
Milionari ho vol ser tothom; o, si més no, quasi tothom tot i que el motiu pot diferir. En la pel·lícula Slumdog Millionaire (Danny Boyle, 2008), el noi de 18 anys que es presenta al conegut programa Qui vol ser milionari?, ho fa perquè la noia de qui està enamorat el trobi. El seu nom és Jamal Malik (Dev Patel) i ha nascut i crescut a l'Índia, envoltat de misèria.
Un dels elements destacables de les particularitats de la seva història personal és la capacitat per sobreviure en un entorn gens pròsper per a les famílies de classe baixa. En el seu cas, el cap pensant és el seu germà, Salim, que té un olfacte innat pels negocis.
Buscar les oportunitats
Des de fer de venedors ambulants, fins a treure suc als turistes que visiten el Taj Mahal. Tot s'hi val, la qüestió és ser prou àvid per a trobar una necessitat del mercat. Per això, en el seu viatge en un tren sense destí conegut, es dediquen a vendre globus a les famílies europees que estan de vacances. També venen menjar ràpid i altres aliments perquè puguin passar un viatge menys feixuc. Amb això treuen prou diners per assegurar-se una bona arribada a allà on sigui.
I un cop baixen el tren, es troben a Agra, la ciutat més visitada pels turistes pel complex del Taj Mahal, un dels indrets turístics més rellevants. Es converteixen en guies amb unes pràctiques poc legítimes, ja que de la història del monument en saben poc i acaben entabanant els visitants.
Malgrat tot, l'avidesa de Salim els permet obtenir encara més ingressos dels turistes. Només han de fer front als mercaders i comerciants de la zona, conscients de la competència que ha arribat amb aquests dos marrecs. Perquè no són només dos nens, són dos imants per a la resta de la canalla que se suma i segueix les seves passes per guanyar uns calés.
En aquest sentit, cal destacar el rol del germà gran. Ell exerceix de cap, distribueix els "clients" –turistes- entre els nens i els indica què, quan i com ho han de fer per vendre els seus serveis com a guies.
De feina en feina
La subsistència sovint implica evitar fer arrels en un lloc. Si haguessin continuat vivint a Agra, segurament la policia els hauria empresonat. Per això, i malgrat les queixes de Salim, tornen a marxar buscant sort en una altra ciutat.
La segona feina amb la qual es troben és la de cambrer. Jornades inacabables, sous que no poden comparar-se als dels turistes i molt estrès, però al cap i a la fi és un treball.
Un altre lloc on es pot veure a Salim treballar és en un call center. Teòricament és un noi dels cafès, fa la feina bruta i va amunt i avall seguint ordres dels altres, però demostra que, en més d'una ocasió, és capaç de reaccionar amb rapidesa i adaptar-se a tot allò que sigui necessari perquè el negoci tiri endavant.
Tothom pot ser milionari
"Com un desconegut pot saber més que un metge o un advocat?". És la pregunta que formula el presentador del programa Qui vol ser milionari?, enmig del desconcert pel coneixement de Jamal, un noi que ha crescut a l'Índia més pobra i que no ha rebut quasi educació.
El comentari ni el molesta ni se'l pren com un elogi, es mostra totalment neutral. Ell sap que la seva condició social, experiència professional i educativa no són definitives i que és el dia a dia, viscut al carrer, el que li ha donat prou bagatge per ser considerat un savi al respondre correctament preguntes que semblen impossibles de saber.