Catalunya s'ha establert com un dels millors ecosistemes d'Europa per al desenvolupament del nou talentdigital i les iniciatives tecnològiques innovadores. Un alt percentatge dels emprenedors europeus tria Barcelona com la segona millor ciutat d'Europa per fundar emergents tecnològiques. Les dades de l'informe Digital Talent Overview 2021 elaborat per Mobile World Capital Barcelona demostren que la capital catalana s'ha convertit, en els darrers anys, en el principal hub d'innovació tecnològica i digital de la mediterrània.
Això fa que el talent digital sigui un dels actius més apreciats de la Catalunya de la dècada que ve. Cada any es formen més professionals digitals, tot i que 2020 va ser un període complicat, amb un cert descens de les ofertes laborals per la pandèmia. En aquest context, el sector que més professionals demanda és, amb certa diferència, el del desenvolupament web. Les empreses catalanes que treballen en entorns en línia van publicar durant l'any 2020 un total de 7.182 ofertes laborals, unes 200 menys que el 2019. Aquesta tendència, un cop més, es manté en totes les professions digitals del país durant la pandèmia.
Font: Digital Talent Overview 2021
El desenvolupament d'aplicacions mòbils és la segona professió amb més demanda, amb unes 1.023 ofertes publicades, segons l'informe de MWCapital, mentre que la gestió de comunitats – o CRM, sigles en anglès de Customer Relationship Manager – també supera la barrera dels 1.000 treballadors demanats, amb unes 1.022 ofertes. Molt a prop se situa el desenvolupament d'experiència i interfície d'usuari – o UX/UI – amb 984 treballadors. La computació al núvol és el cinquè sector amb més demanda, amb unes 984 ofertes publicades, unes 200 menys que al 2019.
El desenvolupament àgil de projectes de software, o Agile/SCRUM, es queda en sisena posició, amb 843 llocs de feina oferts, 300 menys que l'any anterior; mentre que en una propera setena posició es troba la ciberseguretat, sector que va cercar uns 822 treballadors durant el 2020. Lluny d'aquestes queden la Business Intelligence (345 ofertes); a més de tecnologies més emergents com el bigdata, que va demanar a Barcelona uns 328 treballadors; i el sector dels protocols de desenvolupament de software, o API, amb uns 324.
Tensions de mercat
Tot i les caigudes en la demanda per culpa de la pandèmia, la formació de talent d'alta qualitat va continuar a Barcelona durant la pandèmia. Segons la Digital Talent Overview 2021, la tensió de mercat – la relació entre treballadors disponibles i demanda de treball, que és major com més baix sigui el factor – es manté, amb excepcions, baixa. Segons l'informe, a Catalunya hi ha prop de 30.000 treballadors disponibles al sector del desenvolupament web, el que suposa un factor de tensió superior als 16 punts.
Font: Digital Talent Overview 2021
El sector amb menys tensió és el de l'experiència d'usuari, amb un factor de més de 70 treballadors per lloc de feina – Catalunya compta amb més de 18.000 persones disposades a treballar com a desenvolupador d'UX/UI. La mitjana, però, es situa al voltant dels 15 treballadors per lloc oferit. El big data (1.201 treballadors, 14,6 treballadors per oferta), la business intelligence (1.826 treballadors, 21 per oferta) i el desenvolupament d'App (5.356 treballadors, 17,8 per oferta) destaquen com a entorns laborals poc tensats.
Per la seva banda, la ciberseguretat és el sector digital que registra una tensió major – és a dir, una menor disponibilitat de treballadors formats per cada lloc de treball en oferta. Amb poc més de 700 treballadors disponibles, en té uns escassos 3,42 per cada oferta publicada. En una mesura similar es troba, l'Agile, amb una tensió de 8,8 treballadors per lloc oferit, o la computació al núvol, que amb els seus més de 2.200 treballadors disponibles mostra una relació de 10,73 possibles empleats per cada lloc de feina que s'ofereix.