic, podria resoldre de manera molt senzilla aquest problema de la factorització de nombres, i ja hi ha empreses treballant en això", preveu. Però un algorisme també podria trencar la criptografia.

La mecànica quàntica és una teoria física que descriu com funciona el món dels àtoms i els fotons. "La física clàssica newtoniana no s'aplica a aquestes partícules, no permet explicar el seu comportament", explica Abellan per descriure la mecànica quàntica. Com es cuina aquest còctel?

El camp d'expertesa d'Abellán treballa per desplegar sistemes de criptografia basats en la física quàntica. "Fent servir les propietats d'aquest món microscòpic podem crear sistemes criptogràfics nous que ens otorguen una seguretat més alta", explica.

l'equip de quside

I aquí entra Quside. Aquesta startup neix d'un grup d'investigació de l'ICFO, on Abellán va cursar un doctorat en tecnologies quàntiques. Allà investigaven per desenvolupar tecnologies quàntiques per a comunicacions segures. L'emprenedor va crear un dispositiu capaç de crear nombres (uns i zeros) aleatoris basant-se en les lleis de la física quàntica. Quside és l'empresa que crea aquest tipus de generadors aleatoris, són xips semiconductors que empren fotons en comptes d'electrons per funcionar. "Aquests xips els integren els nostres clients en sistemes més complets, com per exemple un servidor en un centre de dades", detalla. Xips fotònics per millorar la seguretat de les comunicacions.

Quside es funda a finals del 2017 i està situada al Parc Mediterrani de Tecnologia a Castelldefels en 200 metres quadrats d'oficina i laboratori. Un any més tard la plantilla era de vuit persones i actualment ja s'ha gairebé duplicat.

Quàntica de consum

L'any passat Microsoft va anunciar que volia instal·lar-se a Barcelona per desenvolupar un ordinador quàntic. Europa no vol quedar-se enrere en el camp de la quàntica, per això va llançar el projecte Quantum Flagship amb una inversió de 1.000 milions d'euros a deu anys i del qual Quside en forma part. "Hem estat seleccionats en dos projectes d'aquest marc", destaca.

"Volem arribar a produir els nostres xips a l'escala de l'electrònica de consum"

"L'únic que volem és produir infraestructures per comunicar-nos de manera segura a través d'internet, volem arribar a produir els nostres xips a l'escala de l'electrònica de consum", comenta sobre els objectius de futur de l'empresa, "fer escalable per primera vegada un dispositiu quàntic".

Donar a conéixer aquesta investigació i la iniciativa empresarial que hi ha al darrere és la missió dels premis Aijec. "Tenim una tecnologia molt puntera i poc coneguda, el premi Aijec és una molt bona oportunitat per donar-la a conéixer, que és d'aquí i que crea llocs de feina, a part de ser un honor", postil·la.