• Les 20 ciutats més dinàmiques d'Europa

Les 20 ciutats més dinàmiques d'Europa

Londres lidera el rànquing tot i el Brexit, mentre que Barcelona escala set posicions fins la 14a plaça

Barcelona escala set posicions en el rànquing fins la 14a plaça | iStock
Barcelona escala set posicions en el rànquing fins la 14a plaça | iStock
Barcelona
30 de Setembre de 2019

"No és d'extranyar que Barcelona estigui emergint ràpidament com a un dels principals eixos d'innovació d'Europa". La ciutat comtal és la "revelació" de l'índex Dynamic Cities 2019 i és la "gran sorpresa" d'aquesta edició de l'informe de Savills Investment Mangement. La capital catalana cada vegada és més present en els rànquings mundials i, en aquesta ocasió, escala set posicions fins la 14a plaça en la classificació del gestor internacional d'inversions, per davant d'altres ciutats europees com Madrid que escala tres places fins la 20a posició. En el top 1 s'hi troba Londres que, malgrat el Brexit, continua conservant aquesta posició des de fa tres anys per "liderar el camí dins de la inspiració, la innovació, la interconnexió, les infraestructures i la inversió", mentre que baixa al segon lloc pel que fa a la inclusió. De fet, com recorda la CEO de Savills Aguirre Newman Barcelona, Anna Gener, "un dels principals catalitzadors de l'evolució de Barcelona en el rànquing ha estat el seu acompliment en la categoria d'inclusió, on la nostra ciutat ha obtingut el tercer lloc en el rànquing global, només per darrere de Cambridge i Londres". Justament en aquesta categoria, la ciutat comtal passa de la 13a plaça a la tercera.

La capital anglesa es planta a la primera plaça per les 14.500 startups que ja tenia el 2018 cosa que, segons l'informe, demostra que "supera significativament els seus rivals". Però també destaca pel seu pla d'infraestructures 2050 que cobreix tant l'habitatge com el transport, les infraestructures digitals i els serveis bàsics, un pla en què el Govern britànic hi ha fet una inversió d'1 bilió de lliures esterlines, així com per les més de mil rutes aèries que connecten la ciutat amb la resta del món. A més, els 150 parcs londinencs permeten que la gent que hi viu i hi treballa puguin "tenir moltes opcions quan es tracta d'escapar de l'enrenou" de la gran city.

La segueixen París, que triomfa per les més de 13.000 patents i per ser una de les ciutats amb més posts d'Instagram del món; Cambridge, per tenir el major número d'startups per càpita a Europa; i Berlín, per l'ocupació que brinda en el sector de l'art i l'entreteniment, la seva connectivitat amb més de 340 estacions de metro i el seu teixit emprenedor.

 

Mentrestant, Barcelona destaca per la seva arquitectura que, subratllen, va des del gòtic fins a Gaudí, "incloent l'impressionant Sagrada Família". Precisament per això, la capital catalana s'ha convertit en "una ciutat turística molt important" i el seu hashtag va incloure més de 47 milions de publicacions a Instagram el 2018. Batejada com "un hub d'innovació emergent", la ciutat comtal és la cinquena en creació d'startups amb 1.399 -per darrere de Londres, París, Berlín i Àmsterdam i per davant d'Istanbul i Madrid-.

De fet, tot i que en el rànquing global ocupa la 14a plaça, escala posicions i entra en el top 10 en les categories d'inclusió, innovació i interconnexió, dos factors bàsics per al compromís, l'emprenedoria i els efectes d'aglomeració. A més, Barcelona compta amb "oficines relativament assequibles, un ampli accés al talent, programes d'incubació i acceleradores i excel·lents espais de coworking", entre moltes altres coses. El 22@ va ser l'emplaçament que va rebre més demandes d'oficines el 2018, un districte que va començar a caminar l'any 2000 "com a un projecte de renovació urbana" i que, avui en dia, "representa un nou espai econòmic, urbà i d'innovació social".

Per la seva banda, Madrid destaca pel "seu dinamisme cultural" i el seu "potencial innovador" amb 1.053 startups el 2018. El seu projecte de reurbanització, que consisteix a redissenyar l'àrea de les vies ferroviàries de l'estació de Charmartín i convertir-la en un districte empresarial i sostenible amb espais residencials, comercials i zones verdes, situarà aquesta zona "com el principal centre de transport a Espanya". A més, apunten que la capital espanyola està creixent significativament en turisme i subratllen que, mentre l'any 2001 comptava amb 3 milions de visitants, el 2017 ja en va rebre 6,7 milions.

Barcelona passa de la 21a plaça a la 14a i, com Madrid, es cola en el top 20 de les ciutats més dinàmiques d'Europa. Totes dues, com les altres 18, impulsen el seu atractiu gràcies a, com recorda Gener, "la predisposició a viure-hi, treballar-hi i realitzar activitats d'oci en elles". I és que "les ciutats dinàmiques atrauen talent, promouen la innovació i incrementen la productivitat i la riquesa" del territori. Barcelona, Barcelona, Barcelona, la gran sorpresa i la ciutat dinàmica revelació 2018.