Segons les dades publicades per ComissionsObreres, els treballadors i treballadores catalanes van patir més de 200.000 accidents laborals l'any 2021. La sinistralitat al lloc de treball va en augment, segons denuncien els sindicats, amb una alça de més del 15% en termes interanuals en el curs passat. L'acumulat del conjunt de la força de treball europea es dispara, tal com mostra l'Eurostat, fins als més de 3,4 milions d'incidents al lloc de treball, amb les principals economies de la Unió al capdavant en la taxa. La gravetat d'aquests accidents és variable, però els més greus, els que provoquen lesions laborals en els treballadors, són cada cop més comuns. La plataforma legal britànica Claims.co.uk ha cercat la ràtio de lesions laborals relativa el nombre de treballadors de cada Estat europeu.
L'Estat espanyol no queda en bon lloc segons les dades publicades per Claims. L'agència revela una ràtio de 2.491 lesions al lloc de treball per cada 100.000 treballadors. En algunes de les lesions físiques més importants, com els trencaments musculars o les dislocacions, l'Estat espanyol no només està entre els primers d'Europa, sinó que ocupa el primer lloc. L'agència ha trobat que els treballadors espanyols pateixen aquest tipus d'afectacions sobre la seva salut en accidents laborals en una ràtio de 1.162 per cada 100.000 persones ocupades, amb taxes relativament elevades també en trencaments o ferides superficials.
Si s'observen les lesions generals, per sobre de l'Estat espanyol, en les dades de Claims, són Portugal i França. La força de treball de l'altre país de la Unió dins la península Ibèrica, tal com demostra la consultora britànica, pateix un total de 2.848 lesions al lloc de treball per cada 100.000 treballadors, destacant especialment quant a les lesions superficials (1.284 per cada 100.000 persones ocupades); mentre que França es troba molt a prop, amb unes 2.822 lesions laborals en la mateixa ràtio.
Altres països veïns de l'Estat espanyol mostren una gran variància de dades pel que fa a les lesions laborals. La quarta posició l'ocupa, de fet, Luxemburg, amb unes 2.482 lesions laborals per cada 100.000 treballadors. El Gran Ducat té el dubtós honor de liderar la taula de trencaments d'ossos en el lloc de feina durant el 2021 (337/100.000 treballadors); i és només superat per Portugal en la ràtio de lesions superficials, unes 904 per cada 100.000 persones ocupades. Només Alemanya i Suïssa, a banda dels quatre primers, superen les 2.000 lesions en aquesta ràtio, mentre que països com Dinamarca o Finlàndia es queden en unes 1.800 i 1.600, respectivament.
Com no patir accidents?
La primera norma, sense les quals la resta són inaplicables, a l'hora de la prevenció d'accidents laborals és la seguretat dins l'empresa. Més enllà d'això, reconeix Claims, el comportament dels treballadors és diferents en diversos països, cosa que provoca que les xifres puguin ser tan diferents entre països europeus amb estructures laborals relativament semblants. Així, la consultora, d'acord amb aquesta anàlisi, ofereix una sèrie de consells a seguir si s'ha patit una lesió en el lloc de treball.
Segons el Business Manager de Claims.co.uk, Sasha Quail, la primera recomanació és una revisió de les normatives de seguretat entre força de treball i empresari, que serveixi per repassar els possibles canvis de necessitats en la seguretat laboral a l'empresa – i també per, afirma, "refrescar la memòria sobre les millors pràctiques" per portar a terme les tasques del treball de manera segura. La plataforma recomana també prendre sempre proves fotogràfiques de les lesions patides en cas d'accident, així com "qualsevol aspecte rellevant al lloc de treball que hagi pogut provocar la lesió".
La col·lectivitat i la col·laboració de la resta de treballadors esdevé essencial per gestionar aquest tipus d'incidents. Segons explica Quail, si es dona una lesió dins el lloc de treball, és recomanable demanar "a qualsevol testimoni que aporti conjuntament amb el treballador una explicació al detall de què va passar", per escrit, signat i amb detalls de contacte. Això permet quelcom que també és necessari: el seguiment dels procediments formals de seguretat de la companyia. Si tot això es compleix, la consultora referma la facilitat de "buscar consell legal en cas que es pugui demostrar negligència per part de l'empresari".