• Què és la norma ISO?

Què és la norma ISO?

Juanjo Alemany, auditor en cap de l'empresa TÜV NORD, avança els principals canvis de la norma

Les certificacions són molt útils pels processos de qualitat de les empreses i organitzacions
Les certificacions són molt útils pels processos de qualitat de les empreses i organitzacions
Juanjo Alemany
24 d'Octubre de 2014
Act. 24 d'Octubre de 2014
L'actual norma ISO 9001, en vigor des de 2008, està en procés de revisió. Ja va patir una anterior revisió respecte a la versió de l'any 2000 on els canvis no varen ser molt significatius. Actualment existeix un esborrany de norma ISO/DIS 9001 (Draft International Standard) en procés de discussió i introducció de canvis que ens permet tenir una orientació dels futurs canvis.

En estar en ple procés de discussió i participació, és bastant agosarat donar vàlids els canvis que es presenten, però en línies generals sembla que seran els definitius.

La seva publicació definitiva es preveu per setembre de 2015, sense esperar cap demora al respecte.

Nova Estructura 
Amb la finalitat d'integrar millor totes les normes i potenciar la comprensió de l'enfocament a processos s'han reestructurat els capítols de la norma en 10 blocs, on els requeriments normatius es troben del 4t al 10è. Aquesta estructura de normes s'anomena HLS (High Level Structure, en anglès estructura d'alt nivell) i serà comú per a noves normes.

Els principals canvis es concentren entre el bloc 6è i 10è.

Bloc 6
Correspon amb el punt 5.4 Planificació (objectius de qualitat, planificació i integritat del sistema de gestió) i afegeix un nou apartat d'accions per tractar els riscos i oportunitats.

Bloc 7
Substitueix de forma completa el Capítol 6 i el punt 7.6 d'equips de seguiment i mesura. Inclou el punt 5.5.3 Comunicació interna (afegint també la comunicació externa). Substitueix el capítol 4, en el relatiu al suport documental del sistema. Afegeix un nou apartat de coneixements organitzatius, inexistent en ISO 9001:2008

Bloc 8 
Correspon bàsicament al Capítol 7. S'afegeix el punt 8.5.5 Les activitats posteriors a l'entrega (aquest concepte, prové de 7.5.1) Control de la producció i el servei i, en part de 7.5.5 Preservació del producte, es reflexa en un apartat específic per donar-li més consistència.

8.5.6 Control dels canvis, malgrat que es correspon en part del 7.3.7 Control dels canvis del disseny i desenvolupament, en estar en 8.5. Producció i Prestació del Servei, es relaciona amb la gestió de la configuració.

8.6 Llançament de productes i serveis. Es re agrupa en un únic apartat (com en ISO 9001:1994) tots els requeriments d'inspecció i assaig del producte, aquest cop de forma més lògica en el Bloc operacional i no en el de seguiment i medició. Es correspondria a 8.2.4 Seguiment i mesura dels processos 7.4.3 Verificació dels productes comprats.

8.7 Control dels processos no conformes, els productes i serveis. Inclourà el 8.3 Control del producte no conforme, però també tota no conformitat de processos.

Bloc 9 
Aquest apartat es relaciona principalment amb les activitats de verificació, medició, anàlisi (8.2.1/8.2.2/8.2.3/8.4) i actuació (5.6).

Bloc 10 
Correspon bàsicament amb 8.5, eliminant l'acció preventiva

Aplicabilitat vs Exclusions 
La norma no preveu una relació finita de punts de norma excloïbles que les organitzacions no haurien de desenvolupar en el seu sistema de gestió, amb la intenció que tots els requeriments siguin aplicables en un principi. Per altra banda deixa oberta la possibilitat de determinar i justificar la no aplicabilitat del requisit sempre i quan no impacti a la seva capacitat de proporcionar productes i serveis conformes i millorar la satisfacció del client. Aquesta determinació pot variar en el temps, d'acord amb la natura dels riscos i oportunitats que trobi. No podrà decidir la no aplicació d'un requisit quan aquest, segons l'abast de l'organització, s'hagi d'aplicar.

La gestió del risc i l'acció preventiva 
La gestió del risc suposa un disseny preventiu del sistema de gestió, desapareix l'apartat específic "acció preventiva". Es demana a les organitzacions que identifiquin el context en el qual operen i localitzin els riscos i oportunitats que deuen ser tractades, malgrat que no es defineix amb molt de detall metodològic com documentar aquest requisit, però que sí que deu ser la base per al disseny del sistema de gestió.

El coneixement al servei de l'organització
Apareix un nou apartat (7.1.6) per a la gestió del coneixement existent necessaris per a organització, tant els interns, com els que requereixen ser adquirits per altres mitjans.

Transició de la versió 2008 a 2015
La transició de la norma dependrà de la publicació definitiva de la mateixa i els criteris que marquen les entitats d'acreditació a les entitats de certificació, si bé es preveu un període transitori de convivència d'ambdues normes durant 3 anys.

Podríem avançar el següent calendari aproximat: 
Poden sol·licitar que la seva auditoria es realitzi d'acord amb la nova versió de la norma ISO 9001:2015, prevista en setembre de 2015, l'endemà de la seva publicació, malgrat que disposarà fins al setembre de 2018 per a realitzar la transició. Al setembre de 2018, tota organització amb certificat ISO 9001:2008 que no hagi passat pel comitè de certificació sota la norma ISO 9001:2015 perdrà la seva validesa.

El 27 d'octubre parlarem de la nova ISO 9001:2015 en detall.