• Les millors ciutats del món per viure-hi i treballar-hi

Les millors ciutats del món per viure-hi i treballar-hi

Barcelona se situa en la setena plaça del rànquing i destaca pel temps d'oci i el clima, mentre que encara té feina a fer en política i seguretat

Barcelona és la millor ciutat del món en temps lliure i clima | iStock
Barcelona és la millor ciutat del món en temps lliure i clima | iStock
Barcelona
30 de Desembre de 2020

Ja és habitual. Barcelona torna a entrar en un rànquing mundial i ho fa per ser la setena millor ciutat del món per viure-hi i treballar-hi. Així es desprèn de l'Expat City Ranking​ d'InterNations, que situa la capital catalana en el top 1 pel que fa a temps lliure clima. La ciutat comtal guanya posicions en aquesta edició del 2019 i, tot i que encara té feina a fer en matèria política i de seguretat on cau fins la 57a posició, el 58% dels estrangers que hi viuen enquestats assegura estar content amb la seguretat a la feina, mentre que el 2018 ho assegurava així el 50%. De les 82 ciutats analitzades, i juntament amb Barcelona, només una més de l'Estat entren en el rànquing: Madrid,que es planta a la 17a plaça.

 

Els canvis respecte el 2018 són considerables. Si bé l'any passat només el 44% dels enquestats que s'han traslladat a viure a la ciutat creien que l'economia barcelonina és positiva, el 2019 ho veuen així el 64% del total. En aquest sentit, també contrasta el 41% versus el 57% d'aquest any que assegura estar content amb les oportunitats laborals que ofereix la ciutat. Però si Barcelona triomfa per alguna cosa és pel clima, on es corona en el podi de la taula amb un 98% de satisfacció, davant de la mitjana mundial que se situa en el 59%; i per l'oci, on guanya amb un 95% dels vots enfront del 74% de tot el món. De fet, un expatriat nord-americà defineix la capital catalana com a un lloc on "hi ha moltes activitats socials, culturals i art".

 

Després del clima i l'oci, Barcelona també entra en el top 10 per la salut i el medi ambient, on es posiciona a la novena plaça i el 88% dels enquestats estan satisfets amb la disponibilitat d'assistència sanitària. A més, el 77% dels expatriats se senten com a casa, el 73% estan contents amb la seva vida social i també el 77% s'han acostumat perfectament a la vida local. Una vida local en què tres de cada cinc consideren que és fàcil fer amics a la ciutat comtal. Els punts més crítics? La capital catalana cau a la 42a plaça en satisfacció amb la vida laboral i també a la 42a en finances i habitatge. I és que el 55% dels enquestats creuen que els habitatges són inaccessibles i el 33% del total sosté que els costa trobar-ne un.

Barcelona vs. Madrid

Dels 17 aspectes contemplats a les enquestes, Barcelona supera Madrid en set -amics i sociabilitat, equilibri entre la feina i la vida personal, finances, finances vinculades a l'habitatge, idioma local, oci i clima i seguretat a la feina-, però en molts ho fa per diverses posicions de distància. El que més crida l'atenció són els 20 punts de diferència en equilibri entre el món laboral i familiar, però també les 29 posicions de distància pel que fa a les finances i les 30 places que les separen en idioma local.

La capital espanyola ocupa el top 1 en benvinguda als forasters i es converteix en la ciutat més acollidora del món, mentre que Barcelona cau a la sisena plaça, però, per exemple, Madrid encara ocupa una posició més preocupant en matèria de seguretat a la feina, on baixa fins la 62a posició, per darrere de la 57a de Barcelona. En oci i clima, les dues capitals se situen dins de les 10 primeres posicions liderant la ciutat comtal la taula i ocupant la 6a plaça la capital de l'Estat.

 

Però a escala mundial, només dues ciutats de l'Estat espanyol entren en el rànquing i només una, Barcelona, ho fa en el top 10. Per davant seu, Taiwan corona el rànquing i entren dues ciutats de Suïssa. De fet, amb només una superfície de poc més de 41.000 metres quadrats, l'Estat alpí compta, com Alemanya, amb set ciutats entre les 82 que entren en la classificació. 

 

"Barcelona era la porta d'Europa: des d'allà ens desplaçàvem a Londres, on vam aprendre anglès, Milà... Assistíem a concerts, estrenes teatrals, vaig calmar tota la meva angoixa cultural", deia l'escriptor colombià Gabriel García Márquez. La porta d'Europa i la porta del món perquè, d'entre 82 ciutats, és la setena millor considerada tant per viure-hi com per treballar-hi.